פינלנדיה פלטינום נוחתת בישראל

פקקי יין תמונת אילוסטרציה המרקקה היומית

אחרי שהושקה בעולם החיצון באוקטובר 2011, הסופר-דופר פרמיום של פינלנדיה עושה עליה גם לישראל. צרכנית הוודקה השניה בעולם – לנפש- מקבלת עכשיו משקה לא רע בכלל, עם טוויסט 'עצי' חביב

לא בכל יום נוחת כאן איש שהמציא או 'ניסח' משקה חדש, ובוודאי שלא בסקאלה של פינלנדיה. מארקו ראטינן – המאסטר טייסטר והאיש מאחורי ה'פלטינום' של פינלנדיה, הגיע לישראל יחד עם המאסר מיקסולוג'יסט של מותג הוודקה – פקה פאלינן. השניים דיברו על הוודקה וגם ערבבו כמה משקאות, עם אריאל לייזגולד בתפקיד הסיידקיק המקומי.

אין מה להכביר מילים על ענייני וודקה – טעמים, ארומות וכד'. בכל כמה שנים מגיע לכאן נציג של אחד המותגים ומציג את האני מאמין של המותג או המוצר שלו. אבסולוט מציעים את פילוסופיית החיטה שלהם, בעוד פינלדיה מחלקת את עולם הוודקה לשלושה סוגים עיקריים. כך, אומר ראטינן, אפשר להכניס את הוודקות הרוסיות (היחידות שאפשר לגביהן לדבר על סגנון 'גאוגרפי') תחת קטגוריית A – מדיצינליות, ארומתיות מאוד, מתקתקות, את אבסולוט תחת קטגוריה B – שמנות כבדות יותר, עם טעמי חיטה ודגנים, וניל וקצת שמנוניות. את פינלנדיה ממקמים ראטינן ושות' תחת קטגוריה C: וודקות קלות ביותר, נקיות ביותר, יבשות וחלקות.

הסיכום שלי הוא שדווקא הגישה הזאת נראית לי, מכל הגישות שהוצגו במהלך השנים: היא פשוטה יחסית להבנה וטעימה, הצלחתי למקם בה פחות או יותר את מה שרציתי, ותו לא.

מכאן – לפלטינום: ראטינן אומר שחיפש משהו שיהיה מבוסס על הפינלדיה, באותה גישה נקיה וחסרת מתיקות ושלא תהיה כבדה מדי. "אין לנו מה לסנן את הוודקה – כי אנחנו ממילא לא עושים את זה, וגם אין פה שאלה של הוספת זיקוקים או הרצות שונות ומשונות." הוא הסביר. "הדבר היחיד שיכולנו לחשוב עליו, היה לתת לוודקה טוויסט מקומי כלשהו, שיתאים לאופי ולמקור שלה.

ראטינן והבייבי שלו: פינלדיה פלטינום (צילום: בראון פורמן)
ראטינן והבייבי שלו: פינלדיה פלטינום (צילום: בראון פורמן)

ומה שנבחרו הם 'צ'יפים' של Birch: בטעות מתיחסים אליו כאל 'צפצפה', אבל שמו של העץ הוא למעשה שַדֶר. זהו עץ גבוה, שכיח מאוד בצפון אירופה וסיביר ואפשר לעשות ממנו לא רק נייר, אלא גם קוואס, אם מתעקשים. הוודקה עוברת דרך אותם שבבים של עץ, אם כך, ואלה מקנים לה את אופיה המיוחד.

הפינלנדיה פלטינום טעימה. יש לה בהחלט ארומות וטעמים עציים – ולא רק במקצת. היא קצת 'לחמית' ובעלת טעמי לתת. די שונה מהפינלדיה הרגילה, ואני לא יודע אם זה רק עניין העץ, או שיש כאן משהו נוסף.

הבקבוק יפהפה, גבוה מאוד ומרשים ונושא תליון (פחות מרשים) שעליו מספר האצווה והבקבוק. מחיר יפורסם בקרוב.