יקב מוני לקראת בציר 2022

יקב מוני מרכז המבקרים

בתחילת בציר, ממש בזמן בו הבוצרות עולות על הכרמים, יצאתי לטעום כמה יינות ביקב מוני

  • יקב מוני – בבעלות משפחת ערטול – מעבד כ- 1,000 דונם כרמים. ששון בן אהרון הוא היינן הראשי, יחד עם שכיב ערטול, בן המשפחה שלמד ייננות בבורדו, והוא נכד למייסד היקב.
  • ביקב מייצרים מגוון גדול של יינות – זניים ובלנדים – ברמות מחיר שונות. חלק גדול מהיין מיוצא לארה"ב ובשנים האחרונות זוכה שם להצלחה בקרב קהילות בברוקלין ומקומות אחרים.
  • היקב שוכן בדיר ראפאת, מעט אחרי קיבוץ צרעה לכיוון דרום מערב והוא נגיש מאוד מאזורי תל אביב רבתי. דבר זה, בצירוף כמובן היין, הנוף מהמקום והעובדה שהוא פתוח גם בשבתות, הפך אותו ליעד פופולרי למבקרים.
  • לצד יינות פרמיום במחירים של 130 ש"ח ויותר, היינות ברובם נמכרים במחירים שווים לכל נפש.
  • ככלל, המגוון שטעמתי משדר כולו 'תמורה טובה' במחירים שיקב מוני מבקש עבור היינות שלו.

למרות שהוא כשר, יקב מוני פתוח לביקורים לאורך כל ימות השבוע. במרכז המבקרים ניתן לטעום ללא תשלום פחות או יותר את כל המגוון הרלוונטי של היינות – כולל יינות פרמיום. אם אתם בעניין של פיקניק או בילוי במקום, הרי שיש גבינות, דבש ומוצרים נלווים רבים בחנות היקב. מן הסתם יש עומס בסופ"ש, אבל המקום באמת גדול ויכול לאכלס מספר רב מאוד של מבקרים. אם אתם מעוניינים בערב יין או אירוע מצומצם יותר, ניתן להזמין את המערה, על שולחן האבירים שבה, לאירוע של 40 – 50 איש.

סוף יולי הוא הזמן שבו הפיד שלי ברשתות החברתיות מתמלא בתמונות של ענבים בשלים, בוצרות ופרי שנשפך לבורות קליטה ביקבים בישראל. ב'מוני' אמנם עדיין לא התחילו בציר ביום בו הגעתי ליקב, אבל בוצרת אחת כבר הייתה בשטח, בוצרת עבור יקב אחר, שקונה ענבים מהיקב; בין אם ליין ובין אם למיץ (תירוש).

מבחר הזנים ביקב מרשים: לצד זנים בינלאומיים שונים, יש לא מעט מלבק, הרבה קלדוק – ממנו עושים רוזה שמאוד מצליח – וזנים נוספים, כמו אמרלד ריזלינג שבן אהרון מגדיר אותו "עדיין סוס עבודה חשוב", ואפילו מראווי, שהוא עדיין בגדר חידה ביקב. הכרמים של היקב מגוונים מאוד לא רק מבחינת זנים, אלא גם מבחינת טרואר: הרכב הקרקע משתנה בין קרקע גירנית, לבנה מאוד, לקרקע כבדה הרבה יותר. רוב הכרמים אמנם חולקים את אותו תא גובה ופחות או יותר נמצאים במישור, אבל עדיין ניכרת שונות רבה בשטח.

מוני קולומבר M 2021
תמיד היה יין מצוין בסיווג של 'תמורה לכסף', עם הרבה fruit forward, מבנה מאוזן וכיפיות לשתיה. סיומת רעננה וחומצית. 35 ש"ח.

מוני נחל רוזה קלדוק 2021
אף ארומתי, נעים מאוד. תיבול קל ושמץ מרירות. קצת אוף דריי, אבל באמת בחן רב.

מוני Tale of Rose 2021
יותר מאופק מאחיו הבסיסי. הרבה יותר יקר. מתאים לרוח הפרובנסאלית שנושבת בכל בקבוקי הרוזה באשר הם. יוצר בתחילה על פי דרישה מארה"ב ועכשיו נמכר גם בישראל.

מוני שרדונה ריזרב 2021
היין עובר תסיסה בחביות. זהו שרדונה יחסית מאופק, נעים מאוד. העץ מורגש אמנם בפה, אבל ממש לא עמוס או 'קלוי'. אחרי כמה זמן הוא נפתח יפה והדבר היחיד שאולי הייתי רוצה בו הוא טיפה יותר גוף. (90).

מוני נחל פטי ורדו 2020
שוהה בחביות עץ משומש במשך כחצי שנה. האף מעניין: מאוד בשרני מצד אחד ועם משהו טרופי נעים. הפה טאני. סיומת טאנית ובעלת חומציות טובה. לקרר מעט.

מוני מרסלאן ריזרב 2020
תסיסה ללא תוספת שמרים. יין מאוד מעניין: האף מתפרץ, תפוזי במקצת. מרגישים עץ חדש (40% בערך), אבל אין תחושת עומס בפה. זהו יין טוב מאוד, עם סיומת אלגנטית ונעימה. (90)

מוני שיראז רזרב 2020
האף אופייני, מעט אלכוהולי. הפה מאוד חלק והטאנין מתפתח בסיומת. בטעימה שנייה היין היהי יותר קל ועפיץ.

מוני דלילה 2016
בלנד של קברנה סוביניון, מרלו ופטי ורדו (55:25:20). כבר ממש לשתייה: טאנין רך מאוד, גוף נעים ולא כבד. זהו יין טוב, שיש בו אלגנטיות, ללא טעמים ירוקים או קשים אחרים. (90)

מוני VIA 2017
היין יצא לראשונה בבציר 2014. בלנד של קברנה סוביניון, מרלו ופטי ורדו עם מלבק: 65 קברנה סוביניון ואז השאר. היינות שוהים 18 חודש בחביות ואז נעשה הבלנד. יש הרבה פרי אדום סגול, טוב, טרי אפילו, לצד ניואנסים של עשבי תיבול. (92) 2023 – 2025