יין כשר, קברנה או מרלו? מה מחפשים ומי ומתי

פירמידות במצרים

Google Trends עושה איתנו חסד נוסף ומאפשר לגלות עוד שניים או שלושה מאפיינים מעניינים בחיפוש הישראלי אחרי היין המומלץ

קברנה סוביניון? מרלו? אולי יין כשר? מה מחפשים הישראלים לחג הפסח, ומה הם מחפשים לראש השנה? והאם סוביניון בלאן ושרדונה הם במשחק החגים החגיגי?

בישראל עולה צריכת היין באופן מובהק בשני מועדים בשנה: הראשון הוא סביב חגי ראש השנה, והשני – המשמעותי יותר – הוא לקראת או סביב חג הפסח. העונתיות, והייתי אומר "המועדתיות" כל כך מובהקת, עד שיקבים רבים, ובעיקר היקבים הגדולים והכשרים כמובן, מסתכלים רק על פסח, בתור מדד לשנה מוצלחת, מאשר על כל מדד שנתי אחר. החודש או חודשיים שאחרי החג, כאשר חוזרים הדוחות של סטורנקסט או דוחות המכר של שופרסל (בעיקר) הם תקופת בין המיצרים של מנהלי השיווק והמנכ"לים של הרבה מהיקבים.

לקראת הפסח הקרוב, ניסיתי להבין אילו יינות חשובים לצרכן הישראלי בהקשר של חגים שונים ומועדים שונים. גיליתי כמה דברים מוכרים וכמה דברים מעניינים:

קברנה סוביניון או מרלו?
קברנה סוביניון ומרלו מעניינים באותה מידה

1. קברנה סוביניון ומרלו הם עדיין מלכי השוק הישראלי במונחים של יין אדום. אף זן אדום אחר לא התקרב לשניים האלה. מה שמעניין הוא, ששני הזנים האלה עניינו את הישראלים באותה מידה ממש במשך שנים והנה – זה כבר לא כך: בשנה או אפילו בשנה וחצי האחרונות, קברנה סוביניון הוא הזן המועדף עלינו – בחגי ראש השנה וגם בפסח (שני ה'פיקים').

סוביניון בלאן וא שרדונה?
סוביניון בלאן או שרדונה? שרדונה!

2. אנחנו עדיין אומה של שרדונה – ובהחלט בלי קשר לחגים. החיפוש אחרי יינות זניים לבנים אינו חיפוש 'חגיגי' או מועדי במיוחד, אלא מתפרש כמעט לאורך כל השנה, עם 'דיפ' בחודשי החורף המובהקים. יכול להיות שאנחנו שותים יותר יין לבן, אבל זה עדיין שרדונה.

יין כשר - לפסח ופחות לראש השנה
יין כשר? לפסח, פחות לראש השנה

3. החיפוש אחרי 'יין כשר' הוא חיפוש ששמור לפסח: בראש השנה אנחנו ככל הנראה מארחים הרבה פחות את החלקים השמרנים או המסורתיים של המשפחה, וגם אם שותים יין בערב ראש השנה עצמו, שאלת הכשרות היא הרבה פחות חשובה. שאלת הכשרות חשובה הרבה יותר בדרום הארץ ובאזור המרכז מאשר בצפון ובירושלים. הדרום הוא ככל הנראה הרבה יותר מסורתי מהצפון ומהמרכז, כפי שאפשר גם לראות בגרף הבא:

יין כשר מול יין לחג
יין כשר מול יין לחג

4. שימו לב כאן לשני דברים: א' – עד כמה 'יין כשר' הוא מונח דומיננטי בדרום וכמה הוא חופף עם חיפוש אחרי "יין כשר לפסח" (באדום). ב' – מה קורה עם המונח "יין לחג": המונח הזה חופף רק חלקית עם 'יין לפסח' אבל הוא מופיע בחיפוש גם בראש השנה. האם זה מונח חילוני יותר? האם ההתייחסות אז היא יותר כאל מתנה? אני חושב שהשימוש המובהק במונח הזה הוא בחלק המדינה החילוני יותר, מעיד משהו בכיוון הזה.

צילום אילוסטרציה: Osama Elsayed on Unsplash