פלם נובל: טעימת אורך של יין הדגל של יקב פלם

הייצור של ה- Noble של פלם החל בשנת 2008, כאשר היקב היה בן עשר שנים. כמעט עשור אחר כך, הוא עורך טעימה של ששת הבצירים, עד 2013

פלם נכנסים לשנה ה-20 שלהם, עם כרמים חדשים באזור עין כרם; חלקם כבר מניבים השנה, וחלקם (60 דונם) הם בחזקת נטיעות מתוכננות לשנה זו.

היקב התרחב מאוד, המבנה שופץ ונראה נהדר – כולל הגינה והכרמים שסביבו – ונראה שהמשפחה עושה חיל.  חלק גדול מהיין מכוון ליצוא, וגלעד פלם, האיש שעל השיווק והניהול השוטפים, רואה בשוק האמריקאי את שוק היעד שלו ואת המקום שאליו הוא רוצה להתפתח.

'נובל' נולד בשנת 2008 כאשר גולן פלם הרגיש שהוא צריך יין שיהיה יין הדגל של היקב, שישקף את העשיה האישית שלו ואת תפיסת היינן, יותר מהכל. לצד העבודה בכרמים, אותם הוא בורר ומגדל באופן מיוחד עבור היין הזה, הוא משקיע עבודה רבה ביקב, כולל התבגרות ארוכה בחביות שונות ויישון של שנתיים לכל הפחות בבקבוקים.

גולן פלם מוזג יינות
גולן פלם ויינות נובל

בציר 2013, שהוא הסיבה לטעימה שלפנינו, יצא לשוק רק בסוף השנה הזו, לקראת חודש דצמבר.

נובל 2013
בלנד שעיקרו קברנה סוביניון, עם 18% מרלו, 9% סירה ו- 6% פטי ורדו. נראה שבשנים האחרונות גולן פלם עובר יותר ויותר לשימוש בסירה, וזאת על חשבון קברנה פרנק ששימש אותו בשנים הראשונות. מלבד ההבדלים בין האקלים של שנות הבציר השונות, זה אולי השינוי הדומיננטי והמשמעותי ביותר בטעמי היין.

למרות היישון הארוך בעץ – 18 חודשים – הפרי הוא בפרונט של היין הזה. הרבה פרי אדום, רענן, לצד ארומות כבדות יותר, של שזיפים למשל. מעבר לכך הוא מבושם ממש ואלגנטי. בפה החומציות טובה – במיוחד במתקפה – והטאנינים עוצמתיים ולא יבשים. טעמי דובדבנים עשירים, ביין שהולך ומתפתח בכוס עד שהוא מחצין את ארומות וטעמי הסירה: בשר טרי על רקע של שוקולד. הסיומת טאנית וארוכה. (92).

נובל

צילום בקבוק פלם נובל
פלם נובל (צילום מדף יינן)

2012
שנה חמה יחסית, שאופיינה בהבשלה מהירה וקצרה, דחוסה. זהו יין בשל, שיש לו אמנם חומציות טובה וטאנינים 'משכנעים', אבל הוא כבר בשל לגילו. אחרי זמן בכוס הוא מפתח כבר ריחות שלישוניים כמו פטריות ואפילו טיפה חמצון. (87)

נובל 2011
מצוין. שנה קרה, ארוכה, שנותנת כאן את אותותיה כמעט לפי הספר: זהו יין צעיר, די סגור – בוודאי ביחס ל- 2012. הפה מצוין: חלק, טאני ומתפתח בצורה יוצאת מהכלל ליין מתובל, עז טעמים וכמעט חריף. הסיומת טאנית וארוכה. רק אחרי זמן די רב בכוס הוא מתחיל ליפול, אבל ההתרשמות טובה מאוד. (90).

נובל 2010
שוב, שנה חמה יחסית, עם בציר מוקדם בהשוואה לממוצע. האף טוב, מעניין ולא חם מדי. הפרי בשל. הפה רך, אלגנטי, עם טאנינים טובים ופלפל שחור קל. מעט ירקרק ומתפתח יפה. (90).

נובל 2009
אם יש לכם – החזיקו או שתו עכשיו באירוע. היין הטוב בטעימה, לטעמי: מאוד אלגנטי, עם שלד טוב ומפוקס, חומציות ופרי שעדיין יש בו רעננות. הטאנינים התרככו אבל עדיין מורגשים. גווני הירוק באף מורגשים ועוברים יפה לפה החלק. סיומת בינונית-ארוכה ומאוד מהנה. שאפו. (93).

נובל 2008
שנת שמיטה טובה, מעט חמה אבל טובה. האלכוהול יחסית גבוה כאן, ומורגש פרי בשל ביין. ולמרות זאת הוא מאוזן מאוד, אלגנטי וחלק. פטריות, קרקעית יער וריחות שלישוניים אחרים כבר מורגשים כאן, אבל עושים מאוד טוב ומפתים ממש. יין טוב, שסוגר טעימה משכנעת. (91).

השורה התחתונה: ברשת מצאתי את ה'נובל' של פלם במחיר של 300 ש"ח, כאשר יש מי שמוכרים אותו גם ב- 399 ש"ח. בהשקה, אי שם בשנת 2012, היה מחירו של היין 240 ש"ח "בלבד". כל אחד יעשה כמובן את החשבון שלו, אבל אין ספק שזהו יין יקר, מהיקרים יותר בשוק הישראלי. תג מחיר של 399 ש"ח אגב, הוא בעיני לא פחות מאשר הפקעת מחירים בוטה.