אין מה לטעת בכרמים. זה המסר שיוצא היום מיום העיון השנתי של ענף גפן יין ושה"ם, במשרד החקלאות
ישראל תמשיך להתמודד עם נושא הווירוסים בכרמים גם בשנים הבאות, וככל הנראה ביתר שאת.
זה המסר שהועבר היום על ידי כל הדוברים בנושא – חנן בזק, מנהל שה"ם, ד"ר ערן הרכבי, יוזם הכנס והמדריך הוותיק של הענף וגבי סדן, שתאר את מסכת הייסורים שעובר ענף היין בישראל בעקבות מחדלי השרותים להגנת הצומח בישראל, ולכאורה גם חוות יזרעם.
לסדן הייתה לפחות בשורה לעתיד, כאשר אמר שבמהלך החודש – חודשיים הקרובים יגיע לישראל חומר ריבוי בדוק ונקי מדרום אפריקה. החומר הזה, לאחר שיעבור קרנטינה מתאימה, יוכל להיכנס לבית גרעין ולשמש במשתלות בעוד למעלה משנתיים.
ובינתיים?
אין מה לטעת.
חומר ריבוי שתכננו להביא מצרפת ממשתלת ריכטר היה אמור להיות נקי, אבל בבדיקה שנעשתה לו במעבדות בישראל התגלה שהוא נגוע כמעט כולו – 80% ממנו – בווירוס יחסית חדש, שמתחיל להתפשט בכרמים בעולם בצורה יחסית מהירה. הצרפתים מסרבים להודות בנגיעות הזו בצורה מפורשת, אבל החומר נפסל לשתילה.

Grapevine Pinot gris virus (Trichovirus, Betaflexiviridae) כבר מוכר באיטליה, ומקרים בודדים שלו – לפחות מדווחים – מוכרים גם בצרפת. אלא שלא רק שם: הוא מוכר במזרח אירופה כבר למעלה מעשור, ב- 2014 כבר דווח עליו בסלובניה וב- 2016 כבר מצאו אותו באיטליה ובכמה מקומות באוסטרליה. זן הווירוס שנמצא באוסטרליה זהה לסוג האירופי, ולא לסוגים מסין או מקוריאה, אגב.
GPGV – האם זו תהיה המכה החדשה?
לא ברור, בינתיים. החומר שאמור להגיע מדרום אפריקה יהיה ככל הנראה נקי מהווירוס והוא ייבדק לשם כך במעבדות באוסטרליה, לפני שיגיע לישראל.
הווירוס עצמו עלול לגרום לירידה חדה ביבולים, בניגוד ל- leaf roll שגורם לירידה באיכות היין בצורה איטית יותר, נאמר. GPGV מועבר בהרכבה ועל ידי אקרית מאוד מסוימת, אבל מה שמדאיג יותר הוא שהוא ניתן להפצה גם על ידי צמחים אחרים – לאו דווקא עציים בכלל (לא גפנים, למשל) – שכמותם לא חסרים גם בכרמים.
האם משרד החקלאות מציע משהו?
ייעשו ככל הנראה נסיונות לבטח את הכורמים והמגדלים בביטוח חקלאי שכולל גם ביטוח נגד וירוסים, כפי שקיים בירקות. בשלב הזה אין מן הסתם על מה שלדבר, כיון שרמת הנגיעות בכרמים בארץ בכלל לא ברורה, ואף אחד למעשה לא יודע מה לעשות או מה הולך לקרות.
יש תוכניות להקים בית גרעין (המקום ממנו לוקחים חומר לריבוי) שיהיה בפיקוח הענף ויפעל תחת הנחיות שלו, אבל גם זה כלל לא בטוח שיועיל. למה?
כיון שהמדינה קטנה, חשיפת הכרמים לבעיות גבוהה ועוד יותר מזה. לדוגמא: ענבי מאכל שנגועים בווירוס לא ניזוקים, אבל כן עלולים להדביק כרמי יין בווירוס. ללא פעולה משותפת עם ענף ענבי המאכל, סיכוי קטן שנרראה ישועה לענף, בכללי.
עד כמה מודאגים היקבים והמגדלים?
מאוד. "יש הרבה כעס." אמר לי היום יינן בכיר באחד היקבים הגדולים בארץ: "לנו ולאחרים יש שטחים מוכנים לשתילה, היו לנו הסכמים חתומים ועכשיו אין מה לטעת. אנחנו תכננו לטעת 500 דונם השנה," הוא הוסיף, ולא נראה שניטע כלל בשנים הקרובות, בוודאי לא סמוך לשנת השמיטה הבאה."
עיקר הטענות מופנות לשרותים להגנת הצומח (שנציג שלהם לא נכח באירוע) אבל חייבים לציין שלא רק הם אשמים בבעיה שנוצרה. רבים מהמגדלים מפנים אצבע מאשימה אל עבר חוות יזרעם, שהמשיכה להחזיק לכאורה בחומר ריבוי (כנות) מ- 2001, אפילו בשנת 2014, שזמן שהיא אמורה הייתה להיות כבר נקייה.
יש לציין שמשרד החקלאות אסר על יזרעם למכור חומר ריבוי, למרות שגבי סדן רמז בדבריו שגם האיסור הזה כבר קצת 'מוּתן'.