פקקי יין תמונת אילוסטרציה המרקקה היומית

יקבי רמת הגולן מוציאים את הקצרין בציר 2008. ערב ערב יום כיפור, זה נראה לי יין מתאים מאוד: יסלחו לכם על המקום אם תביאו בקבוק כזה

"ירדן קצרין 2008 הוא אחרון היינות האדומים של יקב רמת הגולן שיצאו מבציר שנת 2008, (שיקבי רמת הגולן הכתירו בתור) אחת השנים הטובות ביותר שיזכרו בהיסטוריה של היינות הישראליים, ושל יינות יקב רמת הגולן בפרט"."

אין לי אלא להסכים עם החלק השני של המשפט, שלקוח מתוך הקומוניקט. לדעתי, ירדן סירה מורדות אביטל 2008 עדיין לא הושק רשמית, ואולי זה יהיה היין האדום האחרון שמושק, מבציר 2008, אבל זה לא העניין:  העניין הוא ש- 2008 היתה שנה מצוינת ללא ספק, שנת שמיטה, שמשאירה אותנו עם הרבה יין בארץ.

אפשר להמשיך ולהתווכח על אופי היינות של היקב, שבשנים האחרונות 'התכבדו' משהו, ונהיו פירותיים מאוד ומתקתקים בהרבה מקרים. אם היינן הראשי של היקב שומע את הקולות שעולים ממסעדות שונות 'בעיר' אני לא יודע, אבל בשיחות כאלה ואחרות שומעים חיפוש אחרי סגנון קל יותר אולי, משהו שיהיה יותר 'קריר' ואירופי, עם אחוזי אלכוהול נמוכים יותר.

אני דווקא כן חושב שיש שינוי במשהו ביינות – רק אולי בגבוהים יותר. לדוגמא, את היעדר החיבה שלי לירדן סירה כבר ביטאתי, אבל הסירה מודל 2009 שונה מקודמיו במשהו, אולי קצת 'easy' יותר, בכל מה שקשור בשימוש בחבית, ואופי הפרי. ועדיין 'מורדות אביטל 2008' הוא יין שונה לגמרי, עם איכויות פרי אחרות. כן, גם הוא יין מודרני, אבל הוא לא עמוס והוא הרבה יותר אלגנטי.

אבל איך כל זה קשור ל'קצרין 2008', והאם אני מוכן סוף סוף לחזור לעניין ולדבר עליו?

זה קשור. אי אפשר להתייחס ליין הזה – 87% ממנו קברנה סוביניון, והיתרה מרלו – בלי לחשוב על הירדן קברנה סוביניון, או בלי לעשות השוואה קצת מוזרה, עם יין הפרמיום השני של היקב –  ירדן רום 2008.

הירדן ק"ס והקצרין האדום הם עולמות שונים לגמרי. זה לא רק איכויות הפרי או היישון הארוך (24 חודש) של הקצרין בחביות. כל הסגנון נראה אחר. בהשוואה לקצרין, הירדן מתקתק באותו אופן שבו הסירה ירדן מתייחס ל'מורדות אביטל'. יותר מזה – וזה מה שמהותי – לקצרין יש 'קיק' ועוקץ שלירדן חסר. מצד שני – פרמיום מול פרמיום – ירדן רום 2008 הוא רחב וטאני (ומעושן) וגם זה משהו שהקצרין האדום 2008 שונה בו מאוד: הקצרין ממוקד יותר, אין בו 'לעיסות' של טאנינים צעירים ואת העישון של הסירה מחליפים ריחות וטעמים – ומורכבות – שאפשר למצוא רק בקצרין. שני היינות האלה אולי חולקים רמת מחיר, אבל אין מה להשוות בין השניים מבחינת המורכבות או העושר: הקצרין לוקח בגדול.

