הביקור הראשון שלי בנדרבורג היה ב- 2011. אנשים התחלפו וגם מגוון היינות השתנה. מה חדש, מה טוב ומה – מעולה?
בסיור הפעם ביקב טעמתי רק יינות עכשויים, אבל את כל המגוון הגבוה יותר. בישראל אנחנו מכירים את סדרת ה- Winemaster’s Reserve: יינות תמורה לכסף נהדרים, שנמכרים כאן במחירים של 40 – 60 ש"ח. הקדשנו פחות זמן למגוון הזה, אבל תוכלו למצוא את היינות בטיב טעם למשל (היבואן) וכמעט כל בקבוק יספק את הסחורה בצורה נפלאה.
Winemaster’s Reserve Sauvignon Blanc 2015
הרבה גוסברי ואספרגוס, עם חמיצות מאוזנת. טעמים וסגנון מאוד אופייניים לדרום אפריקה, במיוחד ביינות הצעירים. הפה חלק, עם קצת מתיקות-פרי, אבל יבש מאוד בסיומת.
הרבה יינות צרפתיים שנמכרים כאן במחירים מופקעים היו מתפללים למה שהיין הזה (וסוביניונים לבנים אחרים מדרא"פ) מספק ונותן. במסעדות תל אביביות יתמחרו לכם כוס סנסר בינוני לחלוטין, במחיר של בקבוק יין כזה.
Heritage Heroes
Heritage Heroes the Young Airhawk 2013
היין הזה הוא חלק מסדרת יינות יחסית חדשה של נדרבורג, שעדיין לא מוכרת בארץ. יש בה חמישה יינות, שנקראים כל אחד על שמו של אחד מהאייקונים ההסטוריים של היקב. היין הזה – סוביניון בלאן – נקרא על שמו של ארנולד גראואה.
התווית קצת מורבידית לטעמי, ומספרת את סיפורו העצוב של הטייס החובב, אבל ניחא. הנוזל שבתוך הבקבוק התיישן 9 חודשים בחביות משומשות ומציג בלנד של ריחות עשבוניים וקצת טרופיים; משהו שהדרום אפריקאים מחפשים בסוביניון בלאן שלהם. הענבים מגיעים משלוש חלקות "מובחרות" ויוצרים כאן יין עגול מאוד, לא כבד ומאוד מאוזן. הסיומת בינונית-ארוכה ודי מתובלת.
Heritage Heroes the Anchorman 2013
היין הזה נקרא על שמו של מייסד היקב המקורי – פיליפוס וולפארט, העוגן של היקב. זהו שנין בלאן שעובר תסיסה ראשונה במכלי נירוסטה בחלקו. בחלק אחר – חביות 300 ו- 500 ליטר משומשות וחלק במכלי עץ ענקיים, שבהם השתמש די הרבה גינתר ברוצל. שם הוא עובר תסיסה קרבונית ומקבל טעמים פרחוניים ויפים. מעבר לכך קצת פחות אהבתי את היין: עם 13% אלכוהול הוא עדיין מרגיש קצת חם מדי, הסיומת כהילה ויש בו מרירות לא מאוזנת.
Heritage Heroes the Beautiful Lady 2013
היין הזה נקרא על שמה של אילזה גראואה, אשתו של יוהאן. גם מהתמונות אפשר לראות שהיא אכן הייתה אשה יפה, והפסנתר הוא משהו שאפיין אותה: היא הביאה איתה מגרמניה פסנתר כנף גדול, שחדר שלם הוקם לכבודו, כיון שאי אפשר היה להכניס אותו לבית. אגף הזה משמש כיום חלק מהמסעדה ועדיין נמשכת בו המסורת של קונצרטים קאמריים, למרות שהפסנתר הוא כבר לא אותו פסנתר…
היין עשוי גוורצטרמינר שהמקור שלו הוא בגרוהנהוף – משהו כמו שלוש וחצי שעות נסיעה מפאארל, מערבה. זוהי אותה חלקה שממנה נקל ברוצל את הגווירצטרמינר ליין הקינוח שהפך אותו ל- Winemaker of the Year בשנת 1985, ולמעשה "ייסד" את הנדרבורג אוקשן.
כשהיקב אוחד עם היקבים של דיסטל, הייתה הוראה להוציא את יין הקינוח מהפורטפוליו בגלל שיקולי ריווחיות. לאחרונה חזרו ביקב לייצר גוורצטרמינר וזהו למעשה היין הראשון מהזן, אחרי הרבה שנים.
ביין יש 16 גרם סוכר שארי ומשהו כמו 6 גרם לליטר חומצה. הוא מאוד מאוזן – לא מתוק מדי (בציר 2012 הכיל כ- 23 גרם סוכר על אותה רמת חומצה), וארומתי מאוד. יש בו הרבה ורדים וליצ'י והסיומת חדה. צריך לקרר היטב.
Heritage Heroes the Motorcycle Marvel 2013
זהו היין על שמו של ברוצל, שהיה רוכב על BSA ישן, בו היה משתמש כדי לסייר בכרמים. בלנד בנוסח הרון – קריניאן, גרנאש וסירה, עם טיפה מורבדר. 14% אלכוהול, יין שעשוי בתסיסות פתוחות מפרי שעבר סלקציה ידנית. ההתבגרות – רק בעץ ישן ובחביות גדולות, בינהן חביות גדולות שמגיעות מרומניה (מאצ'יצ'י…).
אני חייב לומר שהיין מטעה: בטעימה הראשונה הוא לא התחבר לי בכלל, והיה קשה ולא מאוזן. לא משהו שהיה לרמה של היקב, ובוודאי שלו לכל מה שהיינן הכניס בו מבחינת חשיבה או עשיה. הוא היה מאוד בשרני ומעושן קצת, אבל למרות השימוש בעץ ישן או גדול, נראה היה שיש בו יותר מדי עץ.
בסוף הטעימה חזרתי אליו – כמו אל שאר היינות – והיה נראה כאילו קסם: הכל היה פתאום מחובר, הומוגני וארוז היטב. הפרי יצא והיין קיבל עוצמה מאוד אלגנטית. אין ספק שהוא צעיר מדי, ויכול להמשיך ולהתבגר במשך שנים רבות.
Heritage Heroes the Brewmaster 2010
הברומייסטר הוא כמובן גראואה, שהכניס לא רק שיטות עבודה חדישות, אלא גם קלונים חדשים שבחר בצורה מתודית ועבודה נכונה יותר בכרמים. היין הוא בלנד בורדו של קברנה סוביניון, מרלו, מלבק ופטי ורדו. הוא עשוי בתסיסה פתוחה במכלי נירוסטה ואז מתבגר בחביות חדשות וישנות בגדלים גדולים יחסית (לא בבאריק) למשך 24 חודשים.
כאן האף קצת עצי – מורגש עץ חדש – ומעט ירוק. הפה מצוין, עם מתקפה טובה וחלקה וטעמים מפתיעים של צנוברים, למשל. הפרי שחור, מלא וטוב ובאופן כללי הכל מאוד מאוזן.
Ingenuity
זהו שמה של סדרה חדשה ביקב נדרבורג, שהמטרה שלה היא להביא אחד משניים, או שילוב שלהם: זנים חדשים ולא מוכרים ושיטות עשיה חדשות. היינות האלה נמכרים ב- 190 – 280 ראנד, תלוי איזה יין, והם די הטופ של היקב. אני מעריך שאם היו מביאים אותם ארצה, הם היו נמכרים כאן ב- 150-180 ש"ח ליינות היקרים.
Ingenuity White Blend 2013
זהו בלנד של לא פחות מאשר שמונה זנים: 32% סוביניון בלאן מדארלינג וסטלנבוש – מאוד מינרלי. 20% סמיון, 19% שרדונה מפאארל ודורבנוויל, ריזלינג מפאארל – 9%, 6% שנין בלאן, 6% ויונייה, 6% ורדהו (זן פורטוגזי), 2% גווירצטרמינר מפאארל.
כל אחד מהיינות הותססו בנפרד, כשחלק מהסוביניון מותסס בבאריק צרפתי כדי לאזן את החמאתיות של השרדונה, שמותסס ומתבגר כולו בחביות צרפתיות קטנות.
האם זה שווה את המאמץ?
בהחלט. הסוביניון בלאן עוד מאוד בולט, אבל בסך הכל זהו יין מאוד מגוון ומורכב, עגול וטוב. שום דבר פה הוא "לא יותר מדי", כולל מה שמגיע מהעץ. הסיומת מצוינת, ומרשימה ממש.
Ingenuity Italian Red Blend 2012
טוב, פה אנחנו נכנסים קצת לוויכוח, אם יש צורך ביין כזה ביקב שמייצא את היינות שלו. האם בלנד של זנים איטלקיים (או ספרדיים) הוא משהו שהיינו מחפשים דווקא ביין דרום אפריקאי? כיין, הבלנד הזה של סאנג'ובזה, ברברה ונביולו הוא יין מאוד יפה: אף נהדר, פה מצוין וחלק, עם הרבה פרחוניות ופרי אדום טרי, טאנינים טובים – כמעט לעיסים – ובאופן כללי טוב. כבלנד איטלקי דווקא, אני לא ממש בטוח בטעמים, מה גם ששילוב הזנים הפיימונטזיים עם הטוסקני הוא לא הדבר הכי "איטלקי". כך או אחרת – אם מישהו מביא לכם בקבוק, תגידו יפה תודה – חשבו עליכם.
Ingenuity Spanish Blend 2012
טמפרניו וגראסיאנו (10%) מכרמים די צעירים – נטיעות אמצע ה- 2000 באזור בגובה של 400 מטרים, שנחשב די גבוה בקייפ.
שני הזנים נבצרו והותססו בנפרד לאחר השריה קרה (3-5 מעלות) במשך כמה ימים. התסיסה עצמה נעשתה בחביות 500 ליטר ישנות בתהליך איטי, שבמשולב עם ההשריה הקרה נתן מיצוי מאוד טוב של כל מרכיבי הענבים. לאחר התסיסה, היין עבר התבגרות כפולה בחביות חדשות (200% עץ חדש, כפי שאנחנו קוראים לזה כאן): 3 חודשים ראשונים בעץ אמריקאי חדש ואז 14 חודשים בחביות צרפתיות.
הרבה טעמי שזיפים, תיבוליות טובה ועסיסיות. הפה טאני-משיי ובסך הכל, למרות שהיין מאוד סגור, ההתרשמות שלי הייתה מצוינת – ויותר מזה. מכל היינות האדומים, זה ללא ספק המרשים ביותר, שבאופן די מפתיע – גם ניתן לשתיה בהנאה.
II Centuries Collection Cabernet Sauvignon 2007
II Centuries Collection היא סדרה של יינות זניים מהכרמים הטובים ביותר של היקב, במקומות שונים באזור הקייפ. היין הזה מקורו בכרמים לא מושקים בפאארל וסיימונסברג, מגפנים בנות 30 שנים בערך.
הענבים עברו ברור ידני ואז תסיסה בנירוסטה (24-28 מעלות) במשך 10 ימים. לאחר מכן היין הושאר על הזגים במשך חודש והתבגרות בחביות רדו במשך 30 חודשים.
הוא ללא ספק עשוי בסטייל אחר מהיינות הגבוהים של הסדרה הקודמת. יש בו משהו ירקרק אופייני לזן, אבל מעבר לזה הרבה קאסיס ופירות יער שחורים, וגם קופסת סיגרים. הפה רך, מהנה מאוד ומאוזן. (295 ראנד).
The Winemaster’s Reserve Noble Late Harvest 2013
יין הקינוח המצוין של נדרבורג עשוי בבציר זה מ- 80% שנין בלאן ו- 20% מוסקט דה פרוטיניאן. הענבים מגיעים מדורבוויל ופאארל, מכרמים שניטעו בין השנים 1984 – 1993. הענבים כולם נבחרים ידנית (בוטריטיס) בסביבות מאי (רוב הבציר נערך בפברואר – אפריל) ועוברים תסיסה ב- 16 מעלות במשך שישה שבועות. עוצרים את התסיסה ברגע שמגיעים לרמת סוכר מתאימה (200 גרם סוכר בליטר – 9.8 גרם חומצה בערך) ומונעים כמובן תסיסה מלולקטית.
האף מלא ריחות נפלאים של תפוזים וקלמנטינות. הוא מאוד מתוק – יותר מהשעל והייטסווין שלנו – אבל עדיין מאוזן. דבש, פירות יבשים ווניל מתערבבים יפה מאוד ביין הזה.