מיינות כרם יחידני ועד כרמל מדיטריניאן ולימיטד אדישן: הנה סקירה של כמה מהיינות הגבוהים של יקב כרמל
כמו בכל שנה בעת הזו, כמה שבועות שבועות לפני חג הפסח, היקבים הישראלים וחלק מיבואני היין הכשר, מוציאים ומשיקים יינות לפסח; לשולחן הסדר ולחגים עצמם.
יקבי כרמל לא היו שונים השנה בעניין הזה, ולאחרונה הוציאו מספר יינות חדשים בסדרת יינות ה'סינגל ויניארדס' שלהם; סדרת יינות שכללית מתחרה פחות או יותר בסדרת יינות 'ירדן' של יקב רמת הגולן; סדרי גודל של 120 – 140 ש"ח. עם זאת, שני היינות החדשים – יינות 'סינגל ויניארדס וולקנו' – הם יינות יקרים יותר, שמחירם נע סביב 160 ש"ח.
הנה אם כך סקירה של יינות 'סינגל ויניארדס' של כרמל, לצד היינות הגבוהים ביותר של היקב- מדיטרניאן ו- לימיטד אדישן. ראשית – קצת סיכום של הכול, ואז רשמי טעימה ספציפיים.
יינות כרמל גבוהים – יש משותף בין כולם?
במילים אחרות, האם יש קו מנחה כלשהו או סגנון שאפשר לדבר עליו, בין כל היינות?
אני חושב שכן. כפי שנראה בהמשך, כל היינות שתחת ידיו של יינן היקב, יפתח פרץ, נעשים תוך שימוש מאוד מושכל בעץ. הרבה מיינות כרמים יחידנים של יקבים בארץ נעשים תוך שימוש די אגרסיבי בעץ (אני לא מתייחס ליקב מסוים כזה או אחר, אלא באופן כללי), שדווקא מסווים את הטעמים שאמורים להיות שונים. לטעמי זה נעשה לרוב בגלל שמי שקונים יינות כאלה, יקרים יחסית, שבויים בקונספט של יינות 'גדולים' (כי המחיר גבוה) וייננים ואנשי שיווק נשבים בקונספט הזה ומנסים לספק אותו.
לאורך כל הטעימה הזו, הייינות כולם התגלו כעשויים (אם בכלל) בעץ מאוד מתון. זה כלל גם יין שפתחתי כסוג של "ג'וקר" – הקברנה סוביניון הארגנטיני בסדרת פרייבט קולקשן – והתגלה כיין נעים מאוד, פירותי, עשוי היטב ורענן. היות ויינני היקב הם אלה שמגדירים את סגנון העשייה של היין שהם קונים בחו"ל, הרי שרואים גם פה את הקו המנחה הזה, של הגשת יינות שאינם כבדים או מאסיביים בשום צורה, כאלה שגם אם הם מוכנים לשתייה כבר עכשיו, הם עדיין בעלי פוטנציאל התיישנות יפה.
מה לגבי המחירים של יינות כרמל הגבוהים?
אומר זאת, כך, יונית: גם אם 190 – 220 ש"ח לבקבוק יין הוא כבר לא 'מחיר שווה לכל נפש', עדיין, המחיר הזה ליין הגבוה ביותר של היקב הוא בהחלט מחיר ראוי, ואפילו בגדר תמורה מצוינת. המדיטרניאן נמכר במחיר של 160 ש"ח בערך בשוק, סינגלים ב- 120 – 160 ש"ח ויינות נוספים שנסקרים כאן נמכרים פחות או יותר במחצית מזה. יש בסדרות האלה יינות שאני לא מתבייש לומר שהם מהטובים בשוק לסוגם, בלי הרבה רעש וצלצולים, כולל כאלה שלא סקרתי כאן הפעם.
אני לא חושב שמישהו שיקנה מהיינות האלה – באופן כללי במיוחד מ- 2019-2020 – יתאכזב כשיפתח אותם בעוד חמש או שש שנים, וגם לא בעוד עשור.
כל היינות נפתחו באותו זמן והורדו להם כתפיים שעה לפני שנטעמו, לפחות, ועד שעתיים וחצי, עם סיום הטעימה. טמפ' סביב 16 מעלות לאדומים.
כרמל שרדונה אדמון 2016
צבע זהב לימון, מתעורר יפה בכוס, ויש בו פרי טרופי ועץ, אבל הפה כבר פחות מעניין. היין עבר את זמנו לדעתי. בניגוד ליין הזה, הקאיומי ריזלינג, שבציר 2017 שלו עדיין נמצא בשוק, הוא לא רק יין חי, אלא שהוא עוד השתפר מאז הטעימה המצוטטת, בינואר 2020. זה ריזלינג מהטובים שיש בשוק; אולי ה'גרמני' ביותר, כמו שאמר לי יינן שאני מעריך. הוא נמכר סביב 75 ש"ח; מחיר מגוחך.