קצרין 2008
קצרין 2008 (צילום: כפיר חרבי)

חצי יום אחרי שנפתח ונשארה ממנו מחצית הבקבוק בלבד, לקצרין 2008 יש עוד הרבה מה לתת. כבר הרבה שנים שלא גיליתי עושר כל כך גדול של טעמים ומורכבות ביין ישראלי, בלי להסחף לכובד וריבתיות. שלד טאני ענייני בצידי הלשון שתומך ביין, חמיצות מצוינת ותיבול עז של ממש, שומרים על היין שלא 'יסחף'. ריחות של פרי אדום – קאסיס – פלפל שחור  ואיתם קו תפוזי נעים, עם טרגון ואניס, שמרים את היין. עוקצניות קלה בקדמת הלשון נותנת את החלק שלא הבנתי אם אני אוהב – או אוהב פחות.

בענייני התאמה לאוכל אני מתקשה קצת: היינן מציע אותו עם מאכלי טלה עשירים ונגד עם רוסטביף נא. בינתיים הייתי מניח ליין הזה, לא פותח אותו בשנים הקרובות וחושב על מה לאכול איתו. הרבה מהיין של רמת הגולן קשה מאוד להעריך כשהוא בצעירותו, ובהרבה טעימות אורך אני מגלה שוב ושוב שהיינות מתחברים לפעמים רק שנתיים ולפעמים שלוש מאז שיצאו לשוק – ארבע וחמש שנים מהבציר, ואז אפשר להתחיל לדבר במושגים של אוכל, למשל. הקצרין 2008 לעולם לא יהיה יין 'קל', אבל בעוד עשר שנים, זוג יוכל לגמור בקבוק בארוחת ערב זוגית, אפילו ישראלית-אופיינית. עכשיו, אם הפיתוי גדול עליכם, הכינו גבינה קשה, מתיישנת, אפילו כחולה. בשר אדום בוודאי ילך כאן מצוין, מפולפל-משהו, אר תזכרו לפתוח את היין 24 שעות קודם, או להעביר לדקנטר חצי יום לפני.

All in all,  זה הקצרין הטוב ביותר שאני יכול לזכור אבל הזכרון שלי זה לא משהו. בכל זאת, החלק המתובל, הסגול-שחור, מזכיר לי במשהו את ה- 2004, ולחובבי ההשוואות אמשיך ואומר שהיין שונה לגמרי מקודמו, בציר 2007, שלא קטל קנים גם הוא.

 ומפי היקב:

ירדן קצרין 2008 מציג ניחוח פירות שחורים בשלים, לצד רמזים של טבק, אדמה, פריחת הדרים, תבלינים חמים, עשבי תיבול ים תיכוניים ושוקולד מריר. זהו יין עשיר ומורכב, המתאפיין בגוף מלא וסיומת ארוכה ומענגת. הפיתוי לפתוח בקבוק של ירדן קצרין בעת שחרורו גדול, אולם היין ימשיך להשתפר ולהשתבח בשנים הבאות, ובתנאים נאותים יישמר במצב מצוין עד 15 ואפילו 20 שנה משנת הבציר.

מומלץ להגיש את ירדן קצרין 2008 באירועים חגיגיים, לצד מאכלים עשירים ואלגנטיים כמו: שוק טלה בגריל, תבשיל שאטו-בריון, או רוסטביף נא ועסיסי.

ירדן קצרין 2008 מורכב מ-87% קברנה סוביניון ו-13% מרלו. הענבים נבצרו מכרמים הממוקמים במרכז וצפון רמת הגולן, ביניהם יונתן, אודם, אל רום ותל פארס. היינות מהחלקות השונות יושנו בנפרד בחביות עץ אלון צרפתי חדשות במשך 18 חודשים; לאחר המיזוג, הוחזר היין לאותן החביות לשישה חודשים נוספים, כך שזמן היישון הכולל בחביות הגיע ל- 24 חודשים. ירדן קצרין 2008 בוקבק ללא סינון במרץ 2011.

ירדן קצרין 2008 יוצר במהדורה מוגבלת של כ-9,000  בקבוקים בלבד, כאשר 25 אחוזים מהם מיועדים ליצוא. היין יוצע למכירה בחנויות היין המובחרות  ובחנות היקב ויככב בתפריטי יין של מספר מסעדות יוקרה. מחירו המומלץ לצרכן עומד על 380-390 ₪.