נשיא צ'כיה, מילוש זֶמאן (Milos Zeman) הביע את התנגדותו לאפשרות של הפרטת Budejovicky Budvar – מבשלת הבירה שנמצאת בבעלות המדינה. החשש? ירידה באיכות הבירה
כנראה שלעולם לא יהיה מנוח ממלחמת הבירה שבין בודוואר הצ'כית ובאדוויזר הבלגו-אמריקאית. שתי המבשלות נתונות במלחמות על הזכות להשתמש בשם באדוויזר כבר משהו כמו 100 שנה, ואולי יותר. האמריקאים, שנלחמים מול הצ'כים ולא מצליחים לנצח בכל הקרבות, החליטו אולי לנצח את המלחמה באמצעים אחרים. לאט לאט מטפטף מאי-שם הרעיון להפריט את המבשלה, שהיא אחד מהנכסים הממשלתיים – אם לא היחיד – של הרפובליקה הצ'כית.

זמאן, שביקר באזור דרום בוהמיה בשבוע שעבר, בוודאי אמר את מה שאמר לבוחרי המחוז, אבל הוא ניסח את הדברים בצורה מאוד ישירה: "בודוואר היא החברה הלאומית היחידה בשטחה של הרפובליקה הצ'כית, והרעיון של השארתה כחברה בבעלות המדינה היה כדי למנוע את קנייתה בידי תאגיד הבירה אנהויזר בוש." הוא אמר. הוא הוסיף שאם אכן זה יקרה, ובודוואר תירכש על ידי AB-Inbev, איכות מוצריה תשתנה בצורה משמעותית:
"בהרצאות שלי באמריקה נהגתי לספר לאמריקאים המופתעים: 'אתם לא שותים בירה למרות שאתם חושבים שכן. אתם שותים רק מים חומים-מלוכלכים, שלהם אתם קוראים בירה.' אני מאוד מודאג מכך שאם AB – השחקן החזק בשוק – תפריט את בודוואר, אנחנו נשתה את אותה בירה מאורז שמיוצרת באמריקה." הוא אמר.
בנוסף, הפרטת המבשלה וקנייתה על ידי גוף פרטי תשפיע גם על תעשיות אחרות: "היא תחליש את גידול הכשות המסורתי שלנו," הוסיף זמאן.
הסטטיסטיקה של התביעות המשפטיות והקרבות בין בודוואר ואנהויזר-בוש נגררות בבתי משפט בכל רחבי העולם מאז 1907. בעשר ומשהו השנים האחרונות (מאז שנת 2000), נסגרו לא פחות מאשר 173 הליכים משפטיים שונים ו- AB לא יכולה לשווק את הבירה שלה תחת השם באדוויזר ב- 70 מדינות ברחבי העולם. בודוואר זכתה ב- 120 משפטים ואילו עשרה הסתיימו בפשרה או… בהגרלה.
Budejovicky Budvar ייצרה 1,424 מיליון הקטוליטרים בירה בשנה החולפת – הכמות הרבה ביותר מאז היווסדה, לפני כמעט 120 שנה.
זמאן ידוע בהתבטויותיו השנויות במחלוקת ובחיבתו למשקאות אלכוהוליים שונים. הוא נשיא צ'כיה הראשון שנבחר בבחירות ישירות. בצ'כיה, כמו בישראל, מרבית הסמכויות הן של ראש הממשלה ואילו הנשיא הוא דמות ייצוגית.
תמונות בירה: מבשלת בודוואר