יקב יתיר חוגג 20 שנות פעילות ופותח את בציר 2020 עם זנים לבנים ואדומים ים תיכוניים חדשים ביקב ונטיעה שעושה כבוד למסורת ותיקה
שלא כבכל שנה, בשנים רבות מהאחרונות, לא הצלחתי לבקר ביקב לפני האביב. הקורונה, מה לעשות, הרס לי את התוכניות. יש מאמר מ- 2019, למעוניינים.
אתמול (18.8.2020) קיבלתי את ההודעה לעיתונות הבאה, שבה הייתה חבויה גם 'ידיעה' מעשית: בחינה של גידול גפנים בצורת גביע גם ביקב יתיר.
בשיטת גביע, שהייתה נהוגה יותר לפני שנים, הגפן נשארת לצמוח למעשה על עצמה, ללא הדליה. לרוב נועצים מוט במרכז הגפן והוא תומך את הגזע. בשיטה זו מגדלים ענבים בכרמים שונים בארץ, ביניהם של גבי סדן, אבל גם אחרים, והיא מחייבת בציר ידני.
ממה שנראה לפחות בצילומים שקיבלתי, מדובר במעין שיטת כלאיים, שבה יש חוט תחתון, אבל הגפן מושארת לצמוח למעלה וליצור הצללה על האשכולות. השיטה הזו נהוגה למשל אצל זאב דוניה בסוסון ים, אבל גם אצל אחרים, שרוצים להצל על האשכולות (כרם ננה במצפה רמון, ואחרים בוודאי).
"מה שרואים בצילומים הם כרמים צעירים," אמר לי ערן גולדווסר, היינן של יתיר: "החוטים נועדים לתמוך בגפן בשנים הראשונות, עד שנוצר הגזע שיכול לתמוך בשיח שמתפתח. אם היינות משאירים את הצמח כמו שהוא הוא היה משתרע, למשל. מבנה הגפן הוא גביע לכל דבר, כאשר השריגים יוצאים מכתר הגזע ולא מהבדים, והגפן מצילה על עצמה."
האם יקב יתיר יעבור בהדרגה לשיטת גידול בגביע, בכלל?
"לא. בכל זאת, זו לא שיטה שמתאימה לכל הזנים, אלא רק לאלה שמסוגלים לתמוך בעצמם, כמו למשל בגרנאש, או מורבדר או קריניאן, ובאלה אנחנו ננסה את זה. בנוסף, זה מתאים מבחינתנו רק לכרמים קטנים, ובכל זאת, אנחנו מנהלים היום כ- 570 דונם. אז עברנו לשיטה הזו בכרמים שמיועדים לבציר ידני, למשל או ליינות מיוחדים כמו אלה שנעה במכלי העץ והבטון הפתוחים ועוד."
בהצלחה לערן, יעקב ואתי ולשאר הצוות, גם ב- 20 השנים הבאות ובאלה שלאחריהן. נקווה להתראות בשמחות.

יקב יתיר חוגג 20 שנים
(הודעה לעיתונות) הקיץ נפתח הבציר בכרמי יקב יתיר באווירה חגיגית מתמיד: 20 שנות פעילות ליקב הבוטיק שאיכויותיו נודעו למרחוק ולא בכדי: מאז נטעו הכרמים הראשונים מטפחים אנשי היקב ומומחי היין של יתיר זני ענבים ייחודיים המתאימים לאקלים המדברי, מבצעים תהליך בציר קפדני ומדויק ולאחריו תסיסה במכלי עץ או בטון להדגשת טעמי הפרי, יישון ובקבוק.
במהלך בציר 2020 יעבדו הבוצרים באופן אינטנסיבי משעות הלילה המאוחרות ועד לצהריי היום שלמחרת, עד לסוף חודש ספטמבר. "זוהי תקופה מאתגרת עבורנו אך משמחת באותה המידה כיוון שאנו מממשים הלכה למעשה את הפוטנציאל של הענבים האיכותיים שלנו", מציין ערן גולדווסר, היינן הראשי של יקב יתיר. "השנה אנחנו מתחדשים עם זנים לבנים, גראנש לבן וקלרט, ועם זנים אדומים, קריניאן וסנסו, כולם זנים ים תיכוניים שאמורים לגדול בהצלחה בתנאי היובש והחום שקיימים אצלנו. אנחנו מקווים לייצר מהם יינות רעננים עם חמיצות טבעית ולשלב אותם בבלנדים הקיימים שלנו".
בנוסף, החליטו ביקב יתיר השנה לנסות צורת נטיעה חדשה-ותיקה: כרם גביע. בשונה מהשיטה המוכרת שבה הגפן נתמכת בשילוב חוטי ברזל, בכרם גביע הגפן תומכת בעצמה, מה שמאפשר לה לייצר צל עצמי לפירותיה ולמצות את איכות תפוקת הפרי שלה עד תום.
"נטיעת כרם הגביע היא דוגמה לצורה ותיקה שנשכחה ואפשר לומר שבצורה מסוימת היא מזקקת את האני מאמין שלנו: לנטוע זנים המתאימים לאקלים בדגש עם איכות ולא על כמות, לאפשר להם לגדול באופן המיטבי עבורם ולבצור אותם בזמן הנכון ועם הרבה אהבה ושמחה". מסכם גולדווסר.
על אודות יקב יתיר
יקב יתיר, השוכן בחבל יתיר שבהרי יהודה הגבוהים והדרומיים, הנושקים למדבר, הפך עם השנים לסמל האזור בזכות יינות האיכות שהוא מפיק מידי בציר. היקב, שהוקם בשנת 2000, זוכה בקביעות בציונים גבוהים, תשבחות ומדליות. כרמי יקב יתיר נטועים על גבי מדרונות בלב יער יתיר, היער הנטוע הגדול ביותר בישראל, המתנשא לגובה של עד 900 מטר מעל פני הים וממוקם דקות נסיעה מהיקב. זני הענבים הנטועים נהנים מתנאים אידיאליים לגידול ענבי יין.