ההשפעה של אלכוהול על סיכון למחלות לב בקרב סכרתיים

פקקי יין תמונת אילוסטרציה המרקקה היומית

צריכת אלכוהול מתונה היא בעלת השפעה חיובית בכל הקשור בהורדת הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם. מחקר חדש בדק את ההשפעה הזו גם על חולי סכרת סוג 2

סכרת היא אחת מהמגפות המודרניות, ששכיחותן באוכלוסיה הכללית הולכת ועולה מדי שנה. ארגון הבריאות העולמי הכריז מלחמה על הסכרת, והוא מנהל לא מעט קמפיינים הסברתיים, שאת חלקם אנחנו מכירים גם מהארץ.

סכרת
סכרת: מגיפה עולמית (צילום: מייקרוסופט)

סכרת היא מחלה שקשורה בהרבה גורמים, ככל הנראה. לגניטיקה ישנה השפעה על המחלה, אבל מתח נפשי ותזונה לקויה הם בין הגורמים המשמעותיים ביותר. במחקר שלפנינו, בחנו החוקרים האם מותר או אפילו רצוי לסכרתיים לצרוך אלכוהול ברמה מתונה; זאת, באספקט של מחלות לב ומחלות כליליות. אציין כבר בשלב זה, שהמאמר מובא כאן למתן מושג כללי בלבד ואין הוא מהווה המלצה או יעוץ רפואי. זה – שמור לאנשי מקצוע בתחום, בלבד.

החוקרים השתמשו בניתוחים סטטיסטיים שונים של שאלונים ומבדקים, כאשר המבחן הסופי הייתה תכיפות אירועי לב שונים: מוות מהתקפות לב, שבץ, אוטם שריר הלב וסיבוכים מיקרווסקולריים – נפרופתיה או רטינופתיה (בעיות נימי דם, שכיחות אצל סכרתיים), לנגד שיעורי תמותה כלליים. במחקר השתתפו כ- 11,000 חולים מ- 20 מדינות בכל רחבי העולם (מאסיה ואפריקה עד האמריקות וכד'), כאשר 3,000 מהחולים דיווחו על כך שהם צורכים אלכוהול בשיעורים שונים; מדגם ראוי, לכל הדעות.

במשך חמש שנות המעקב של החוקרים, 1,031 חולים (9%) מתו, 1,147 – 10% – חוו אירוע לבבי ו- 1,136 (10%), חוו סיבוך מיקרווסקולרי.

בהשוואה למי שדיווחו שלא צרכו אלכוהול בכלל, אלה מהחולים שדיווחו על צריכה מתונה של אלכוהול חוו פחות אירועי לב וכלי דם, פחות בעיות בנימי הדם ושיעורי תמותה נמוכים יותר בכלל. ההבדלים היו גבוהים וברורים במיוחד אצל משתתפים ששתו בראש ובראשונה יין. בהשוואה למי שלא שתו בכלל אלכוהול, אלה ששתו כמויות גדולות מהמומלץ היו בסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם. במחקר הזה, אגב, 'שתיה מתונה' הוגדרה כפחות או שווה ל- 21 מנות אלכוהול שבועיות לגברים ו- 14 מנות לנשים.

מסקנתם של החוקרים היא שצריכת אלכוהול מתונה – ובמיוחד יין – יכולה להועיל לחולי סכרת סוג 2 בהורדת הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם ולצמצם את שיעורי התמותה שלהם.

מדוע דווקא יין?

זו שאלה מעניינית. ידועה ההשפעה של יין על סמנים דלקתיים שונים, על הצמדות טסיות דם ועל הפרופיל השומני של הדם (העלאה של כולסטרול HDL). מסתבר שהאפקט שלו על מטבוליזם – פרוק – של סוכרים הוא גם משהו שצריך לקחת בחשבון. למעשה, מחקרים שונים בתחום מראים שלחלק הלא אלכוהולי של היין – לפוליפנולים – אותם חומרי צבע, טעם וטאנינים – ישנה השפעה על עמידות לאינסולין ומכאן אולי האפקט על מחלות הדם והלב*.

מקורות

The relationship between alcohol consumption and vascular complications and mortality in individuals with type 2 diabetes mellitus.

Blomster JI, Zoungas S, Chalmers J, Li Q, Chow CK, Woodward M, Mancia G, Poulter N, Williams B, Harrap S, Neal B, Patel A, Hillis GS. Diabetes Care 2014; pre-publication: DOI: 10.2337/dc13-2727

*Chiva-Blanch G, Urpi-Sarda M, Ros E, Valderas-Martinez P, Rosa Casas R, Arranz S, Guillén M, Lamuela-Raventós RM, Llorach R, Andres-Lacueva C, Estruch R. Effects of red wine polyphenols and alcohol on glucose metabolism and the lipid profile: A randomized clinical trial. Clinical Nutrition 2013;32:200-206.