שמן זית: האם הולך להתייקר, או לרדת?

פקקי יין תמונת אילוסטרציה המרקקה היומית

בצורת בספרד – שמייצרת 46% מהתוצרת העולמית ופגעי טבע אחרים – עלולים לגרום לעלייה נוספת במחירי שמן הזית. אבל האם העליה הזאת תמשך, או שאנחנו צפויים לירידה חזקה בפברואר 2013?

היום נערך 'כנס הזית ה- 2', במסגרת אירועי ימי הזית של הגליל. במסגרת הכנס, סקר מר Jose Penco, אגרונום ויועץ שמן זית, את מצב ענף שמן הזית בספרד – העוברת משבר כלכלי קשה – ואני מקווה להביא את המצגת שלו כאן, בימים הקרובים. בכל מקרה, תמונת המצב שם עשויה להשליך ולהפיע גם על המצב שלנו כאן, בארץ, בחודשים הקרובים, וכדאי להכיר את המספרים. עכשיו, בעונת המסיק, בתי בד רבים מציעים שמן זית איכותי וטרי במחירים סבירים, ואם יש לכם אפשרות להצטייד לחודשיים-שלושה הקרובים, יכול להיות שכדאי לכם.

מאז הקיץ האחרון ועד ספטמבר, בערך, עלו מחירי שמן הזית בספרד ובעולם בצורה משמעותית. בספרד העלו סוחרי השמן את המחירים, כאשר הסתבר שממשלת ספרד תקנה מאות אלפי טונות של שמן זית, כדי להוציא אותו מהשוק (שלא צרך אותו, בגלל המיתון). בנוסף, בצורת חמורה פוקדת את אזור Jaen ואנדלוסיה, בהן מגדלים את עיקר הזיתים. זאת הגיעה אחרי ברד וגשמים חזקים, שגרמו לפגיעה בפריחה של הזית, ובפוריות הכללית של השנה. פגעי מזג האוויר של קיץ 2012 היו כל כך חזקים, שהם אף גרמו נזק גם לעצים עצמם ולא רק לפרי: בספרד, שאינה מושקית, מחזור במים ומכות חום הביאו למותם של עצי זית רבים.

הסוחרים גרמו לעליית מחירים מ- 1.7-1.77 יורו לק"ג כתית מעולה, לשיעור שהגיע ל- 2.60-2.65 יורו בתחילת אוקטובר, אבל ירד מאז, ונראה שיורד גם עכשיו.

מחירי שמן זית – בבית הבד – בספרד. מקור: POOLRed – www.oliva.net

גורמים נוספים לעליית המחירים הם עליות המחירים בסוגי השמנים האחרים: חמניות וסויה, שמשמשים יותר ויותר להפקת ביו דיזל. עליית מחירי השמנים האלה הביאה חלק מהצרכנים לפנות לשמן זית, שהיה זול יחסית, וכך נגרמה עליית מחירים של האחרון. איטליה ויוון, כמו ספרד, נפגעו מתנאי מזג אוויר גרועים, כך שתיאורטית שוק שמן הזית עשוי היה להתאושש במקצת.

אבל השמחה של מגדלי שמן הזית נראית מוקדמת – ואולי מוגזמת: בספרד כבר עולים מחירי השמן לשיעורים של 4 יורו לליטר שמן זית מזוכך, שיעורים שהצרכן הספרדי לא יגיב להם היטב. מחירים של שישה יורו לליטר כתית מעולה לפני המיתון הגדול גרמו לירידת צריכה של 10% בספרד, "ואז היה המצב טוב", אומרים סוחרים. אם ימשיכו המחירים לעלות, יפגע גם היצוא הספרדי: כרגע יש מלאים לשלושה-ארבעה חודשים, אבל כאשר יגיעו המחירים החדשים לבריטניה ולארה"ב, תפגע שם הדרישה מאוד, והאחרונים עשויים לפנות ליצרנים בדרום אמריקה, למשל, או במקומות אחרים באגן הים התיכון.

גורמים בענף – גם כאן, בישראל – מדברים על חודש פברואר הבא כחודש מבחן: אם אכן יהיה משבר במכירות בשוקי היצוא של ספרד, אנחנו עשויים לראות ירידת מחירים משמעותית. ירידת המחירים עלולה לגרום גם למכת זיופים ומיהולים חדשים, והרשויות באירופה כבר מכינות תוכנית פיקוח והידוק רגולציה, שתצא לפועל כנראה כבר בשנה הקרובה. תוכנית זאת תכלול תיווי חדש, מכלים שאינם ניתנים למילוי חוזר, הקפדה על ציון מקור, ועוד.