יקב טראמפ: אולי לא שותה, אבל עושה

מיזם הוודקה של טראמפ, שהושקה ב- 2006 לא צלח, והאיש יצא מהעסק ב- 2011, אבל זה לא אומר שהוא לא בעניינים. יקב טראמפ יש ויש, והוא ככל הנראה גם מוצלח

הנשיא החדש של ארצות הברית אולי לא שותה אלכוהול, בעקבות הטרגדיה של אחיו, שנפטר מסיבוכי אלהוכוליזם, אבל אפשר לומר שזה לא מפריע לו להיות בביזנס.

בימים האחרונים ומאז התקופה שהייתה קרובה מאוד לבחירות, מנסים הרבה מאוד עיתונאים ופרשנים בתחומים שונים לנבא מה תהיה ההשפעה של הנשיא החדש על התעשיות השונות.

אם תעשו גוגל על " What Trump means to the…", תקבלו עשרות תוצאות, מתרופות רכב ועד סוכריות: כל אחד מנסה להבין מה יקרה לתיק המניות שלו ביום שאחרי.

תעשיית האלכוהול היא אולי לא תעשיית המטוסים האמריקנית, אבל היא בהחלט מעסיקה הרבה מאוד מבוחריו של טראמפ. זה לא כל כך היין – מדינות שמפיקות יין, כמו קליפורניה, אורגון, וושינגטון, וירג'יניה, וניו יורק – כולן היו של קלינטון והדמוקרטים (מעניין כשלעצמו) – אבל זה בטוח הוויסקי וכל מה שסביבו.

אבל עד כמה האיש שלא שותה אכן מעורב בביזנס האלכוהולי?

ובכן, הנסיון שלו עם הוודקה לא נחשב להצלחה, בלשון המעטה, וטראמפ לא מעורב במותג שנושא את שמו כבר משהו חמש או שש שנים. אבל מאידך, יש לו ולמשפחתו יקב די טוב בווירג'יניה. יקב טראמפ.

כמה טוב?

בואו רק נגיד שהיין המבעבע של היקב הזה הוגש בארוחת החזרה לחתונה של צ'לסי קלינטון ב- 2011 וגם בבית הלבן עצמו.

הוגן יהיה לומר שהיין הוגש תחת שמו המקורי של היקב – Kludge – אבל איכות היין לא ירדה מאז, ואפילו אולי עלתה. טראמפ קנה את האחוזה במחיר שהיה הרבה פחות מהערכות השווי – 6.2 מיליון דולר ועוד משכנתא של 28 מיליון דולר, על אחוזה ענקית של כרמי איכות, יקב מצויד להפליא, יין במרתפים ומוניטין שמעבר למקומי.

קלאדג' (או טראמפ) נוסד על ידי גרושתו של מי שהיה האיש העשיר ביותר בארה"ב, והיא ובעלה – אחד ממנהלי IBM לשעבר – רצו להיכנס לעולם היין, עם יקב שלהם.

בשנת 1999 הם רכשו קרקע ונטעו 800 דונם של כרמי איכות מזנים שונים תחת פיקוחו וניהולו של לא אחר מאשר מיודענו מישל רולאנד. בהתחלה העניינים התנהלו לא רע בכלל, ואז הם נכנסו למהלך הרחבה די מגלומני, דווקא בתקופה שבה הכלכלה הייתה על הקרשים, והתרסקו.

קלאדג' נאלצה למכור את מרבית הרכוש שלה, לפי פורבס ומקורות אחרים, כולל בית בשווי של 100,000,000 דולר ואוסף אמנות משכנע למדי. היקב והאחוזה שסביבו היו רק חלק קטן מכל הרכוש שנמכר בסופו של דבר ב- 2011.

כיום יש ליקב טראמפ לא פחות מאשר 1,300 אייקר – 5,200 דונם – של כרמים, כאשר היינן הראשי הוא ג'ונתן וילר, עליו שמר טראמפ. ווילר הוא במקור מפינגר לייקס, אבל עם נסיון מלֹא מעט מקומות אחרים, כולל מרלבורו ניו זילנד. מי שמנהלת היום את כל האופרציה היא גברת בשם קרי וורלנד, והנשיא הוא לא פחות מאשר אריק טראמפ – בנו של טראמפ עצמו. באחוזה יש בית מלון יוקרתי ומה לא.

אז אני לא יודע איך הבחירה של הדונלד לנשיא תשפיע על תעשיית המשקאות האמריקנית, אבל אני לא חושב שחוקי יובש או מיסים נוסח טורקיה הולכים לנחות עליהם. נשיאים ששתו יותר מדי – כמו הארדינג, ג'ורג' W בוש (נעצר על נהיגה תחת השפעה) או פרנקלין פירס, שמת מכירוזיס  – לא נחשבו להצלחות גדולות. מצד שני, גם כאלה כמו ניקסון, שלא ממש ידע to hold his liquor, לא היו הצלחה גדולה. כנראה שהדרך של ג'פרסון – מהגדולים שבנשיאי ארה"ב ואיש היין – וושינגטון, שהתפרנס מייצור ומכירה של אלכוהול לסוגיו – היא זאת שטראמפ מכוון אליה, ובמילים אחרות: שישתו, שיהיה להם לבריאות.