עכשיו זה רשמי: לא רק שבקבוקי יין שעשויים מזכוכית שקופה אינם ידידותיים לסביבה, אלא שהם גם גורמים – תוך שבוע מהעמדתם על המדף – לאובדן ארומות ולירידה באיכות היין
בקבוקי יין שקופים חייבים לייצר מזכוכית 'בתולית', כזו שמיוצרת ישירות מחול או סיליקה, ולא מזכוכית קיימת שנגרסה. זהו אחד מסוגי אריזות הזכוכית התובעניים ביותר מבחינת אנרגיה ומשאבים.
מחקר חדש שפורסם ב- PNAS – אחד מהפרסומים המדעיים החשובים בעולם – מזהיר מפני שימוש בזכוכית שקופה לבקבוקי יין לבן מסיבות אחרות, נוספות וטובות: האור שחודר דרך הזכוכית גורם נזק ליין, לארומות ולטעמים שלו, בתוך שבוע(!) מעליית הבקבוק על המדף.
על אודות יין רוזה בזכוכית שקופה יש מחקרים מעט שונים – עדכון יבוא.
המחברים כותבים כך:
על אודות חשיבות המחקר
אריזות שקופות משמשות יותר ויותר למזון, כולל יין, חלב, בירה ומיץ. בחירה זו מבוססת על ההמלצה השיווקית שצרכנים רוצים לראות את המוצר לפני שהם קונים אותו, אם כי מדענים מציינים שאור עלול לפגוע באיכות המזון ובערך התזונתי. עבודה זו חשפה שאור יכול לפגוע באופן דרמטי בפרופיל הארומה ובזהות החושית של יין לבן זני תוך פחות משבוע של חיי מדף בבקבוקי זכוכית שקופים (פלינט). הצענו מנגנון של התפתחות ריח לוואי הכולל ירידה בארומה הפירותית והפרחונית המסוגלת למסך ריחות לוואי, אובדן מהיר של משפרי ארומה וזירוז של פירוק פוטוגרפי. הדעה הנחשבת של מחברי המאמר היא שיש להימנע מבקבוקי זכוכית שקופים.
תַקצִיר
עקב המלצות שיווקיות, יינות לבנים מבוקבקים לעתים קרובות בזכוכית שקופה כדי לשפר את האסתטיקה ולהפגין את צבע היין. למרות שידוע שנוהג זה גורם לקלקול היין, השפעת האור על הפרופיל הארומטי הפירותי והפרחוני של היין אינה ידועה. מטרת מחקר זה הייתה לחקור את השינויים בנדיפות היין הלבן בתנאי מדף טיפוסיים בסופרמרקט, תוך שימוש ב-1,052 בקבוקים של 24 יינות לבנים. לאחר שבעה ימים בלבד של חיי מדף בבקבוקי זכוכית שקופה, נרשם ירידה דרמטית בטרפנים (10 עד 30%) ובנוריסופרנואידים (30 עד 70%), בעוד שבקבוקי זכוכית צבעוניים לא הראו התנהגות כזו גם לאחר 50 יום וחושך שימר את השלמות הארומטית הפירותית והפרחונית של היין.
במאמר שלהם החוקרים מציעים מנגנון שמסביר את האופן שבו האור פוגע ביין. לאור הבנה זו של ההשפעה השלילית של זכוכית שקופה על זהות ארומת היין הלבן והאופי החושי, ממליצים החוקרים להמנע מאוד משימוש בצורת אריזה זו. הם גם ציינו שאותם ממצאים יהיו בוודאי תקפים עבור מגוון רחב של מספר מוצרי מזון הנצרכים מדי יום בהם נעשה שימוש באריזה שקופה ולא רק יין.
Carlin S, Mattivi F, Durantini V, Dalledonne S, Arapitsas P. Flint glass bottles cause white wine aroma identity degradation. Proc Natl Acad Sci U S A. 2022 Jul 19;119(29):e2121940119. doi: 10.1073/pnas.2121940119. Epub 2022 Jul 5. PMID: 35787181.
צילום אילוסטרציה: packagingoptionsdirect.com