מדי פעם אני צריך משהו כמו המשקה שלפנינו, שיזכיר לי שהמותגים הגדולים יודעים לעשות דברים מצוינים
ברור שהם יודעים לעשות דברים מצוינים, כי אחרת ה'גדולים' לא היו גדולים כל כך, נכון?
לרוב זה זה נכון, אבל מה שתמיד נכון הוא שמי שעוסק הרבה במותגים קטנים ובמשקאות בוטיק וכו', שוכח לפעמים את השאר.
זה כמו ה'יראון', שבו נזכרתי לאחרונה ממש.
אז לא יראון – שיבאס.
שיבאס מוציאים או הוציאו, ליתר דיוק, כבר לפני שנה, בלנד חדש שבא בין ה- 18 שנה ל- 25 שנה שלהם.
צריך לומר משהו על שני המשקאות ההם, לפני שממשיכים לבלנד החדש:
ה- 18 שנה נעשה על ידי מי שהיה עד לפני שלוש או ארבע שנים המאסטר בלנדר של שיבאס, קולין סקוט.
הבלנד הזה נעשה על מנת לענות על צורך בוויסקי מתיישן, 18 שנה, אחרי שהמעמד של שיבאס כוויסקי של 12 שנים "בלבד", נשחק משהו.
סקוט יצר בלנד נהדר, לא פשוט ואפילו די אגרסיבי בתוך ה- framework של שיבאס, שהוא רך ועשיר ומאוד מעוגל. ה- 18 אגוזי מעט, ונילי/צימוקי עם תיבול יפהפה וקצת ירקרקות. הוא לא שובר את המטריצה של שיבאס, כאמור, אבל בהחלט הכניס בה אז (1997) שינויים מבורכים.
בשנת 2007 השיקו בשיבאס את ה- 25.
זהו בלנד מעולה, שונה לחלוטין מהמסורת המתקתקה של שיבאס כאשר עדיין יש בו הרבה ממנה. הוא מאוד ירוק וכמעט פטרולי, אגוזי – כמו ה- 18- ואז מוציא טופי ותפוזים.
ה- 25 יקר, ובקבוק שלו עולה משהו כמו 1100 ש"ח בארץ. במחיר הזה אני לא יודע שמוכרים הרבה ויסקי, מצד אחד, ומצד שני גם עשויה או עלולה להיות בעיית כמויות של הוויסקי שהוא מכיל.
נכנס לתמונה ה- Ultis.
והאולטיס מחדש מאוד:
מדובר בבלנד שהוא כולו מאלט; בלנדד מאלט. חמישה מאלטים – כל אחד מחווה לאחד מחמשת המאסטר בלנדר'ז של הבית: Allt a'Bhainne, Braeval, Longmorn, Strathisla וכן Tormore:
- טורמור, אומר קולין סקוט, מעניק לוויסקי את התפוזיות שבו (מזקקה צעירה יחסית, מ- 1979, בספייסייד) ואת הרעננות.
לונגמורן – את הווניליות והשמנתיות.
אלט א'ביין – תיבוליות וחמימות.
ברוול – מתקתקות ולוונדר; המזקקה הגבוהה בסקוטלנד, כמו בלוויני.
סתרת'יילה – גוף מלא מאוד, קצת עשבוניות והאופי של שיבאס.
למה בלנדד מאלט?
הציניקנים – וקולין סקוט לא ממש חייך כשהזכרתי את המותג המתחרה באוזניו – יזכירו את ה'ירוק' של ג. ווקר. בלנדד מאלט שהושק לפני שנים, וזכה להשקה מחודשת אני חושב לפני שנתיים בערך.
האם הוויסקי הזה הוא תשובה למתחרה?
אני לא חושב. שיבאס מספיק חזקים ויש להם מעמד פרמיום מאד משמעותי בשוק, לא פחות מזה של כל מתחרה.
- מה שכן, במחירים האלה, השוק העולמי מחפש יותר ויותר מאלטים, וככל הנראה לשיבאס – כמו למתחרים שלהם – קשה לדבר על בלנדד סקוטש בעידן הזה ובעת הזו.
הדיבור אם כך הוא על מאלט ויסקי, בלנדד, ואז על שיבאס.
האולטיס – NAS או לא NAS – מכיל ויסקי בן 18 – 25 שנים ונמכר כאן במחיר של 550 ש"ח לצרכן.
אני מוצא שזה מחיר מאוד הוגן בהשוואה לחו"ל. הוא נמצא בטווח של סינגל מאלטים טובים בגילאי ה- 18 – 25 ואפילו זול מהם. אחרי הביקורת שהעברתי על טמפו על תמחור מוטרף משהו של איזה ויסקי אחר לפני כמה זמן, מגיע להם בהחלט שאפו על התמחור של זה.