ובדרך עושים בלגן ומעיפים לי (קצת) את הסכך
אני מבין את הצורך של היקב הגדול להמציא שוב את התוויות שלו (התחלף הלוא המנכ"ל, לא?), אבל רבאק, מה עבר לכם בראש? ולפני שאתם צועקים "קופר, מה אתה כותב על התוויות?", אזכיר לכם שהתוויות הן חלק משמעותי מאוד מהמוצר הסופי. לטוב – ולפחות טוב – ושהיקב שלח קומוניקט בדיוק בעניין הזה.
שלא בטובתם של אנשי השיווק של כרמל, מעולם כנראה לא היה לי מזל עם סדרת Vineyards של היקב: ההשקה שלה בשנת 2014 לוותה בנתח ביף וולינגטון מהגרועים והיבשים שטעמתי בחיי, אבל זה סתם אנקדוטלי. מה שפחות אנקדוטלי הוא שהיקב משיק עכשיו תדמית חדשה לסדרה הזו (שמיועדת לשוק החם) ועושה – לעניות דעתי – בלגן שגובל לכאורה ב"אני, בחיי, לא מבין מה אתם רוצים".
זה מתחיל מהשם: בזמנו, הסדרה נתנה כבוד לטרואר. היו שם "עמק קדש" (וירוסים), עין תות, עדולם, מרום גליל ועוד.
היום? היום בסדרה שקוראת לעצמה "כרמים", נשארו מרום הגליל וצפון הגולן. שני אזורים שהם חסרי משמעות לחלוטין מבחינת תקן, גיאוגרפיה של יין וטרואר. מה שמודגש על התוויות הם שמות של זנים –
או שלא:
זהו, שלא רק. יש שם גם "זן" שקוראים לו "שני". וזה כמובן לא זן של גפן יין, אלא כינוי שבכרמל הדביקו לבלנד בורדולזי. יין אחר, שמכיל בסך הכל 8% מורבדר, זכה לכינוי "סירה מורבדר". יותר סירה, מסירה-מורבדר, תסכימו איתי.
תקן היין בישראל אוסר לכנות יין זני בשם הזן, אלא אם כן הוא מכיל לפחות 85% מאותו זן. אני לא חושב שזה עובד לכיוון השני – שאסור לך להזכיר שם של זן משלים, או שאתה חייב לכנות את היין בשם הזני – אם היין מכיל בין 85% ל- 100% מאותו זמן מוביל. ועדיין, יש פה משהו מוזר.
אבל מה זה "שני", בתוך סדרת יינות שמפארים את שמות הזנים?
מה שאותי מכעיס הוא שיין אחד מקבל שם שנראה לכאורה כמו שמו של זן – "שני" (קצת דומה ל'ארגמן") – בתוך מגוון שלם של יינות שכולם מכונים בשם הזנים. לו הייתי לקוח שמחפש יין מזן שאיני מכיר, הייתי קצת מתאכזב לגלות שמדובר בעוד בלנד של קברנה סוביניון (70%).
ומה עוד יש לי לומר?
הצבעים האלה – חום-וירוסים-מדברי – אף פעם לא התאימו ליין שמגיע מהגליל ומהגולן; החלקים הפחות מדבריים של מדינתנו-מולדתנו. ואם כבר כרמים בשקיעה, אז אי אפשר היה ללכת על משהו שלכאורה פחות מזכיר משהו של מישהו?
ואגב, אם כבר מזכירים וירוסים: את הצבע שני – אדום בוהק למדי, שלא כמו ארגמן, שנוטה לסגול – הפיקו ככל הנראה מכנימות מגן.
אומנם לא כנימות קמחיות, אבל חברות באותה תת סדרה בדיוק – כמו גם הפילוקסרה.