'כרמל' מוציאים לשוק סדרת יינות ארטיזנליים בכמויות מזעריות תחת השם 'כרמל אקספרימנט'
יקבי כרמל משיקים ממש בימים אלה סדרת יינות חדשה, בכמויות קטנות ובעשייה "מעניינת". בינתיים יש שלושה יינות תחת התווית הזו – חלק מסדרת האם הגבוהה "Signature", אבל ככל הנראה יצטרפו גם יינות אדומים.
לאורך השנים, כמעט בכל יקב גדול שאני מכיר, נוצר מצב שבו ליננים או לכורמים מדגדג משהו בקצות האצבעות: חלקה טובה במיוחד שהם רוצים לעשות ממנה משהו 'שונה' או מצוין, כמה חביות או מכלים שמכילים חומר גלם שחבל להם להכניס לבלנדים גדולים ומרובי נפח, וכולי. בחלק מהיקבים האלה הפרי והיינות מסיימים את חייהם בתוך בלנדים גדולים, אבל פה ושם היקבים כן משקיעים ומוציאים סדרות קטנות של יין, שיש בו באמת ייחוד.
רק כדי לסבר את האוזן, ביקב שמייצר 15-14 מיליון בקבוקי יין בשנה, לייצר כמות של 1,000 – 1,500 בקבוקים תחת תווית מסוימת, זה כאב ראש מפחיד. מעבר להשקעה בתווית, מיתוג או כל עבודה 'מסביב', רק הרעיון של מעקב אחרי היינות האלה (בוודאי ביקבים כשרים, בהם כל נגיעה ביין מחייבת לקרוא למישהו), המילוי שלהם בקווים נפרדים ואחר כך הטיפול השיווקי-מכירתי בהם, יכול לפעמים להוציא את החשק. לא מדובר במוצרים פנימיים, שכן נעשים כחלק מהלימוד והפיתוח, אלא במוצרים שנמכרים בסופו של דבר.
אז כאן יש לנו שלושה יינות – לבנים – שעשויים בכמויות שכאלה; 1,000 בקבוקים מתווית, פחות או יותר. הם יימכרו בעיקר בחנות היקב בזכרון, קצת בחנויות ולטענת הצוות, לא יגיעו למסעדות בשלב זה. הם טובים מאוד, מעניינים ולפחות שניים מהם הם בעלי פוטנציאל התיישנות והייתי בהחלט שוקל קנייה ישירה מהיקב, כבר בשלב זה.
ייתכן ובשנים הבאות חלק מהיינות ייוצרו בכמויות גדולות יותר או ימצאו את עצמם תחת תוויות אחרות או שלא ייוצרו בכלל.
כרמל אקספרימנט Verdelho 2022
לא להתבלבל עם ורדחו (או Gouveio); מדובר בזן שונה לגמרי, שמשמש לייצור יינות מדיירה, בעיקר. מקור הענבים כאן הוא בשבעה דונם של טרסות שנשארו 'פנויות' מנטיעה של היקב ב- 2019, בסביבות פרק בגין, ליד מבוא ביתר. האדמה היא טרה רוסה אבנית, והכרם נמצא בגובה של 740 מ' בערך. הבציר ידני, וכל מה שנבצר מהכרם הצעיר הוא כשתי טונות ענבים. אשכולות שלמים, תסיסה באלון צרפתי ואוסטרי, חביות 300 ליטר, חצי שנה עם באטונאז'ים עדינים.
עם 12.5% אלכוהול, היין חומצי ברמה כמעט טאנית. מוציא הרבה דברים 'לבנים' – פרחוניות עדינה וקלה, נעימה מאוד. עם הזמן בכוס, היין מקבל טעמים פירותיים טובים, מעט דבשיות ומשהו טרופי. יש בו מעט תיוליות. 120 ש"ח לבקבוק. (91) 2024 – 2026.
כרמל אקספרימנט Viognier 2022
פרי מרמת הגולן, מכרם מאוד מנוקז. לגפן לקחו כמה שנים עד שמצאה את מקומה (נטיעה ב- 2016) מבחינת שורשים-קרקע.
הזן הזה עלול להגיע לשני 'מקומות': אלכוהול גבוה בצורה חריגה ולטעמים כבדים, של משמש מיובש כתום, עז. כאן יש יין מאוד מאופק יחסית מבחינת הטעמים הכבדים, אבל עדיין מאוד ארומתי. עם אלכוהול של 13.5%, יש בו תיבול מצוין בפה, חומציות כמעט חריפה ומעט מרירות שקדים. הפה מלא, אבל מאוזן. עם הזמן בכוס יוצאים ניחוחות שמזכירים לי קצת טאלק – משהו פרחוני-מושקי, במקום כלשהו. (הייננים תיארו את היין כמעט מינרלי). אני מציע לא לקרר יותר מדי. (91) 2023 – 2027
כרמל אקספרימנט Colombard 2022
מקור הענבים הוא בעמק חפר, מכל המקומות שבעולם, מכרם שיפתח פרץ מתאר כמו משהו שהוא אי של חמרה חולית בתוך האגן של נחל אלכסנדר. נטיעת 2019, כ- 23 דונם. לאחר סחיטה, התירוש הוצלל והועבר לתסיסה בחביות אלון צרפתי (300 ליטר) עם שפיות וללא באטונאז'. נשאר על המשקעים במשך כחצי שנה.
קולומבר יכול להיות קצת מימי, ולכן משאירים אותו על המשקעים או אפילו מתסיסים אותו עם שמרים שיוצרים 'משקעים' שייתנו לו יותר גוף. היינות הזניים המקובלים היום יותר בעולם נוטים להיות חומציים ו'ירוקים' יותר ממה שהיה נהוג בעבר, ולרוב משדכים להם מעט (או יותר) זן משלים – שרדונה, למשל.
זהו יין יבש מאוד, שמפתח טעמים של תפוחים ירוקים, טיפה מרירות של קליפות הדרים וגוף בהחלט סביר. נראה לי מעט מוקדם אולי; ייתכן ויגלה יותר מורכבות בשנה הבאה. (88) 2023-2025
בטעימה היו גם כמה יינות נוספים – כולל כרמל מדיטרניאן ולימיטד חדשים; בכתבה נוספת, בקרוב.