קרח הוא מרכיב חיוני וחשוב ביותר בקוקטיילים, ועדיין, אנחנו נוטים לזלזל בו או פשוט לא להכיר בחשיבותו. הנה כמה טיפים שהגיעו ממומחי המשקאות ב- NIO Cocktails
בספר "המדריך הקלאסי לאלכוהול וקוקטיילים" שכתבתי יחד עם טל גל-כהן (הוצאת כּרטא, 2008), הקדשתי לא מעט מילים לעניין הקרח. לפעמים אני שמח מאוד לגלות שגם אחרים חושבים כמוני. במיוחד כאשר מדובר בעניינים שברומו של עולם.
"קרח הוא מרכיב חיוני שרבים מדי מתעלמים ממנו. הוא לא רק שומר על המשקה בטמפרטורה צוננת, אלא גם משפיע על ההנאה הכללית, האיכות והטעם של המשקה הנצרך ביום קיץ חם או בכלל. הוספת סוגי הקרח הנכונים למשקאות שלכם – במיוחד קוקטיילים – תעזור להבטיח שכל המרכיבים יתחברו יחד ליצירת תערובת אחת וטעימה." כך אומרים מומחי הקוקטיילים של NIO, קוקטיילים מעורבבים, מוכנים לשתייה.
באיזה גודל של קוביות קרח כדאי להשתמש?
קוביות קרח בגודל סטנדרטי, בערך 2.5X2.5 ס"מ הן סוג קוביות הקרח הנפוץ ביותר בשימוש בבית, מכיוון שגודל זה מתאים פחות או יותר לכל סוג כוס – גם לכוס פלוט צרה, למשל. קוביות קרח בגודל זה טובות כמעט לכל הקוקטיילים והמשקאות שכן יש להן גובה ועובי שמונעים מהן להימס במהירות יחסית.
אבל הקיץ הישראלי הוא לא מה שהיה פעם (אהמ) וכדי להימנע מהמסת קרח מהירה מדי במשקה שלכם ביום קיץ חם או בכלל, דרושות לרוב קוביות קרח גדולות יותר, בגודל של כמעט 5X5 ס"מ והן אלה שעשויות להוות אפשרות מועדפת. לא רק שהן ייראו מרשימות יותר ומקצועיות יותר, אלא ששטח הפנים הגדול יותר יעזור לשמור על המשקה שלכם קריר להרבה יותר זמן. קוביות קרח גדולות יותר עדיפות במיוחד אם אתם לא רוצים לדלל את המשקה שלכם.
קרח כתוש הוא בחירה פופולרית מאוד לקוקטיילים כמו מוחיטו, דאקירי קפואים מסוגים שונים או כל קוקטייל ביתי אחר שהוא פופולרי במנגלים בקיץ. הרעיון של קרח כתוש שמרחף כמו 'ברד' עבה וטוב בכוס קוקטייל או בקערה גדולה שבה יש משקה מעורבב הוא רעיון משובב נפש.
כדי להכין קרח כתוש בצורה מהירה וטובה, רבים משתמשים בבלנדר. החיסרון של השיטה הזו הוא בכך שיש צורך בבלנדר חזק מספיק, ושלעיתים, במיוחד אם מרסקים כמות גדולה, חום המנוע גורם להמסה של קרח שכבר נכתש. הפתרון הוא להכין בכל פעם כמות קטנה יותר או להשתמש בשיטה ישנה והטובה של מערוך, מגבת ושקית ניילון: ניתן לכתוש קוביות קרח על ידי עטיפתן בשקית ניילון, ושימוש במערוך כדי לרסק אותן לפני הוספתן למשקה.
כדי להבטיח שהקרח הכתוש שלכם יישאר מושלם, הכניסו אותו למקפיא למשך כ- 30 דקות לפני השימוש או ההגשה ואל תשכחו להחזיק אותו בדלי קרח מבודד עד כמה שאפשר.
כמה קרח זה יותר מדי קרח?
ההמלצה היא למלא את הכוס שלכם בשני שליש קוביות קרח סטנדרטיות לפני שמזגים את הקוקטייל. כלל אצבע נפוץ הוא שאם הקרח שלכם צף, יש יותר מדי משקה ואין מספיק קרח, אז ייתכן שיהיה צורך במעט ניסוי וטעייה כדי להבטיח את היחס המושלם בין קרח ונוזל.
רוצים להכין קרח שמובטח שירשים?
למי שמחפשים להרשים את האורחים שלהם, הרי שהיכולת לעשות זאת טמונה ביכולת ליצור קרח צלול.
קוביות קרח רגילות העשויות ממי ברז קרים קופאות מכל הצדדים בו זמנית, והתוצאה היא הקפאה לא אחידה, מה שגורם לקובייה קפואה בצורה לא אחידה.
כדי להכין קוביות קרח מושלמות, חפשו מגש יחסית עמוק או גבוה שמתאים למקפיא שלכם ומלאו אותו במים חמימים (אך לא חמים; אני משתמש בקופסת פלסטיק של אוכל מוכן אך יש תבניות סיליקון בגודל טוב). לאחר מכן הכניסו למקפיא ללא מכסה והשאירו אותו כ-18-24 שעות, או עד שכמה סנטימטרים מהמים קפאו. הרעיון הוא שיישארו קצת מים מתחת לקרח, מכיוון שזה מה שמונע מהקרח להתערפל.
בשימוש בשיטה הזו אתם מכריחים את המים לקפוא בכיוון אחד – מלמעלה למטה. זה מאפשר למעשה למים לקפוא בצורה גבישית מושלמת, בעוד שהאוויר וחלקיקים שונים שמומסים במים מגיעים לשכבה שמתחת להם. אם עבדתם נכון, הקרח שלכם יהיה יפה ושקוף.
מה לגבי שמירה על קוביות קרח נפרדות במקפיא?
גם אם יש לכם ice maker במקרר הביתי שלכם, עדיין ייתכן ומדי פעם תהיו זקוקים לכמות גדולה יחסית של קרח, ומייד. לדוגמא, אני נתקל לא מעט בצורך הזה כדי ליצור תערובת מים-קרח לשמירה על בקבוקי יין לבן או מבעבע, קרים בעודם בשמפניירה.
הפתרון הוא להכין קוביות קרח מראש, ולזרוק אותן במהירות – לפני שהן נמסות ו'תופסות לחות' – לשקית ניילון. השמירה על קוביות יבשות יבטיח שהן לא יידבקו אלה לאלה.
אל תשמרו יותר מדי זמן על קוביות הקרח שלכם במקפיא
המקפיא מלא ריחות לא נעימים – לעיתים של דגים או בשר – והריחות האלה נצמדים לקרח. העבירו קרח מוכן לשקית 'זיפ' אטומה או שקית ניילון רגילה שקשרתם את הקצה שלה.
Nio Cocktails
אם אתם בלונדון – כמה מהמוצרים הפופולריים ביותר במהלך חודשי הקיץ כוללים: