מח, לב ושמפניה

פקקי יין תמונת אילוסטרציה המרקקה היומית

מחקר חדש שנעשה בבריטניה, מגלה ששלוש כוסות שמפניה לשבוע עשויות להועיל לכם מאוד. לפחות אם אתם חולדות מעבדה

פרופ' ג'רמי ספנסר, מאוניברסיטת רדינג, כבר חוקר די הרבה שנים סוגי יינות שונים, ובודק את ההשפעות שלהם על הבריאות שלנו. לצערו הוא מסתכל בינתיים רק על חולדות, אבל יש לו תקווה גם בנושא הזה: הוא מחפש מתנדבים, רצוי בני שישים ויותר, לבדוק את העניין.

שמפניה… עושה מאוד טוב למח אפילו אם היא בלאן דה בלאן.

במחקר שהוא ערך בשנת 2009, גילה פרופ' ספנסר ששתי כוסות שמפניה לשבוע משפיעות השפעה חיובית ביותר על מערכת הדם: את ההשפעות החיובית ההן הוא ייחס בעיקר להשפעה של רכיבי היין – שמפניה – על ריכוז ה- NO בדם. שלא תתבלבלו חלילה עם N2O שהוא גז צחוק – ל- NO יש השפעות אחרות עלינו. המולקולה הבלתי יציבה הזאת מוכרת היטב לכל מי שמתאמן (מקצועי) בחדרי כושר. היא משפרת את תפקוד כלי הדם והלב. ספנסר גילה בזמנו שהפוליפנולים שביין משפיעים עלינו כך, שריכוז ה- NO בדם נשאר גבוה, מה שבתורו משפר את זרימת הדם והתפקוד של המערכת כולה.

ועכשיו?

עכשיו הוא יודע לספר ששלוש (טוב – בין אחת לשלוש) כוסות שמפניה בשבוע תשפרנה את הזיכרון המרחבי שלנו, וזאת, על ידי שינויי בריכוזם של חלבונים שדרושים לנו לשם כך. ריכוז החלבונים האלה והייצור שלהם יורד ודועך עם ההזדקנות, כך שאנחנו מאבדים את היכולת לזכור נתיבים ודרך. תהליך זה הוא חלק מהתהליך הדמנציה – שיטיון.

ספנסר אומר שהפוליפנולים האחראיים לאפקט בשמפניה מקורם בפינו נואר ובפינו מונייה – הענבים האדומים – וזו הסיבה שהיא טובה יותר מיין לבן. למי שאוהב בעיקר בלאן דה בלאן, אפשר לספר שגם רכיבים שיש בשמפניה והם קטנים יותר מהפוליפנולים, הם בעלי השפעה חיובית על המח והזכרון. בעבר חשבו שלרכיבים האלה אין תפקיד מחוץ לצמח, אבל ככל הנראה הם מסייעים למח שלנו – או של החולדות – גם כן. מדובר בחומצה גאלית, חומצה קפאית, כפתרית וטירוזול, בין השאר. המחקר נערך על חולדות מבוגרות, במשך שישה שבועות. קבוצות הביקורת הושקו באלכוהול בריכוז מקביל או משקה בעל ערך קלורי דומה. השפעות המשקה הושוו לצריכה של חלבונים שונים, שידוע תפקידם בשיפור הזיכרון המרחבי.