לעיתים קרובות שואלים אותי "מה בא קודם, יין או בירה?" התשובה שלי היא שאני לא בטוח. ההתרשמות הכללית היא שהשניים התפתחו פחות או יותר במקביל, אי שם לפני 6,000 שנה. עכשיו באים ממצאים חדשים, ומראים יקב 'של ממש', בן 6000 שנה, ואולי יותר
הנה בדיחת רדיו ירוואן מאולתרת, לכבוד הכתבה הזאת:
- שאלה: "האם ייתכן שהיין הארמני הוא הטוב בעולם?"
- תשובה: "בהחלט. ועובדה: אין עוד תעשיית יין שהחזיקה מעמד 7,000 שנה!"
בשיטוט היומי שלי ברחבי האינטרנט – משהו שהופך פחות ופחות מעניין, לאחרונה – עליתי על סרט שנעשה בארמניה, על אודות אתר ייצור היין הקדום ביותר. המחקר פורסם כבר לפני שנה, בערך, אבל הסרטון חדש יותר – מינואר – והוא גם הארוך יותר שמצאתי, וגם המעניין יותר.

יכול להיות שבגלל שדגנים היו יותר נגישים – ותורבתו לפני שהגפן תורבתה – בירה בסיסית יוצרה לפני שיוצר יין בסיסי. מצד שני, פירות תוססים קל יותר למצוא ולעבד מאשר דגנים תוססים, אז לכו תדעו. בכל אופן, עד שנת 2010, האתר שנחשב הקדום ביותר לייצור יין נמצא איפשהו בהרי אירן, במקום ששמו הג'י פרוז, ובגודין טפ – לאורך החידקל, שוב, בצד האיראני של הסהר הפורה. באחד האתרים, העדויות המולקולריות – ניתוח של שרידי דנ"א וחומצות שונות שיש רק בענבים – הביאו את החוקרים לחשוב שמדובר באתר בן 7000 – 7600 שנה, לערך. מדובר שם ב'מטבח' נאוליתי, שבו נמצאו שישה כדי יין, או שרידים שלהם.
המעניין באתר ה'חדש' הוא, שקודם כל הוא נמצא בארמניה – אזור מוכה גורל לא פחות מאזורים אחרים בבלקן, אבל לפחות נגיש למי שמתעקש לנסוע לשם מכאן. הדבר השני היפה הוא, שגילו הוא פחות או יותר דומה לאתרים באיראן – 5000 שנה לפני הספירה – אבל הוא ענק, ויש בו גם שרידים של ענבים, ממש.

מדובר באתר שנמצא ליד כפר שמרבית פרנסתו היא על יין. נכון, הרוב נמכר בקנקלים של קוקה קולה, אבל מפתיע ויפה לראות רצף של ייצור יין מתקופה כל כך קדומה, ועד היום. השימוש בכדי חרס ענקיים, שדומים מאוד לקווברי (kvevri) הגאורגיים, רק שלא קבורים, והשימוש בזנים מקומיים הם כמו קפסולת זמן, בכל הקשור ביין. בצילום שמעל אפשר לראות את משטח הדריכה שנמצא מעל למקום אליו ניגר היין, שהוא מעין מכל, שבעת הצילום עדיין לא נחפר.

מלבד שרידי גתות, מכלים ומאגרים, נמצאו באתר גם שרידים של נעל עור – העתיקה ביותר בעולם (הנעל ממדבר יהודה "צעירה" ממנה באלפי שנים), שהשתמרה בצורה מדהימה, כולל שרידי קש, ששימש כנראה לריפוד או בידוד. מזג האוויר בארמניה קיצוני – 30 מעלות ויותר בקיץ, ו- מינוסים בחורף – אך אפילו אם אפשר להניח שהיה שונה לפני 6000 שנה ויותר, היה בוודאי דומה בבסיסו.

אני מאוד ממליץ לראות את הסרטון. יש בו לא רק ארכיאולוגיה, אלא גם קצת נאיביות מקומית, שמזכירה לי לא מעט את מה שיש לשועי היין המקומיים שלנו לאמר, לעיתים. למי שמעוניין לקרוא יותר – אפשר באתר של UCLA, שאנשיה חפרו במקום.
(המפה מתוך Ancient Wine, של Patrick McGovern).