כרם אלוני הבשן: 2 יינות חדשים מרמה"ג

פקקי יין תמונת אילוסטרציה המרקקה היומית

היין החדש של יקבי רמת הגולן – כרם אלוני הבשן – הוא לא פחות מאשר מהפכה. חבל רק שהיקב מתייחס לעניין בשיוויון נפש

בשנים האחרונות יצאו לשוק הרבה יינות כרם יחידני. אפשר להתווכח על העניין הזה, אם יש בו ערך וכמה ערך יש בו, אבל אני חושב שכן. כל עוד אתה עושה משהו שהוא באמת "יחידני" וייחודי, ולא זורק כמה ענבים למכל, מועך הכול כשמגיע הזמן ושם בחבית למשך שנתיים.

ויקטור שונפלד, היינן הראשי של יקב רמת הגולן, עמד אתמול באירוע השנתי של "היכל היין" וסיפר על היינות החדשים ועל איך הוא רואה אותם משתלבים במאמץ הקיימות הכללי של היקב; יוזמת לודי. "היכל היין" אגב, היא השותפות של רמה"ג ו'שקד' בשיווק יינות רמת הגולן ובמכירות שלהם, והאירוע נועד באופן כללי ללקוחות סיטונאים ושוק "מקצועי", כלומר חנויות ומסעדות.

אירוע היכל היין -השקת כרם אלוני הבשן
אירוע היכל היין

מה מיוחד בכרם אלוני הבשן?

שונפלד אומר שמדובר באחד הכרמים ההיסטוריים של היקב. הוא ניטע ב- 1982 והיה בין הכרמים העיקריים של היקב, עם לא מעט זנים. כמו הרבה כרמים אחרים, גם הוא נפגע בווירוס קיפול העלים, ובשלב מסוים החל לגרום הפסדים לקיבוץ, שפחות או יותר החליט להיפטר ממנו או לפחות לעקור אותו ולנסות כרם חדש במקומו. מצב הכרם היה גרוע כל כך, שבמשך הרבה שנים לא היה בכלל פרי מהכרם באף אחד מיינות סדרת ירדן של היקב.

היקב, אומר שונפלד, פנה לקיבוץ בבקשה לנסות להציל את הכרם ולעבוד כדי לשפר את מצבו. "הצלחנו במידה מסוימת, היה צימוח והכרם נראה היה סביר, אבל לא היה פרי." אומר שונפלד. "ואז החלטנו לעקור אותו ולטעת במקומו כרם משתילי  ENTAV (שתילים שרמה"ג מגדלים, ללא וירוס) לפי כל כללי הקיימות האפשריים." היקב עשה את זה מתוך הבנה שזה למעשה כמעט מקרה בוחן למה שניתן לעשות.

בסופו של דבר, הניתוח הצליח והחולה לא רק שלא מת, אלא נראה טוב יותר ממה שהיה קודם: כיום יש בו כ- 300 דונם מניבים, וכל הפרי כולו הולך ליינות בסדרת ירדן, לפחות. זו הוכחה או לפחות ראייה למה שאפשר לעשות בניהול נכון של משבר הווירוסים: לעבור מיין שלא נמצא בכלל בבלנדים, ליין שמוביל אותם.

?So What "כרם אלוני הבשן" – עוד יין…

כן, "So What", אכן. זו פחות או יותר הייתה ההרגשה שלי אתמול בפרזנטציה. היחיד מהיקב שהיה לו מה לומר על המאמץ הגדול הזה שהושקע ביין, שהוא לא רק "עוד כרם יחידני" היה שונפלד. לא מנכ"ל היקב, אפילו לא מנהל השיווק או מישהו אחר ממחלקת השיווק. האם הם באמת לא מבינים את הכח שיש בעניין הזה?

רמת הגולן עוסקים בנושא הקיימות כבר שנים. הם פיתחו את 'יוזמת לודי' בארץ בתור יוזמה שהם מקווים להוביל. הם רוצים להוביל את הנושא והתחום והנה, יש סוף-סוף תוצאות בבקבוקים ואין לכם מה לומר? חייבים להתייחס לעשייה הזו בצורה מערכתית ממש, כי יש לה השפעה על כלל התעשייה בארץ, ולא רק על היקב.

שלא תבינו לא נכון, פרזנטציה של הנושא הזה על ידי היינן הראשי של יקב בשעור הקומה של שונפלד הוא בדיוק מה שהייתי מצפה לו כאן, אבל רבאק, שיווק?!

אני לא יכול להעיד על מה שהבינו מהעניין הקולגות שלי שכותבים על יין, אבל אני כן יכול לומר שוב משהו שכבר אמרתי: רמת הגולן היו מובילי התעשייה. באיכות, בחדשנות, בגישה ליין ובעיקר – בעיקר – בשיווק. הוא נעלם. אני, לפחות, לא רואה אותו.

אין יותר 'ירדן', אין יותר הפעילות בנמל תל אביב וחסרים הרבה דברים אחרים. הקיימות היא נושא שמעניין אנשים, מענין יותר ויותר את הדור הצעיר. אנשים רוצים לדעת מה יש בבקבוק שלהם ומאיפה הוא בא, אז חשוב to hammer it in. בסופו של דבר, זה מה שיישאר כאן.

אז איך היין?

כרם אלוני הבשן מרלו 2016
פרי מאוד יפה, שחור וטוב. הרבה רבדים שעדיין יש זמן עד שיבואו לכדי ביטוי. השארתי אותו בכוס כמה שיכולתי ואחרי הארומות הבשלות והשזיפיות הוא מוציא גוונים ירוקים, שלא הפריעו לי. הפה טאני יחסית, מאוד בשל אבל לא 'מתוק'. הסיומת ארוכה ועוצמתית. (91) 2030-2022+

כרם אלוני הבשן 2016
היין הזה הוא בלנד פחות או יותר שווה-חלקים של מרלו (עיקר הכרם, אגב), שיראז וקברנה סוביניון; דומה לרום מבחינת הזנים ודומה ל'רום' מבחינת הגישה. האף מאוד סגור ומהודק. הפה מרשים ומעניין: המתקפה טובה, קטיפתית ואז נפתחת. הגוף מצוין ולא כבד מדי. זהו יין מתובל, בעל מבנה טאני מצוין וחומציות מעולה. בשני היינות עבודת העץ מדויקת והפירותיות נשמרת להפליא. (93) 2035-2022+

שני יינות נוספים הושקו באירוע – שרדונה אודם ו'קצרין שרדונה' בציר 2018, וגם שם יש שינוי חשוב בעשייה.

ירדן מרלו כרם אלוני הבשן 2016 מחיר כ-190 ש"ח

ירדן כרם אלוני הבשן 2016 – 285 ש"ח