יום המודעות הבינלאומי לתסמונת אלכוהול עוברי מצוין בכל שנה ב – 9 בספטמבר. ארגון המיילדות בישראל מגיש עובדות מדעיות עדכניות והמלצות מקצועיות של מיילדות מהשטח, שיאפשרו לנשים בהריון למנוע את התופעה
תסמונת האלכוהול בעובר זכתה לכותרות בישראל, לאחר שלא מעט תינוקות שאומצו בגוש הסובייטי לשעבר, התגלו כתינוקות שסובלים מהסינדרום. שכיחות התופעה בישראל הייתה נמוכה יותר, בגלל הרגלי השתייה המתונים יחסית של ישראליות.
אלכוהול הוא רעלן טראטוגני – כזה שמסוגל לגרום למומים בעובר. מהעבר אנחנו מכירים את התלידומיד, ששווק בשנות החמישים והשישים כתרופה משרה שינה, גם לנשים בהיריון. ילדים רבים שנולדו בישראל בשנים אלה סבלו ממומים ונכויות. אלכוהול אינו תרופה, אבל הוא עדיין רעלן לעובר, גם במינונים נמוכים. נשים בהיריון רצוי שיימנעו מצריכת אלכוהול בכלל, ולא רק בטרימסטר הראשון, כפי שנמסר להלן, על ידי ארגון המיילדות בישראל:
· תסמונת אלכוהול עוברי (Fetal Alcohol Syndrome) כוללת קשת של לקויות פיזיות ונפשיות העלולות להתפתח אצל תינוקות שנחשפו לאלכוהול לפני לידתם, במהלך ההיריון. אלכוהול נחשב לאחד החומרים הרעילים ביותר לתהליך התפתחות העובר ועלול לגרום נזק למוח ולאיברים האחרים של התינוק.
· התסמונת מאופיינת במכלול של הפרעות מבניות והתפתחותיות, הגורמות לפגיעות גופניות מולדות אצל התינוקות וכן לליקויי למידה ולקשיי התנהגות עם השלכות למשך כל חייהם של הילדים שנולדו.
· בין השאר מדובר על כישורי חשיבה ושיפוט לקויים, הפרעות רגשיות, פגיעה בהתפתחות העצבית ועוד. כל אלה עלולים להוביל בהמשך החיים ללקויות משניות משמעותיות כמו כישלון בלימודים, שימוש בסמים והסתבכות עם רשויות אכיפת החוק.
· התסמונת כוללת בין היתר גם מאפיינים חיצוניים ופיזיולוגיים כגון משקל גוף נמוך, בעיות ראייה או שמיעה וכן בעיות בלב, בכליות, או בעצמות. נצפו גם שנויים במבנה הפנים של התינוק, שפה עליונה דקה מהרגיל, עיניים קטנות, קפלים בעפעפיים, אף קצר ולחיים שטוחות.
· חשוב להבין כי אלכוהול עובר ממערכת העיכול למחזור הדם של האם ובאופן ישיר דרך השליה וחבל הטבור לעובר. תוך זמן קצר רמת האלכוהול בדם העובר זהה לזו שבדם האם כך שכל כמות שהאם שותה מגיעה אל העובר אשר מתקשה לפרק את האלכוהול שבגופו. האלכוהול שמצטבר בגוף העובר משפיע על התפתחות מערכת העצבים המרכזית.
· מדובר בנזק בלתי הפיך ולכל החיים. לא ניתן להחלים מתסמונת האלכוהול העוברי והדרך היחידה למנוע אותה, היא להימנע לחלוטין מצריכה של אלכוהול במהלך ההיריון או כאשר מנסים להיכנס להריון. אין כמות בטוחה ידועה של אלכוהול אותה ניתן לצרוך וכל סוגי המשקאות האלכוהוליים מזיקים באותה מידה, כולל כל סוגי היינות והבירה.
· בניגוד מוחלט למיתוסים בארץ ובעולם, גם צריכה של כוס יין לפני הלידה על מנת להרגיע או לזרז את הלידה היא מסוכנת לעובר. בארגון המיילדות בישראל מדגישים כי העובר חשוף לפגיעה בכל שלבי ההיריון. מסיבה זו מומלץ להימנע לחלוטין משתיית אלכוהול משלב הכניסה להיריון ועד סופו ולהסתייע במיילדת לגבי דרכים אחרות להרפיה והרגעה לפני הלידה.
· בימים אלו מקדם ארגון המיילדות מודל ליווי הריון רציף מתחילתו באמצעות מיילדת. המודל יכלול יצירת פרוטוקול אישי עבור כל אישה במהלך כל ההיריון ולא רק ברגע השיא של הלידה. במסגרת המודל, המיפגש הראשון בין המיילדת לאישה לכלול בין היתר גם שיח מונחה בנושא צריכת אלכוהול.
· נשים בהריון שרוצות להתייעץ בנושא צריכת אלכוהול ובנושאים נוספים מוזמנות לקהילת הפייסבוק הסגורה הנקראת מילה של מיילדת, המונה כ – 3,500 נשים ומנוהלת על ידי מיילדות מקצועיות. הקהילה מאפשרת לכל אישה להעלות שאלה גם באופן אנונימי ולקבל מענה מקצועי. ההצטרפות לקבוצה כאן, בקישור הזה.
—
ארגון המיילדות בישראל הוא האיגוד המקצועי המייצג של 1,300 המיילדות בבתי החולים הציבוריים בארץ, מיילדות הבית והקהילה. הארגון פועל בהתאם לרוח הזמן לקידום המיילדות, העמקת הכשרתן והרחבת סמכויותיהן. מדובר בנשות מקצוע, בעלות רישיון של מיילדת מוסמכת, אשר ניתן להן על ידי משרד הבריאות בחלוף שש שנות הכשרה וזאת לאחר לימודים של ארבע שנות לימודי סיעוד לתואר אחות מוסמכת וכשנתיים נוספות לתפקיד מיילדת.
צילום אילוסטרציה insung yoon באתר Unsplash