מתוך שמונה שמני זית שהורדו מהמדף, אף לא אחד ראוי להקרא "כתית מעולה" על פי מדדי טעימה. הנה רשימת שמני הזית שלא עברו את מבחני הטעימה בהצלחה
את הפאנלים האלה ראיתם אתמול בטלוויזיה, בתחקיר של כלבוטק על שמן הזית. מלבד השמנים של Evo – או איבו ישראל – שיצאו גרועים מאוד מבחינה כימית בתחקיר, גינת הזכיר את העובדה שהשמנים נשלחו לבדיקה אורגנולפטית – כלומר כזאת שבודקת איכות על פי טעם וריח – אבל לא פרסם את התוצאות של הפאנלים שטעמו את שמני הזית בבקבוקים.
להלן התוצאות האורגנולפטיות המלאות של השמנים שנמצאו פסולים מלהקרא "כתית מעולה", כולל דו"ח ראשי הפאנלים – ד"ר פתחי עבד אל האדי ומר יצחק (כושי) ציפורי. הראשון הוא ראש פאנל הטועמים הצפוני של ענף הזית, והשני – של הדרומי. היה לי העונג לשמוע אותם וללמוד מהם בקורס טועמי שמן זית שעברתי בפקולטה לחקלאות, לאחרונה.
מבחינת המתודה, הדוגמאות השונות הגיעו מאגריאור – מעבדת הבדיקה שמבצעת את הבדיקות הכימיות של השמנים עבור ענף הזית ותו התקן החדש. הן נטעמו באופן עיוור, כך שהטועמים לא ידעו מה הם טועמים, מלבד שמדובר בשמן (שאמור להיות) זית. שני הפאנלים ישבו באותו session באולם נייטרלי בפקולטה לחקלאות ברחובות.

חשוב להבין ששמן זית יכול להיות תקין מבחינה כימית, וגם תואם את התקן ל"כתית" או "כתית מעולה" מבחינה כימית, אבל עדיין, אם לא יעמוד בפרמטרים המתאימים מבחינת טעימה, הוא לא יוכל לקבל את הדרוג – כתית או כתית מעולה. שמן זית שרוצה להיות "כתית מעולה", לא יכול שיהיו בו פגמי טעימה. כתית יכול לסבול רמות מסוימות של פגמים כאלה, אך בשלב מסוים גם דרוג זה נמנע ממנו.

הפגמים אותם בודקים אנשי שמן הזית הם פגמים שמזכירים חומץ (Winey), חמצון ו'גיל' (Rancidity) וסוגים מסוימים של עיפוש ועובש – Fusty & Musty. הפאנל כוייל עם דגימות טובות של שמן זית ישראלי אך אלו הדוגמאות שהורדו מהמדפים ונבדקו.
בסופו של דבר, כאמור, רק שמן זית אחד הוגדר "למאור", אבל אף אחד מהשמנים לא קיבל דרגת איכות "כתית מעולה".
חשיבות הבדיקה האורגנולפטית גבוהה: זיופים ורמאויות בשמן זית יכולים ליצור שמנים שלא ניתן יהיה לזהות כמזויפים מבחינה כימית, אבל קשה מאוד יהיה להכניס לפה. מכאן גם ההחלטה של משרד החקלאות, שרות המזון ומכון התקנים לשלוח את אנשי המעבדות שלהם לקורס טועמי שמן זית, כפי שכבר סיפרתי. נקווה שהפאנלים האלה גם יתפקדו בשטח ושאנשים כמו "הממונה על התקינה" לא יהססו להוריד שמנים גרועים מהמדף, כפי שראינו שקורה אתמול בתוכנית, וזאת למרות חוות הדעת המקצועיות בתוך שרות המזון ומשרד הבריאות. כרגע, מי שרוצים לקנות שמן זית כתית או כתית מעולה, ורוצים להיות בטוחים במקור השמן ובאיכותו, תו האיכות של ענף הזית הוא ככל הנראה התשובה היחידה.