פירליסי DMF: שמן זית בשתיים (וחצי) פאזות

פקקי יין תמונת אילוסטרציה המרקקה היומית

הדרך הטובה ביותר להפטר ממי עקר, היא לא לייצר אותם בכלל. זו אולי לא האמירה הרלוונטית ביותר בשוק כיום, לאור הבעיות שנובעות משימוש בבתי בד 3 פאזות, אבל אולי השיטה החדשה של פירליסי היא כן רלוונטית

בניגוד לתפיסה של אלפא לבל, שגורסת שאפשר לטפל במי העקר עוד בבית הבד, חברת הציוד Pieralisi מציגה תפיסה אחרת לחלוטין בנושא של ייצור ואצירת שמן זית בכלל.

הדקנטר של פירליזי בשיטת DMF: שלוש פאזות במקום שתיים, בשיטת דו פאזה.
הדקנטר של פירליזי בשיטת DMF: שלוש פאזות במקום שתיים, בשיטת דו פאזה.

השיטה של פירליזי מבוססת על השיטה הדו-פאזית, והיא מחלקת את הפסולת שנוצרת לפסולת יבשה בעלת הרכב דומה לגפת של השיטה התלת פאזית ולפסולת רטובה יותר, בעלת הרכב מתאים להזנת בעלי חיים, למשל. בשיטה, שנקראת DMF, סך כל הפקת השמן יעילה יותר מאשר בשיטה התלת פאזית, איכותו גבוהה יותר והיא כלכלית יותר בגלל חסכון בצריכת חשמל ומים.

דו פאזי מול תלת פאזי - מרכיבי תוצרי הלוואי
דו פאזי מול תלת פאזי – מרכיבי תוצרי הלוואי

השיטה הדו פאזית להפקת שמן זית קיימת כבר כעשור שנים. היא 'תפסה' בעיקר בספרד, שבה 95% מבתי הבד יישמו אותה, אבל נכשלה במקומות אחרים בעולם, כולל איטליה, וכמובן שבישראל.

למרות החסרונות של השיטה התלת פאזית – שימוש מוגבר במים, חשמל ואיכות שמן פחות טובה בניצולת פחות טובה – עדיין, בעלי בתי הבד העדיפו את השיטה התלת פאזית, והסיבות לכך שתיים:

בתי הבד האיטלקים לא היו מצוידים באמצעים לפינוי הפסולת מהסוג שבית בד בו פאזי מוציא, שמכילה כמויות גדולות של מים ויש להפטר ממנה באמצעים מיוחדים ולפנות אותה לשימושים בדומה לאלה שבספרד: מרכזים גדולים להפקת שמן-גפת וניצול אחר.

הסיבה השניה היא שבתי בד רבים עובדים עבור מספר מגדלים. מסיבות של איכות הפרי, דרישות שונות בעיבוד והפקת השמן ומסיבות אחרות, יש צורך לפרק ולנקות את המכונות במעבר בין אצוות-מגדל אחת לשניה. התהליך הזה בבתי בד דו פאזיים הוא קשה ובעייתי וחייבים להשבית את המכונה לשם כך.

חסרונות ויתרונות של שתי שיטות ההפקה הבסיסיות
חסרונות ויתרונות של שתי שיטות ההפקה הבסיסיות

הפתרון של פירליזי: קצת מזה – וקצת מזה

Pieralisi מציעים כיום שיטה חדשה, שמבוססת על הדו פאזי: התהליך לא מצריך הכנסה של מים למערכת – אין שלוש פאזות – ומצד שני, המערכת בנויה כך, שהיא קלה לתפעול ואחזקה: ה'קערה' שלה ניתנת לשחרור מהיר ואין צורך להשבית את בית הבד לשם ניקוי.

שמן זית וכל השאר - DMF מול תלת פאזי
שמן זית וכל השאר – DMF מול תלת פאזי

בקערה נאסף השמן כרגיל מכל אצווה, אבל החידוש הוא ביכולת לגרד מדפנותיה חלקים ששייכים לציפת הפרי בלבד, בלי לקחת חלקים ששייכים לגרעינים. היות וקל לשחרר אותה ולשטוף אותה, קל גם ליישם את המערכת עבור מספר מגדלים באותו בית בד. במקביל, כדי להתגבר על הצורך בפינוי פאזה רטובה – כמו זו של בית בד דו פאזי – מנצלים את היכולת שנבנתה במערכת להפרדה לשני חלקים:

מרכיבים יבשים – מתקבלת גפת דומה מאוד לזו של בית בד תלת פאזי שניתנת לשימוש כחומר בערה או בצורה אחרת. אלה מורכבים מחלקים אחרים מלבד שאריות ציפת הפרי ומים.

תוצר חדש, שנקרא 'משחה' והוא לא מכיל עקבות של גרעינים אלא רק את ציפת הפרי והמים שיש באופן טבעי בזיתים, ומי השטיפה, בחלקם. לתוצר הזה ישנם כבר שימושים משלו, למשל האבסת בעלי חיים.

כמו שאפשר לראות מהגרפים, התוצאות טובות יותר מאלה של מערכות 3 פאזות. בנוסף קימות תוצאות שלא הבאתי כאן ומראות שתוצר ההאבסה המתקבל טוב הן להאבסת בקר והן להאבסת חיות משק אחרות (כבשים). המבדקים שנעשו בדקו את איכויות החלב והגבינה שמתקבלים בהאבסת בעלי חיים בתערובת קש ומוצרים אלה.

תכולת פוליפנולים בשמן שמתקבל בשתי השיטות
תכולת פוליפנולים בשמן שמתקבל בשתי השיטות

 ————

פירותיות השמן (תוצאות דומות מתקבלות גם לגבי פרמטרים אורגנולפטיים אחרים)
פירותיות השמן (תוצאות דומות מתקבלות גם לגבי פרמטרים אורגנולפטיים אחרים)

————

מראה הפסטה: ניתן לראות שהיא יחסית יבשה ולא נוזלית כמו בדו-פאזי
מראה הפסטה: ניתן לראות שהיא יחסית יבשה ולא נוזלית כמו בדו-פאזי