בישראל אין הרבה יקבים אורגניים או מי שמייצרים יינות אורגניים בכלל. לטם – יקב שנמצא בקיבוץ בשם זה, בגליל המערבי, לא הרחק מכרמיאל – עושה מסתבר עבודה מפתיעה בתחום הזה
אני חייב לומר שצרוף המילים 'יין אורגני' לא בדיוק עושה לי טוב.
ברוב המקרים, גם יינות כאלה שהגיעו אלי מחו"ל, היו לעיתים קרובות בעיתיים, מחומצנים או לא נקיים, בעיקר בגלל העדר טיפולים בבי סולפיט, שהתפקיד שלו הוא כידוע לשמור על היין. גם הניסיון המקומי עם יינות אורגניים – כאלה שלא טופלו בכלל בביסולפיט – היו בעבר בעייתיים, למעט אולי יין אחד, שכדי שיישמר כהלכה היה צורך להחזיק אותו באופן קבוע בקרור.
לטם, אני חייב לומר, עושה רושם אחר לגמרי: יונתן קורן, היינן של היקב, עושה כאן עבודה מצוינת, שפויה לחלוטין (למרות שהוא משמיע מוסיקה ליין בחביות – אבל כל אחד והשריטות שלו), נקייה ומדוייקת. הוא מוסיף לכל היותר 80 PPM ביסולפיט ליין שלו, כאשר אפילו התקן האורגני מתיר תוספת של יותר מכך – עד 120 PPM.

הוא משתמש בענבים מכרמים אורגניים בצבעון – כרמים שהיו בעבר של ברי ססלוב – ועובד עם קברנה סוביניון, פטי ורדו, קברנה פרנק ומרלו, ולצידם גם עם סוביניון בלאן, שיראז ונביולו. יש לו תוכניות להרחיב את הכרמים שעומדים לרשות היקב, כיון שהיקב לא עומד בביקושים ליין, שאת רובו המכריע הוא מוכר במרכז המבקרים שלו.
היקב ומרכז המבקרים
היקב נמצא במעין אזור תעשייה קטן שכולו אוכל: שוקולד, יין וגבינות.
המקום עצמו רחב ומזמין, עם מרפסת שצופה אל הנוף המרשים של הגליל, כאשר ביום טוב רואים את הארבל והכנרת. יש תפריט מגוון – שכולל גם בשר – ומחיר של בקבוק יין נע בסביבות 65 – 90 ש"ח, לצריכה במקום או הביתה.
היינות
לא אלאה ברשמי טעימה, אלא אציין כמה יhנות מתוך המגוון:
נביולו 2014 ו- 2015: שני יינות לא שגרתיים, כאשר קורן מצליח ליצור יין טוב, בעל נוכחות וחומציות טובות. ה- 2014 מראה שאפשר אורגני, עם מינימום ביסולפיט, שיחזיק מעמד ויתבגר יפה. טעמי פרי אדום טרי בשני היינות, וגם אם זה לא לגמרי פיאמונטה, אזי היין בהחלט טוב. (89)
אלגרו 2015:
בבלנד רענן, קל לשתיה ומהנה, עם חומציות טובה וטאנינים נעימים. יין לאוכל או גם כשלעצמו, מקורר מעט. (87)סולו 2015: קברנה סוביניון טוב מאוד, אולי מתחנף קצת, אבל בהחלט טוב; מעט פחות עץ היה עושה לו טוב, אבל יש בו הרבה פרי ש'סוחב' את העץ בהצלחה. (87) אחיו הצעיר – הוויואצ'ה (שנה בעץ) גם הוא קברנה מוצלח, קל יותר ורענן. (86)
מחלבת שירת רועים
ממש מול היקב פתחה לאחרונה מיכל מור-מלמד את מחלבת שירת רועים, במיקום החדש שלה: מחלבה גדולה מאוד, שעושה גבינות מעולות מחלב כבשים ועיזים בלבד. שירת רועים זכתה בשעתו במדלית זהב בתחרות הגבינות היחידה שנערכה בישראל (על ידי ועל ידי רן בוק) ואף זכתה על ידי לאזכור ב- World Cheese Book. הביקור במקום מומלץ מאוד.