צרעה הוא היקב הישראלי הראשון תחת Fair'n Green

יקב צרעה הוא היקב הישראלי הראשון שקיבל תווית "ירוקה" של יוזמת הקיימות הגרמנית, Fair'n Green. מעבר לכך, היקב הוא גם הראשון שמקבל את הווית מחוץ לאירופה

את יוזמת הקיימות והסרטיפיקציה הירוקה Fair'n Green היכרנו ביוני 2019, בכנס תל חי. הכנס, שעסק בין השאר בהתחממות הגלובאלית והשלכותיה, היה גם הזמן שבו התחלתי לאסוף נתונים על אודות הפעילות של היקבים הישראלים בתחום הקיימות.

פעילות, שאני חייב להודות שעד כמה שאני יכול לראות, היא קלושה למדי.

Fair'n Green הושק בשנת 2013 כיוזמה משותפת של ייננים, מכוני מחקר ובעלי עניין אחרים. "אנו מכוונים ליישום ולהפצה בינלאומיים כבר מההתחלה", מסביר ריינהרד לוונשטיין, סגן יו"ר התוכנית ויזם תוכנית "יקבים תאומים", שמבסס שיתוף פעולה הדוק בין יקבים בגרמניה ובישראל. "אנו שמחים שמדובר בצרעה, שהוא יקב מחויב ובעל מוניטין. חילופי מידע בין עמיתים באירופה ובישראל בהחלט יניבו תובנות מעניינות רבות לקידום גידול גידול בר-קיימא באופן בינלאומי", מוסיף ריינהרד לוונשטיין.

היישום של Fair'n Green ביקב בישראל מראה כי ניתן להשתמש במערכת בהצלחה בכל אזורי גידול היינות ברחבי העולם, אומרים אנשי היוזמה. ערן פיק MW, היינן הראשי והמנכ"ל של היקב, אמר לי שככל שהוא התרשם, התהליך עצמו היה לא קשה: "לא מדובר בתורה מסיני," הוא אמר לי, "אלא בשעות עבודה לאיסוף הנתונים השונים על מנת שניתן יהיה לנתח אותם."

התוכנית עצמה מחולקת לחלקים שונים: כרמים, יקב וכו'. כמו כן נבדקים דברים שקשורים בהעסקה הוגנת של עובדים (זכויות סוציאליות) ונקודות נוספות, שכביכול לא קשורות ישירות ביין. "מטבע הדברים," אומר פיק, "היו דברים שהיינו חזקים בהם והיו כאלה שפחות. לא מעט בגלל שאסור בישראל להשתמש במים ממוחזרים (מרד הבריאות מונע שימוש במים אפורים; ש.ק.) אנחנו מוציאים יותר מדי מים על כל בקבוק יין, למשל (כ- 14 ליטרים), וזו נקודה לשיפור. מצד שני, אנחנו בעלי הכרמים שלנו, ולכן יכולים לתעד כל פעולה ולשלוט במה שאנחנו עושים. יש דברים, כמו ריסוסים בכרם, שאנחנו נמנענו מהם עוד לפני תחילת התהליך, ויש דברים שעוד נשפר."

כדי להישאר בתוכנית ולהמשיך לשאת את תו Fair'n Green צריך להפגין שיפור של 3% מדי שנה בפרמטרים השונים. כך, אומר פיק, הוא הוריד את משקל הבקבוקים של חלק מהיין כבר השנה, וממשיך להוריד אותו הלאה: היין הלבן יעבור לבקבוקים קלים יותר בבציר 2019, אחרי שמיסטי הילס ושורש כבר עברו לבקבוקים יותר קלים ממה שהיו בהם בעבר. "נחסוך גם בשעות מנוע וטרקטור," הוא אומר.

מה לגבי אנרגיה ירוקה ביקב צרעה?

כאן היקב בדילמה: יש לו אמנם שטחים גדולים יחסית לשימוש להתקנת פנלים סולאריים, אבל הוא לא יכול לבצע זאת עדיין: "אנחנו בתהליכי תכנון ובנייה של יקב חדש," אומר ערן פיק, "ואין יכולת מעשית להשקיע בהקמה של גג סולארי לפני שהיקב החדש יהיה מוכן."

יקב צרעה מייצר היום כ- 100,000 בקבוקים בשנה, ותחת שליטתו כ- 150 דונם כרמים בהרי ירושלים. Fair'n Green פועלים עד היום בשש מדינות, ו- 65 יקבים כבר קיבלו תווים שלהם. בישראל יש יקבים נוספים שלוקחים חלק בתוכנית, אבל עדיין לא קיבלו את תו הקיימות ליינות שלהם.