מוסטלה ו- דלטטו: 2 יקבים מפיאמונטה ביבוא חדש לישראל

פקקי יין תמונת אילוסטרציה המרקקה היומית

ישראל לשמן, היבואן של גראפה מרולו, התחיל להביא ארצה יינות של שני יקבי בוטיק משפחתיים מפיאמונטה: מוסטלה – Mustela ו- דלטטו – Deltetto. אחד מלנגה, שני מרוארו, שכולל יינות ארנייס

לפני פחות משנה התבשרתי (ובישרתי) על עלייתו לארץ של בית גראפה מפאימונטה, בשם גראפה מרולו. בית שמנהל אותו כיום בן הדור השני. היבואן הוא ישראל לשמן – אוקטבה שיווק – שנתקל בגראפות בזמן השהות שלו בפיאמונטה, מקום שבו יש לו בית ובו הוא מתגורר כמה חודשים בשנה.

כמו הרבה יבואנים אחרים, שמתחילים עם מוצר אחד או שניים, גם לשמן חיפש מוצרים משלימים להביא ארצה, ובהתייעצות עם לורנצו מרולו החליט לנסות ולהביא שני יקבים מאותו אזור. מדובר בשני יקבים קטנים, שגם הם, כמו מרולו, מנוהלים על ידי בני הדור השני.

יינות יקב מוסטלה (Mustela)

היקב נמצא בכפר או עיירה קטנה בשם טרצו טינלה: היא שוכנת משהו כמו 30 ק"מ מטורינו, במקום די גבוה בהרים,כאשר הרבה מאוד מהכרמים נטועים בטראסות ואמפיתאטרונים, בגבהים די משמעותיים – 300 – 500 מטרים.

לנו זה נשמע אולי לא מאוד גבוה, אבל מדובר במדינה צפונית יותר מישראל, כך שמזג האוויר במקום הוא כזה שמאפשר גידול בעיקר של יינות לבנים. היקב מנוהל היום על ידי ג'וליאנו לואוריו והוא הביא איתו ארצה כמה יינות:

מוסטלה לנגה שרדונה 2018
יין שנעשה בתסיסות בטמפ' של 15-12 מעלות והתבגרות של כמה חודשים על המשקעים, בנירוסטה בלבד. הכרמים מגובה של 400 מטרים לערך.

ליין יש חומציות מאוד טובה. הוא מינרלי באף ובעל מתקפה רכה. הפה חלק מלא ממה שאפשר לשער ומתובל. מאוד פרחוני ונעים. (90)

מוסטלה לנגה ביאנקו Jovine בציר 2017
70% סוביניון בלאן, 20% שרדונה ו- 10% פינו נואר. חלק מהיין עובר התבגרות בבאריק למשל שישה חודשים. גו'ליאנו אומר שהרעיון הכללי היה ליצור יין שמתאים להתיישנות תוך כדי שימוש בענבים שהיו לו ומהגובה שבו מדובר, ומכאן החל להשתמש בעץ. בסדר.

זהו בהחלט יין טוב: יש בו מורכבות מאוד מעניינת, קצת ירוקה-קצת מינרלית. הפה עגול ומעט מתקתק אפילו והגוף מאוד טוב. לשתות לא קר מדי (12 מעלות). (90)

מוסטלה דולצ'טו ד'אלבה Niurin בציר 2018
היין עשוי רק בנירוסטה, ומיועד לשתיה יום-יומית קלה ולא מחייבת. הוא מאוד פירותי, קצת אנימלי. הפה חלק, מעט טאני. טיפ אולי חסר במיד פאלט, אבל בסך הכול יופי של יין. (88)

מוסטלה ברברה ד'אלבה Rubia בציר 2017
18-15 חודשים בבאריק. יופי של פרי (גובה הכרמים בערך 440 מטר): המון פירות יער, אבל על הצד הקצת פאנקי-ירקרק, מה שעושה את האף מאוד מעניין. הפה טאני, מזכיר שחור-אפר. מאוזן, רענן ומאוד מרשים ליין שהוא בסך הכול די צעיר. (91)

מוסטלה נביולו לנגה Magistri בציר 2016
שנתיים בעץ. פרחוני-ורדני באף הראשון. הפה מצוין, מתובל ועדיין עדין; אלגנטי מאוד. מפיע עד כמה האופי הפרחוני של היין נשאר איתו לאורך כל הטעימה. (91) אפשר בקלות לשמור 10 – 15 שנים קדימה.

