חצי יין בחצי מחיר: סגל Petit UF 2015

חצי מחיר, כן, אבל האמנם חצי יין? סגל מוציאים תווית שניה ל'לא מסונן' האייקוני

כאשר אבי פלדשטיין ואריק סגל הוציאו לראשונה לשוק את ה'בלתי מסונן' של סגל, הייתה גלומה בו מהפכה קטנה: יין ישראלי שלא עבר סינון היה אז בחזקת לא ייראה. עיצוב התווית והבקבוק היו מיוחדים וייחודיים ונשארו כאלה עד עצם היום הזה.

היינות, כמו שרק לאחרונה טעמתי את אחד הוותיקים שבהם – נדמה לי בציר 1989 – היו ייחודיים גם הם וללא תחרות.

"סגל" משיקים עכשיו את מה שהם מכנים 'תווית שניה', מעין 'פטיט וין' לגראנד וין, שהוא הלא מסונן עצמו.

פטי UF בחזית ואבא גדול מאחוריו (צילומי יח"צ)
פטי UF בחזית ואבא גדול מאחוריו (צילומי יח"צ)

אנחנו בענייני יין ולא בעניינים שיווקיים, ולכן אני שואל את עצמי רק שאלה אחת:

האם היין הזה אכן ייחודי במימד כלשהו, כמו שהיה היין הגדול?

סגל Petit UF 2015
היין מורכב מ- 85% קברנה סוביניון ו- 15% פטי ורדו. הקברנה מגיע מכרם של מושב דלתון והפטי ורדו – מסביבות בית נקופה; סיבוב מחלף עין חמד, למי שלא לגמרי מזוהה בשטח. שימו לב ש'ברקן' (או סגל) מכנים את הכרם הזה בשם "פלאטו", אבל לא הבנתי שמדובר בפלאטו המפרוסם באזור – זה של כרם בן זמרה.

היות והוא מכיל 85% קברנה סוביניון, הוא מוגדר ככזה על התווית. היין עבר התבגרות של 18 חודשים בחביות צרפתיות שרובן המכריע – 70% – חדשות, ולפי החוברת שמצורפת למארז, הוא מכיל כ- 13.7% אלכוהול. על התווית, אגב, עיגלו את הערך כלפי מטה, ל- 13.5%.

מדובר ביין בעל צבע אדום די צלול ובעל אף בשרני במקצת בהרחה הראשונה. מעבר לכך, יש בו קצת דובדבנים ופרי מיובש. הפה חלק במתקפה, בשרני ובעל טאניות לא אגרסיבית, חומציות בינונית וגוף בינוני מאוד. למרות היישון הארוך יחסית ואחוז העץ החדש, הוא מאוזן היטב. אחרי זמן מה בכוס הוא מעניק קצת יותר פירותיות, ממש כמו יינות ישראליים אחרים.

הפטי (/ˈpɛti/, /pəˈtiː/) UF של סגל הוא יין טכני נעים, עם איזון מצוין של עץ ופרי, אבל אין בו לצערי בשורה כמו שהייתה בקברנה סוביניון ללא סינון של סגל; גם לא כזו של יין שני שאמור לתת תמורה מעולה ל- 120 הש"ח'ים שסגל מבקשים עבורו. (87)