כרמל שרדונה תל מחפי 2021
בטעימה הזו בלטה חומציות ביין, ונראה היה יותר על הצד הלימוני משזכרתי אותו מטעימה אחרת, ממש לאחרונה. יכול להיות שזה שהוא בא ממש אחרי יין שהיה כבר קצת שטוח, הדגיש את הצדדים החומציים שלו. בכל אופן הוא מרגיש טיפה ירוק ורזה, אבל עדיין טוב; בקבוק?
כרמל קברנה סוביניון אדמון 2015
הא – שנת 2015… הוא נפתח מאוד רזה וירוק, כמו הרבה יינות מהשנה הזו. ניכר גם הבדל בסגנון העשייה, כאשר היין הזה (כמו השרדונה אדמון והריזלינג) נעשה עדיין על ידי ליאור לקסר. יש כאן עץ, שככל הנראה בולט עוד יותר בגלל הפרי הירקרק. בחלוף שעה ממזיגה היין שנשאר בבקבוק מתמלא ומקבל יותר פרי אדום. לשתות – אחרי חדרור – או לשמור עוד שנתיים – שלוש. (90)
כרמל סירה 'בטון' עין זיתים 2018
אף טוב, מורכב, מאוד סירה קלאסי עם meatiness של ממש. יין 'שחור' עם טאנין רך ומלא. 13.5% אלכוהול 'בלבד' ונטעם מצוין ומלא מאוד, בוודאי ליין שלא עשוי כלל בעץ. (90) – 2023 – 2028.
כרמל סירה 'בטון' עין זיתים 2019
הרבה יותר חד וממוקד מה- 2018, למרות שלכאורה נבצר בשל יותר (14.5% אלכוהול). גוף בינוני, חומציות מאוד מאוזנת מורכבות טובה באף ובפה, בסופו של דבר. קצת ירקרק, אבל בהחלט במסגרת המתקבל על הדעת; אולי עגבניה בשלה. טאנינים טובים, כאמור על הצד היותר חד, ופוטנציאל התיישנות ארוך יותר מה- 2018, לטעמי. (92) 2024 – 2030.
הערה למעצב: בבקשה להגדיל אותיות, ולא שחור על שחור.
כרמל אולד ויינס קריניאן 2019 ואדי מילק
ארומתי, רך ויפה, עם טאנין מאוד מעודן. יש משהו פרחוני באף ובאופן כללי הוא מרגיש יחסית פתוח ונדיב. בפה ובגוף הוא מאופק, עדין וממוקד. בבוקר למחרת השארית עוד יותר מרשימה. ההרגשה היא שזה יין מצוין לאוכל, בלי שהוא מעמיס או משתלט. לשתיה כבר עכשיו, בלי קושי, אבל יכול להמשיך ולהתיישן יפה. (93) 2023 – 2030.
כרמל אולד ויינס פטיט סירה 2019 גוברין
מי שרגילים לפטיט סירה בעטני ואגרסיבי, מלא 'דיו' וכוחניות, עשויים להיות מופתעים: זהו יין רך באופן מפתיע, אך עדיין עז טעמים ומלא פרי אדום טרי. כמו הקריניאן, גם הוא מבושם. מצוין כבר עכשיו – והלאה. (92) 2023 – 2030.
– שני היינות האלה, הקריניאן והפטיט סירה, שניהם מצוינים. מחירם נע סביב 125-140 ש"ח, אבל ראיתי גם ב- 105 ש"ח – מחיר מצוין.
כרמל מדיטרניאן 2019
חומציות טובה מאוד, ביין שהוא כמעט חריף. גוף בינוני, טוב מאוד. מפולפל ומתובל ובעל טאנין טוב בסיומת. הרבה פרי אדום וטרי. מרגיש שיפתח פרץ לקח את היין לאקסטרים 'רזה ומפוקס' מהרבה בחינות; לכיוונים קלים ואווריריים יותר. זה לא יין שאפשר ליהנות ממנו כרגע – הוא הרבה יותר מדי צעיר. (93) 2024 – 2035.
כרמל לימיטד אדישן 2020
זני בורדו שונים (בניגוד לזנים ה'ים תיכוניים' של המדיטרניאן). יש הבדל עצום(!) בטעמים ובסגנון בין היין הזה ליינות הקודמים כולם. כאן יש כבר יותר עץ – ועץ טוב מאוד ואלגנטי – והפרי הוא יותר סגול, רך ונדיב. בהחלט עשייה של יין יותר מרשים, אבל שוב, וזה לזכות העבודה הייננית, בלי להעמיס ובלי להיות over בשום צורה. ההרגשה היא שמתקבל יין שמוכן להיות מכובד ומרשים, אבל לא מוכן לעשות את זה על חשבון השתייתיות שלו. (93) 2023 – 2033.
פסח שמח.