מוסטלה ברברסקו DOCG Karmico בציר 2016
כאן משתמש ג'וליאנו במכלי עץ גדולים (פודר) ולא בבאריק, וגם לתסיסה, כאשר ה- cap  יושב במרכז המכל ולא מעל לנוזל. מעבר לכך היין מתיישן בהן כשנתיים ואז עוד זמן בבקבוק. התוצאה היא יין מאוד אוורירי, שמרגיש מוכן ממש לשתיה. הפה טאני במתקפה, בשרני ויפה ומתובל. יין מאוד הרמוני, שהייתי מחזיק ל- 2030 לפחות. (92)

יינות יקב דלטטו (Deltetto)

גם היקב הזה מנוהל על ידי בני הדור הצעיר. הוא נמצא ב- Roero, שהוא אחד מאזורי פיאמונטה, ומיוחד בכך שמדובר באדמה ממקור ימי, צעירה יחסית. (הקרקעות בלנגה עתיקות יותר מבחינה גיאולוגית.) זהו אזור עשיר באבן חול וסלעי משקע. כך, הרבה מהתוויות של היקב נושאות איורים של צדפים או יצורים ימיים שונים, מאובנים וכדומה. סוג הקרקע הזה טוב מאוד לזנים הלבנים, ביניהם זן שנקרא ארנייס (Arneis).

כמו בהרבה יקבים גם דלטטו היה מבוסס בעבר בעיקר על יינות אדומים, וכאשר הדור הצעיר יותר נכנס לעניינים הוא העביר הרבה מהעשייה ליין לבן; בעיקר ארנאיס, שהוא הענב הייחודי לאזור. משל היקב טעמתי כמה יינות:

דלטטו Rosato Suasi 2017
עשוי נביולו מכרם צעיר מאוד. זהו יין רוזה נעים, בעל חומציות טובה וטיפה טאנינים. (87)

דלטטו Roero Arneis DOCG 2018
הפה רענן מאוד, ארנייס בעל חומציות טובה ומינרליות. הוא בעל ארומות של תפוחים וקצת פרחוניות. מעניין – קניה טובה ב- 80 ש"ח (89)

דלטטו Arneis San Michele DOCG 2018
קפיצת מדרגה רצינית. הכרם ותיק – בציר 42 שלו. יין ארנייס מאוד יפה. מאוזן ביותר, מדויק והרמוני ובעל מורכבות. (90) 2025-2020

דלטטו Langhe DOC Pinot Nero 2018
חובבי הפינו נואר ימצאו כאן שילוב מעניין של כל אותן ארומות פירות יער קלאסיות עם גוף קצת יותר "עבה" אולי. קצת נימות ירוקות מלוות את היין ומעניקות לו רעננות. מה שהיינן עושה ביין הזה הוא התססה עם cap שקוע, כמו שתיארתי קודם לכן, וחלק בחביות פתוחות עם פאנצ'ינג על השזרות. (89)

דלטטו Barolo DOCG "Parussi" 2014
חדי היין יבחינו אולי שהברולו הזה מיוצר מחוץ לאזור ברולו. הסיבה לכך שהוא בכל זאת "ברולו", היא שהבציר הראשון נעשה ב- 1961, כל שהיקב הוא אחד מהיקבים ה"היסטוריים" שהותר להם להמשיך להשתמש בשם על אף שהם מחוץ לאזור.

זהו יין בעל אף טוב מאוד, מתובל ופרחוני להפליא, נקי מאוד ועשיר. החומציות טובה וכך הטאנינים. הוא מרגיש מאוד מוכן לשתיה, אולי בגלל אופי השנה. (90) 2030-2020

בנוסף על כל היינות האלה, היקב עושה גם יין מבעבע בשיטה המסורתית, שיהיה זמין בישראל כלכ הנראה בשנה הבאה. זהו מבעבע עשיר מאוד, עשוי היטב ומדויק (פינו נואר ושרדונה).

אלא אם כן צוין אחרת, הצילומים הם מאתרי היקבים


קשר ישיר ליבואן, חברת אוקטבה שיווק, זכרון יעקב (054.4588593)