רמת הגולן קברנה אל רום 2011

יקבי רמת הגולן השיקו את הקברנה אלרום 2011 לצד ירדן קברנה סוביניון 2011

ויקטור שונפלד, היינן הראשי של יקבי (או 'יקב', אבל קשה להתרגל) רמת הגולן, לא מפספס שום הזדמנות לדבר על הטרואר של רמת הגולן, האקלים ומזג האויר. השקת הקברנה סוביניון אלרום 2011 נתנה לו הזדמנות מצוינת לעשות את זה שוב, אבל הפעם בהקשר קצת שונה: השוואה בין 2011 לשנה שקדמה לה, 2010.

לפני זה אבל, כמה מילים על השנה שחלפה ביקב, ועל התוכניות קדימה:ענת לוי, מנכ"ל היקב, אומרת שהשנה החולפת הייתה לא פשוטה. תקלת הנוזל ההידראולי שהתרחשה בכרמי היקב לפני כשנה וחצי (תקלה באחת הבוצרות בכרם) הביאה לכך שהיקב נאלץ לוותר ולשלוח להשמדה 30% מהתוצרת שלו. הבור הזה בתכנון הגלם ביקב הביא לכך שלוי והצוות שלה העבירו את יקבי רמת הגולן מהלכי התיעלות שבסופו של דבר היא אומרת, הוציאו את היקב במצב טוב. הוכחה לכך היא הכוונה לערוך שוב במאי 2015 את גולן וינטאג' – אירוע היין והקולינריה הדו-שנתי של היקב, שלא נערך מאז 2010, למיטב זכרוני. ארנון הראל, סמנכ"ל השיווק של היקב, אומר שיכול להיות שבמסגרת זו – שעדיין לא מתוכננת או סגורה – תשולב גם מהדורה של "פרס ירדן".

אם נחזור לשונפלד ולשינויים האקלימיים של השנים האחרונות, הוא אומר ששלוש השנים האחרונות – 2012-13-14 – היו פחות או יותר יציבות ורגילות. אפשר כמובן לדבר על עונות יותר או פחות גשומות, אבל ללא השוואה לשתי השנים שקדמו לשלישיה הזו, הלוא הן 2010 ו- 2011.

שנת 2010 הייתה החמה ביותר שנמדדה בישראל, ואת השפעת החום הזה אנחנו מרגישים היטב בלא מעט מהיינות הישראליים: הרבה מאוד פרי, הרבה אלכוהול ובעצם "הרבה מהכל". שנת 2011 לעומת זאת – למרות שעולמית היא הייתה השנה התשיעית בחומה מאז החלו המדידות בעולם – הייתה קרירה ואפילו קרה בצורה יוצאת דופן. נובמבר היה קר מהממוצע במידה ניכרת ובאזורים רבים בארץ הוא היה חודש נובמבר הקר ביותר מאז 1988. בכך הצטרף נובמבר לתקופה הקרירה יחסית שהחלה בחודש מרץ ובישרה על קיץ נעים, בו רק חודש יולי היה חם מעט מהממוצע. הפרש הטמפרטורות בין נובמבר 2010 ו- 2011 בגולן היה כשמונה מעלות.

אז איך זה השפיע על היין?

ההשוואה הטובה ביותר הייתה בין ירדן קברנה סוביניון 2010 ו- ירדן קברנה סוביניון 2011. הראשון עתיר פרי, די כבד ומאוד עגול. אין בו ירקרקות והחמיצות שלו סבירה. למרות זאת, בעומק מתחילה להיראות סוג של חולשה ואפילו מימיות שלא אהבתי; קצת אומאמי.הסיומת טאנית ודי יבשה, ובסיכומו של דבר האף, אם תרצו, טוב מהתחושה בפה.

ירדן קברנה סוביניון 2011 הוא כבר אופרה אחרת: הרבה קפה ופרי שחור עם נטיה קלה לעשבוניות, שמזכירה אולי את השנה הקרירה יותר. אפשר להרגיש בקצת טבק וקופסת סיגארים, כאשר היין נפתח, ואולי קצת אניס. החמיצות טובה מאוד והפה מלא וטוב. הסיומת יבשה, טאנית וארוכה והסיכום הוא שזה יופי של יין שמתמודד יפה עם כל אותם 40% עץ חדש. ואגב, הוא מעט יותר אלכוהולי מה- 2010 (15%+).

בעניין האלכוהול, ראוי להעיר משהו: היקב עושה לא מעט שינטועים בשנים האחרונות, כחלק מפרוייקט הווירוסים שלו והנסיון לנקות את הכרמים. רוב השינטועים האלה נעשים בשטחים בהם היו תפוחים, כשהתפוח או גידולים אחרים ניטעים בכרמים (עושים 'החלפות'). במקומות בהם אין החלפות כאלה, היקב דואג לשמוט את הקרקע לשנתיים ואז זורעים בו גידולים חד שנתיים וכד'. התוצאה של כל אלה היא גם החלפת כנות לכאלה שמתאימות יותר לאקלים המקומי ולהתמודדות עם ענייני ההבשלה והאלכוהול. יחד עם מדיניות חדשה של 'מיעוט התערבות בכרם', כמו ששונפלד קורא לה, אנחנו צפויים ככל הנראה לשינוי סגנוני כלשהו ביינות של היקב בשנים הבאות. שינוי שאפשר אם כך לתלות אותו בהתאמה לתנאי הגידול ולשטח.

קברנה סוביניון אל רום 2011
אף ירוק, אופייני ליין הספציפי הזה, על רקע ארומות קפה בולטות – 70% עץ חדש, בכל זאת – פירות כהים ועסיסיים מאוד. האף הדוק, נעים מאוד אבל די ברור שעדיין צעיר. הפה בעל מתקפה רכה מאוד, אלגנטית ועדינה, שמובילה לגוף מלא. היין נמשך טוב, עם קצת חידודי עיפרון וקופסת סיגארים עד שהוא מוביל לסיומת חדה, עם חמיצות גבוהה וטאנינים משכנעים מאוד. אפשר לשתות, אבל אפשר גם לשמור לפחות עד לסוף העשור.