את היינות של חי וורטמן יוצא לי לטעום בצורה ספורדית, פה ושם: שמבור 2009, שמבור 2013 וקריניאן 2015, הם היינות היחידים שלו שאני מוצא רשמי טעימה שלהם אצלי. סומליה 2019 הייתה הזדמנות טובה להתרשמות מקפת יותרלחי וורטמן יש שני כרמים: אחד בשפיה, ושני ממש ליד היקב, כרם שהוא מכנה "נתיב אופקים", וניטע בשנת 2003. הוא מייצר היום כ- 25,000 בקבוקים, ממגוון די גדול של זנים, שכולל מלבק, פטי ורדו ומרלו, קריניאן גרנאש ומורבדר באדומים, סוביניון בלאן, סמיון, קולומבאר ורוסאן – בלבנים.
מה שלא פחות מעניין הוא, שהחל בבציר 2018, הוא יעבוד רק על בסיס תסיסות ספונטניות, מה שכבר מראה סימנים בחלק מהיינות בסקירה הזו.
וורטמן רוזה 2018
בלנד של 2/3 גרנאש והשאר מורבדר, והיין עבר חמישה חודשים בחביות גדולות. יש כאן קצת מתיקות פרי, מאוד אופיינית לרוזה ישראלי, אבל החומציות טובה ורעננה. (88)
וורטמן קולומבר 2017
אף מאוד עצור עדיין – יין צעיר, ללא ספק. הפה מצוין, פירותי, אבל עדין. רק 11% אלכוהול, חומציות מצויינת. יין לאוכל ואפריטיף טוב מאוד. (90)
לבאנט לבן 2018
יין חצי יבש, שנוצר בעקבות תסיסה ספונטאנית שנתקעה קצת. רוסאן, סוביניון בלאן וקולומבאר. חומצה מאוד גבוהה שמאזנת תשעה גרם סוכר בליטר. הסיומת בינונית-ארוכה, טובה. אני קצת אמביוולנטי לגבי היין הזה, אבל כחצי יבש הוא מאוד מאוזן. קצת חסרה לי פאנקיות של תסיסה על שמרים טבעיים, ושווה לראות הלאה. (87)
סולטנינה 2017
יין יבש מכרם שכן, שנעקר. הזן הוא זן שמשמש בעיקר לצימוקים – אין לו חרצנים – אבל יכול לשמש לייצור יין שבטורקיה – מקור הזן – נקרא Sultaniye. האף מקורי, ללא ספק, קצת מוזר. הפה משרה מתיקות, למרות שהיין היה יבש לחלוטין. חומציות טובה. מהיין יש למכירה רק ביקב, ונעשו ממנו מאות בקבוקים ספורים. (86)
פטיט שפיה 2016
60% מרלו, מלבק ופטי ורדו. אף ארומתי מאוד, פה דובדבנים אדומים, חומצה טובה וטאנינים צעירים. העץ מורגש אבל מאוזן בסופו של דבר. היין עדיין צעיר. (89)
עמק שפיה 2015
40% מלבק, 40% פטי ורדו וקברנה סוביניון – שלא יהיה יותר ביקב (וורטמן מסביר שהזן פשוט לא מתאים לאזור שלו). פה עגול וטוב, ללא 'ירוקת', טאני, עם חומצות טובות. השילוב של מלבק ופטי ורדו מוכיח את עצמו יפה מאוד כאן, גם בשנה שהיא לכאורה קשה (פחות באזור הזה), כיון שהוא יוצר יין עם נוכחות ועדיין ארומתיות קלה יחסית. (90)
וורטמן קריניאן 2015
מכיל 15% סירה. יין עם ארומות מאוד נעימות, קלאסיות ממש, של סירה עדינה. הפה מאוד יפה, אלגנטי ורך; כזה שאפשר לשתות עכשיו, אבל יחזיק יפה ויתיישן. מאוד אהבתי וללא ספק מהטובים ביותר של היקב, שטעמתי. (92)