עמק יזרעאל וארגמן: רומן בהמשכים?

פקקי יין תמונת אילוסטרציה המרקקה היומית

יקב יזרעאל ערך טעימת אורך של ארבעה בצירי הארגמן של היקב. היה מעניין, למרות טווח השנים הקצר יחסית

יקב עמק יזרעאל הוא מיזם צעיר מאוד, שהוקם עם ראיה שיווקית-מכירתית שפונה לקהל שאינו דווקא ישראלי. ככזה, הוא מחפש לא מעט את הנקודה הישראלית ואת הפן המקומי ככל האפשר ביינות שלו, דבר שמתחיל בבחירת הזנים.

היקב עובד עם מספר זנים לבנים ועם שלושה זנים אדומים מקומיים – ים תיכוניים: קריניאן, סירה וארגמן. הארגמן נבחר בזכות היכולת שלו לתת את הנקודה הישראלית, ושם ללא ספק היתרון שלו, אבל הוא מציג אתגרים בפני היינן והוא לא זן פשוט לעבודה ייננית – וכנראה שגם לא פשוט בכרם.

אבי פלדשטיין, היינן המייסד של הארגמן – שפותח על ידי פרופ' פנחס שפיגל מוולקני, ושלמה כהן ז"ל, ממכון היין – העיד על הארגמן לא פעם שזהו זן בעייתי, קשה לגידול איכותי בכרם ולניהול ביקב.

חוסר בטאנינים הביאו את פלדשטיין בזמנו לערבב קליפות של מרלו בהשריות, פראקטיס שאחר כך ויתר עליו, ועבר בסופו של דבר להשתמש בשזרות. ארי ארל ויהודה נהר מיקב יזרעאל התמקדו גם הם בנושא הבעייתיות בעבודה עם הזן, אבל דיברו על הזגים הרכים והדקים שלו, ש'סותמים' את כל המערכות ביקב.

כך או אחרת – טאנינים או זגים – העבודה עם הארגמן דורשת לא רק כרמים טובים, אלא גם ניסיון וידע מאוד ממוקד בעבודה איתו.

הענבים לארגמן של יזרעאל מגיעים מכרמים באזור ניל"י וזכרון יעקב. כמות היין הזני קטנה מאוד – מאות בקבוקים עד 1,500 בקבוקים לשנה – וכרגע היין נמכר רק למסעדות ולחברי מועדון היקב, ולא בערוצי מכירה קמעונאיים אחרים. מבציר 2015 הדבר הזה קצת ישתנה, מאחר ותהיה כמות גדולה יותר של היין.

טעימת האורך הראתה ש'יזרעאל' עדיין נמצאים לטעמי בתהליך של לימוד בכל מה שקשור בארגמן שלהם. הם רוצים אולי לנכס את הזן לפני ש"יקבי זנים מקומיים" אחרים ינכסו אותו, אבל בשביל זה הם צריכים לתת עוד עבודה. רמות אלכוהול לא יציבות מבציר לבציר והעדר אחידות סגנונית הם סימנים ברורים לכך לטעמי, שהייננות עדיין נמצאת בתוך תהליך הלימוד.

עמק יזרעאל: תדמית ישראלית (לוין דיזיין)
עמק יזרעאל: תדמית ישראלית (לוין דיזיין)

עמק יזרעאל ארגמן 2012
בציר ראשון ליקב: אף מאוד לחמי – לא קלוי, אלא לחמי – עם ריחות אצטוניים. הפה חלק, מעט טאני והחמיצות יחסית גבוהה. פה די קל בסופו של דבר והיין מרגיש לא מחובר. 12.8% אלכוהול.

עמק יזרעאל ארגמן 2013
משתפר, אבל עדיין חומצי-אצטוני. בשרניות מעניינת על רקע של עץ. הרקע האצטי נמשך בפה. הגוף בינוני והפה מפוקס מאוד, עם חמיצות טובה בסיומת ומליחות מעניינת. למרות הפגמים, זהו יין מעניין. 14.5% אלכוהול.

עמק יזרעאל ארגמן 2014
קפיצת מדרגה. אף יחסית סגור, נקי. הפה נעים, מעט מתקתק-עצי. החמיצות טובה והפה טוב, באופן כללי. יין מאוזן. 14.2% אלכוהול. (88)

עמק יזרעאל ארגמן 2015
טעימת מכל. אף מפולפל-מנטולי, נקי. הפה מאוד חלק ויפה, עם מתקפה נעימה ומלאת מיץ ועסיסיות. החמיצות טובה ומאוזנת והסיומת ארוכה ומהנה. ללא ספק הטוב ביינות – השאלה רק מה יקרה לו עד הבקבוק. (89).