בין כל תחרויות המשקאות למיניהן בעולם, דווקא התחרות הזאת – שהיא למעשה טעימה מוגדלת – מעניינת. והתוצאות? איך נאמר במילה אחת? מרגיזות
Ultimate Spirits Challenge 2012 מנוהלת על ידי מייסדה, F. Paul Pacult, שידוע לרבים כאחד ממומחי הוויסקי הגדולים בעולם. הוא מצליח לאסוף סביבו את החברים הכי טובים שלו, לתחרות הזאת, ואלה כוללים כמה וכמה מהשמות המרשימים של עולם המשקאות העולמיים.

בכל מה שקשור ביין, התחרות של החברה של פקו – Ultimate Beverage Challenge LLC – לא מעניינת אותנו. היינות ברובם המכריע יינות אמריקאים, וגם מה שמגיע מחוץ לארצות הברית הוא לרוב באוריינטציה אמריקאית. חלק מהיינות אמנם מיובא לישראל, אבל אני לא רואה כאן הסתערות על יינות אלה, רק בגלל התחרות של פקו ושות'.
בתחום המשקאות, לעומת זאת, העניין לגבינו גדול יותר, כי המגוון מהעולם גדול יותר: הפעם נשפטו בתחרות הזאת 650 מוצרים שונים, של 70 חברות מ- 30 מדינות ברחבי העולם. נכון שהרוב המכריע שייך בסופו של דבר לתאגיד אחד או שניים, אבל אלה החיים בעולם המשקאות. חלק מהמשקאות מגיעים אפילו לישראל, ויש כאלה ששמורים לאמריקאים בלבד, כמעט.
ומי בשופטים? Pacult עצמו, כמובן, אבל גם שמות גדולים כמו דייל דהגרוף – הברמן והמיקסולוג האגדי – דאג פרוסט MS, MW (בין הבודדים בעולם שמחזיקים בשני התארים), דייב וונדריץ' – האיש שכתב את הספר על ג'רי תומס, ג'ולי ריינר (ברמנית ניו יורקית מהוללת) ואחרים.
אז מי ומי בזוכים, ומה מרגיז?
הרשימה מלאה כאן , אבל לא פחות מעניין מי לא מופיע ברשימת ה- TOP: פינלנדיה סיימה את התחרות עם 91 נקודות, ועברה את בלוודיר (87) ואת ה'אליקס' החדשה של אבסולוט (89). חורטיצה פלטינום קיבלה ציון טוב – 87 – אבל גם היא לא הצליחה להתברג בטופ פייב.
בחמישיית הג'ין הראשונה מופיעים אך ורק שמות מוכרים (מלבד אחד – אדינבורו): פלימות', עם 95 נקודות, הקדימו את ביפיטר ובומביי, עם ציונים נמוכים יותר. עד כאן – הכל בסדר.

הכי מעניין, מבחינתי, היא סצנת הוויסקי האמריקאי: 15 ברבנים קיבלו ציון 95 ויותר בטעימה/תחרות הזאת. קרוב מאוד לקטגוריית הסינגל מאלט הסקוטים. בעיני, זה מלמד לאו דווקא על הטעם של השופטים (אלה אנשים ששתו לא פחות סקוטש, בחיים שלהם, מאשר ברבן), אלא על הרנסאנס שיש בעולם המשקאות האמריקאים: יותר ויותר מזקקות קטנות, יותר ויותר מזקקות גדולות, שעושות משקאות small batch באיכות יוצאת מהכלל. הברבן היא קטגוריה שהיתה אמורה להצליח מאוד בישראל, גם בזכות מחיר נח, ולא רק בזכות הטעמים. האייריש ממשיך ומוביל בישראל רק בזכות סנוביזם מקומי ו'חינוך' לוקה של יבואנים שונים – לעומת עבודה מעולה שאפשר לזקוף לזכותו של יבואן אחד בודד (אריק סגל).
אז מה מרגיז?
מרגיז, שמיסוי פסיכוטי גורם לכך שרק מותגים סופר-נמכרים מגיעים לישראל, וכשיבואן כזה או אחר כבר מעיז להביא משהו חריג, אף אחד לא שם לזה וזה עובר מתחת לרדאר של כולם. מרגיז, שאנחנו 'צריכים' לקנות מוצרים שעולים אלפי שקלים, בשעה שהיינו יכולים ליהנות ממשקאות טובים, שיודעים לתת את התמורה הטובה ביותר בקטגוריה שלהם, ב- 46 דולר, מחיר מדף (ואני מתייחס לבנלנטון).
המותגים הבאים הם אלה שקיבלו את הציונים הגבוהים ביותר בכל קטגוריה.
- וודקה – לא מתובלת –
99 נקודות! משקה מושלם?! (צילום: יחצ) Fuzzy's Ultra Premium
- וודקה – מתובלת – BAK's Bison Grass Zubrowka
- ג'ין – Plymouth
- חנייבר – Bols Barrel Aged
- טקילה 100% אגבה בלנקו – Milagro Select Barrel Reserve Silver
- טקילה 100% אגבה רופסאדו – Ambhar
- אנייחו – Siete Laguas
- אקסטרא אנייחו – Jose Cuervo Reserva de la Familia
- מזקל – Del Maguey Vida Single Village
- רום – Appleton Estate Reserve
- רום אגריקול – Rhum J.M. White
- ויסקי – אמריקאי – Balcones "1" Texas Single Malt
- ויסקי – ברבן – Blanton's Single Barrel
- ויסקי שיפון – Masterson's
- ויסקי טנסי – George Dickel Barrel Select
- ויסקי אירי – Midleton Barry Crockett
- ויסקי אירי – pot still ('טרנד' חדש) – Redbreast Cask Strength 12 Years Old
- ויסקי אירי – סינגל מאלט – Bushmills 16 Years Old
- ויסקי סקוטי – בלנדד מאלט – Johnnie Walker Green Label
- ויסקי סקוטי – בלנדד – Buchanan's Special Reserve 18 Years Old
- ויסקי סקוטי – סינגל מאלט – Caol Ila 12 Years Old
- ויסקי קנדי – Caribou Crossing Single Barrel
- ויסקי יפני – Yamazaki Single Malt 18 Years Old
- ארמניאק – Delord 1978
- קלבאדוס – Calvados Drouin 25 Years Old
- קוניאק – Frapin Chateau Fontpinot XO
- גראפה – Jacopo Poli Sarpa Barrique
- פיסקו – Pisco Porton
- ליקר – שרטרז ירוק
- אפריטיף – Lise Baccara Troussepinete Red