יותר מזה אין לי מה לומר. או שכן, בעצם
ליאור לקסר, היינן הראשי של יקבי כרמל, עוזב אחרי 15 שנים ביקב, מהן 12 שנים כיינן הראשי. לקסר עומד (עד מאי) בראש צוות די גדול של ייננים, במספר אתרי ייצור, מהצפון ועד לדרום. הוא האיש שהיה אחראי ללימיטד אדישן, למדיטריניאן, לשלל יינות סינגל ויניארס ובאופן כללי למהפכת איכות משמעותית ורצינית בעשייה של כרמל. בימיו, היקב הלך קדימה והיתה תקופה שהוא נשף אפילו בעקביו של היקב המסחרי המוביל בארץ מבחינת איכות. יש מי שזה יפתיע אותם אולי, אבל לא מעט מהקולגות של לקסר פרגנו לו לא מעט בשבוע האחרון, בשיחות פרטיות כמובן, אבל בצורה מאוד משכנעת.
מאז שלקסר נכנס לתפקיד, זרמו הרבה מים בירקון, אבל דבר אחד השפיע יותר מכל על מהלך העניינים: כרמל עברו לבעלות וניהול של גוף כלכלי, קרן השקעות, שבהיותה כזו היא מחוייבת להראות למשקיעים שלה תשואה טובה בתוך פרק זמן קצר. אני מתחיל להרגיש שקצב העניינים בכרמל לא מתאים לקרן, ושמישהו בחללית הודיע ליוסטון שמשהו השתבש, אבל ביוסטון בוחרים להתעלם.

השיגור עבר בסדר ומכירת הנכסים בראשון הזרימה הון לחברה, שבצעה שדרוג של יכולותיה והשקעה במתקן ייצור, אבל מאז, המנכ"לים שהיא הביאה באו והלכו, מנהלי שיווק הלכו, מנהלי יצוא – "מספרים חד ספרתיים", כהגדרת יו"ר החברה – הלכו, יינן ראשי הולך (מי צריך פיגורה כמו לקסר, בשביל לעשות 3.5 מיליון בקבוקי תירוש וכמה מיליוני בקבוקי "ארבבמאה"?) ומה שביקב מוצאים לדבר עליו בפסח הוא יין בארבעים שקלים – במקרה הטוב.
תזרים מזומנים, anyone?
מה השלב הבא? מכירת "יתיר"?
האם כרמל הולכת להיות יצרנית של יינות סופרים, בלבד?
שוק יינות המאסה והתירוש הם שוקים חשובים מאוד לכרמל. הם הלחם והחמאה שלה. ואכן, בפרזנטציה של היקב לקראת חג הפסח, דברו בכרמל על צרכני היין ב"שוק המאורגן". עד כאן בסדר, אבל ביקב בחרו להציג את הסלקטד ואת הפרייבט קולקשן, ללא שום בשורה חדשה.

מרוב דיבורים על יינות "נגישים" וצריכת יין במחירים של עשרים שקל, התקבל אצלי הרושם שכרמל עומדת לזנוח לחלוטין את יינות הפרימיום ואת ההשקעה בהם, ורוצה להתמקד כמעט לגמרי ביינות סופרים; יינות עד 40 ש"ח – ואז קצת פרמיום, שככל הנראה לכרמל אין מה לומר עליו.
שאלתי, ודוברי היקב אומרים כך:
"ממחקרים שיקבי כרמל ערכו עולה כי מרבית צריכת היינות בשוק המאורגן בטווח מחיר של עד 40 ש"ח.
למרות שיקבי כרמל פועלים בכל רמות המחירים, ועל מנת לענות על הצורך לחג פסח הקרב ובא ונחשב גם לחג היין החלטנו להתמקד ביינות הנגישים והאיכותיים שלנו, יינות הסדרות האיכותיות שלנו שיש אפשרות לכל אחד לקנות, הנותנים תמורה טובה ומלאה לכסף.
לצד זאת – אנו תומכים ביינות הפרימיום שלנו באופן מפולח וממוקד בהתאם לקהל היעד. יינות הפרמיום שלנו זוכים מדי שנה בפרסים היוקרתיים של ענף היין העולמי, ואנו גאים בהם ונמשיך להשקיע בהם.
אנחנו ממשיכים לייצר יינות פרמיום איכותיים, הנמכרים בחנויות היין ובחנויות המתמחות, לטובת הלקוחות המעדיפים יינות כבדים יותר, הן מבחינת הטעם והן מבחינת העלות."
"אנחנו ממשיכים לייצר": הכול דבש, אבל בואו, פסח, אליבא דרכמל, הוא לא החג של מי שאוהבים "יינות כבדים יותר" ולכן לא תקראו הפעם ביקורת יין על היינות האלה כאן. לא ברור לי מה סוג התמיכה שהיקב ההיסטורי של מדינת ישראל מעניק ליינות הפרמיום שמעניינים לקוחות שאוהבים יינות "כבדים יותר", אבל היא ככל הנראה לא כוללת ביקורת יין או קוראי אתרים מסוג זה.
זה בסדר. ממילא זה רק אני והשכן, פה, והוא בכלל שותה רק 'לה ריוחה אלטה'.
מה שפחות הוא, שהפיכת פסח ב"כרמל" לחגם של קווי הקופות מחדדת את התחושה שלי שהיקב איבד לחלוטין כיוון, קברניטיו לא מבינים את תפקידו ההיסטורי ואת המשמעות של השם שהם לקחו לידיהם או את היתרונות הגלומים בו, אפילו אם רוצים להתמקד ביינות מאסה.
הפיכת היקב ליקב של יינות מאסה per se שם אותו במקום אחד עם כל מי שמייצר כמה מיליוני בקבוקי תירוש ויין. מקום בו אין לכרמל שום יתרון – לא במחיר, לא בצורת האריזה או הנראות של המוצר ולא באיכות היין (שאצל כרמל הוא סביר, אבל לא משהו שאחרים לא עושים).
בהצלחה לכולנו.