יקב ירושלים – אגודה חקלאית – מייצר כארבעה מיליון בקבוקים בשנה, כולל תירוש. הנה סקירה של כמה מהיינות מהבצירים החדשים בסדרת Windmillיקב ירושלים (ויש לומר 'יקב ירושלים אגודה חקלאית שיתופית', על מנת לבדל אותו מיקב שנמצא בחברון ופועל תחת השם 'יקב ירושלים') נמצא בעטרות, בצפונה של העיר. תודעתית הוא לא נחשב לאחד היקבים ה'ירושלמיים' המסורתיים, אלה של בין החומות ומשפחות שור וטפרברג, אבל מעשית הוא דווקא כן 'משודך' למשפחות האלה: מקים היקב – הרב יונה מנדלסון, התחתן עם ציפורה לבית שור, אותה משפחה של יצרני יין שהתפצלה במהלך השנים. היקב נשא בתחילה את השם 'יקב שמשון' ורק במרוצת השנים קיבל את השם הנוכחי והוא אכן היקב האחרון שפועל בתחום השיפוט של העיר.
ליאור לקסר, מנכ"ל היקב והיינן שלו, נושא איתו כבר ניסיון של יותר מ- 20 שנים בעולם היין. בתפקידו האחרון לפני 'ירושלים', הוא היה היינן הראשי של יקבי כרמל, וכך הביא איתו ניסיון בייצור מיץ ענבים ויין בכל רמות המחיר והסגנונות.
בשנים האחרונות עובר היקב מהפכה לא קטנה. לקסר, יחד עם שותפים בעלי ניסיון לא מבוטל בשיווק – כרמית אהרנרייך וגידי שטיין (רמת הגולן ו'ישרקו', בין השאר, בהתאמה) – מראים תוצאות בשטח, עם יינות שזוכים יותר ויותר להכרה, עם מרכז מבקרים ויין שנמצא במרכז העיר, ועוד.
לצד היינות הבאים, מייצר היקב עוד סדרת פרימיום שלה אייחד מאמר נוסף. ככלל, הקו המשותף לכל היינות האלה הוא עשייה קלה יותר, נמוכות אלכוהול והרבה יותר 'קולינארית' ממה שהתרגלנו לראות ביינות ישראלים רבים.
Windmill Project קולומברד גפנים מבוגרות 2022
הענבים ליין מגיעים מסביבות בנימינה – המקום שהוא פחות או יותר היחיד בו עדיין אפשר למצוא גפנים בנות 45 שנים ויותר, שאפילו מגודלות בשיטת גביע. זהו יין יבש, עשוי היטב ובעל חומציות מצוינת. 1/3 מהיין עובר תסיסה בחביות משומשות והשאר בנירוסטה, ומרגישים בו ממש פרי בפה, עם הרבה צדדים 'כתומים' עדינים, כמו משמש על גבול הבשל ואשכולית אדומה. החבית מעניקה ליין מתקפה מעוגלת וגוף. (92) לשתות – 2027.
Windmill Project קריניאן גפנים מבוגרות 2021
בציר יחסית מוקדם, וליין יש 13% אלכוהול. המקור הוא אותו מקור. היין עצמו די ארומתי, מעט פרחוני על רקע של שזיפים וקצת פירות יער סגולים. הטאנינים טובים מאוד, החומציות גבוהה וטובה. למרות השנה הבינונית, הייתי שומר כמה שנים. (90)
Windmill Project פטי ורדו 2019
כרם יחידני בהרי ירושלים. בערך שליש מהעץ בו משתמש לקסר ליין הזה הוא עץ חדש, כאשר היקב עובר כולו לשימוש בחביות 300 ליטר. היין מונח בחביות למשך 12-15 חודשים ובמהלך הזמן הזה הוא נשאר כך, בלי שנוגעים בו. בסופו של דבר נבחרות החביות הטובות ביותר ואחרי החיתון היין נותר שנה בבקבוק לפני השיווק.
בהשוואה ליין הקודם זהו יין כבד יותר, מן הסתם, אבל גם הוא שומר על מבנה יחסית קל ומאוד 'שתי'. הוא בעל גוף בינוני וחומציות גבוהה ובהחלט מהנה לשתייה כבר עכשיו. את הטעימה מלווה משהו ירקרק-שמרי קל, וארומות של פרי שחור, כבד יותר ובשל; הכול בנגיעות. (90) 2030 – 2024.
למעוניינים לבקר במרכז המבקרים.
צילום: אתר היקב