2020 Roero Arneis DOCG Bricco delle Passere

משפחת טיבלדי: מוניקה ודניאלה עם הדורות הקודמים

רשמי טעימה קצרים על יין ארנייז מפיימונטה, שלא מיובא עדיין לישראל

ארנייז הוא הענב המקומי של אזור היין רוארו, שבפיימונטה. לא מהזנים המוכרים ביותר, ובוודאי שלא מהאזורים המיובאים ביותר לישראל.

באירוע שנערך לקראת סוף 2022 על ידי ה- Italian Trade Agency בישראל, הוצגו כמה יינות שלא מיובאים לארץ ונאספו על ידי יאיר קורן. ביניהם היה גם היין הזה, שחשבתי שהוא בעל ייחוד ושווה התייחסות. הסיכוי שנראה אותו כאן אינו גדול, בעיקר בגלל האופי המאוד מיוחד שלו, שדורש התייחסות 'סומליירית' לכל מכירה של בקבוק. היבואנים שישבו סביב השולחן כולם כמעט הסכימו שיהיה להם קשה מאוד להביא את היין, בידיעה שהוא מתאים רק למגזר קטן.

יין טיבלדי - צילום בקבוק ארנייז
טיבלדי בריקו דלה פאסרה 2020

טיבלדי (Tibaldi) הוא יקב קטן שנמצא היום בבעלות של שתי אחיות – דור שלישי. הן מייצרות יינות נביולו וברברה מרוארו, לצד ארנייז ו- Favorita, ענב שהוא קרוב מאוד לוורמנטינו, אבל שונה ממנו (הן בצורה והן ב- DNA). הכרמים של רוארו נטועים בקרקע האופיינית לאזור – הרבה חול וסלעי משקע ימיים, עם די הרבה גיר וחמר.

היין הזה, שעשוי מ- 100% ארנייז (Arneis) מקורו בכרם שיושב על קרקע חולית בעיקרה, עם הרבה חוואר גירני. הענבים נבצרים בבציר ידני לתוך ארגזים קטנים ואחרי ההפרדה והמעיכה הם מועברים להשריה בקור נמוך. רק הנוזל החופשי משמש לייצור היין, על שמרים אנדוגניים, בטמפרטורה של 15 מעלות.

מעבר אולי לשמרים המקומיים, מה שמעניק אולי את הייחוד ליין, את 'משקלו' והעובי שלו, הוא ההשהיה שלו על המשקעים במשך 10 חודשים; הכול בנירוסטה. בטעימה שלי, הצבע של הארנייז הזה היה מעט עמוק כביכול לגילו של היין (בציר 2020), אבל לא בהתחשב באופן העשייה שלו, והיה בעל אף נעים מאוד, מעט אגוזי-שעוותי וקלוי, על פרחים לבנים קלים. החומציות שלו הייתה מאוזנת והסיומת מתובלת וארוכה.

בצילום הראשי: מוניקה ודניאלה טיבלדי עם הדורות הקודמים. (אתר היקב)