מישהו, בסטטוס בפייסבוק, אמר ש"רציתי לשתות בירה, אבל בשביל שני שקלים יותר, הזמנתי בושמילס." ב- 1 ביולי תכנס לתוקפה רפורמת המיסוי של האלכוהול. מה צפוי לנו?
ראשית – כמה מילים על הבירה
בגלל המס האדיוטי על הבירה, עלה מחירה בצורה די רדיקלית בתקופה האחרונה. זה לא מונע ממבשלות בוטיק שונות לפרוח ולהמשיך להשקיע: מכלים חדשים, קגים רבים נוספים והרחבות שונות – גם של קו מוצרים – במבשלות אחרות. מבשלות גרועות נסגרו, ואלה שלא נשענו על מודל עסקי משולב נמכרו, אבל הכיוון הכללי דווקא "סבבה". אפילו טמפו, מבשלת הבוטיק הגדולה ביותר שלנו, פתחה בית בישול חדש בימים אלה והחלה בייצור סדרתי של גולדסטאר בלתי מסוננת: סוג של ייצור 'בוטיקי' שאף אחד במבשלה לא היה מעלה על דעתו להציע ברצינות לפני שלוש-ארבע שנים. קרלסברג מנסה גם היא לחדש, והביאה לכאן שתי בירות של מותג 'יקובסן' של המבשלה: בירה בוטיק של המבשלה הכמעט מקורית, שנותרה במיקום המקורי בקופנהגן. שם מייצרים כמה מהמוצרים היותר מעניינים שתוכלו למצוא בעולם הבירה, למרות שלא מדובר בשניים שהגיעו לכאן. בקיצור, האם עליית המחירים עשתה טוב לסצנת הבירה? ההערכה שלי היא שתהיה כאן פריחה לכל הבירות האסטוניות הזולות והמרטנס למינהן, וכניסה חזקה יותר של המבשלות הגדולות לעולם הבוטיקי. מעניין מה יקרה למותגי הביניים.
ומה לכל זה ולאלכוהול?
הטענה העיקרית של מתנגדי המיסוי על הבירה הייתה שייקור הבירה יביא צעירים רבים לשתות אלכוהול כבד יותר. עובדה, שבמחיר של כוס בירה אפשר לקבל כוסית ויסקי, ובמחיר של שישיית גולדסטאר אפשר לקבל בקבוק וודקה שלם – כמעט. המחוקק לא נשאר חייב, ומיהר לייקר את האלכוהול הזול: לפני כשבוע התבשרנו שרפורמת המיסוי על האלכוהול תכנס לתוקף ב- 1.7, והמס על ליטר כהל יהיה 105 ש"ח. זה אומר שאותם בקבוקי 96% שראינו פעם ב- 30 ש"ח, יעלו עכשיו למעלה מ- 100 ש"ח, כאשר רק רכיב המס בהם הוא כ- 70 ש"ח. רכיב המס על וודקה (40%, 700 מ"ל) יהיה 29.40 ש"ח. רכיב המס בלבד.
היות והמשקאות ימוסו לפי ריכוז האלכוהול בלבד, מחירם של מוצרי הסופר-דופר-אולטרא והסינגלים למינהם ירדו. בכמה? להלכה בעשרות אחוזים, אבל למעשה אני מניח שהירידות יהיו קטנות יותר. כבר ישנם מי מהיבואנים שאומרים שלפחות בשלב הראשון, משהו יצטרך לאזן את ההתייקרות של האלכוהול הזול. מצד שני אני רואה כניסה של הרבה מוצרים ומותגים חדשים לשוק. כבר לא תהיה בעיה להביא כמה משטחים של אלכוהול יקר במיוחד ולמכור אותו. מה שלא היה כדאי עד היום, יהיה מאוד אטרקטיבי מהחודש הבא. המוצרים והמותגים האלה עשויים למשוך את השוק כלפי מטה והלוואי ויעשו את זה. יבואני נישה שרגילים לקנות בכמויות קטנות, אבל סבלו מהוצאות לוגיסטיות גבוהות ומס גבוה, יוכלו ליהנות יותר היות ופתאום הפורטפוליו שלהם ייראה אטרקטיבי ומעניין יותר – במחיר נמוך יותר. מדפי חנויות האלכוהול בארץ יהיו מעניינים יותר ולא מן הנמנע שנראה אפילו חנות מתמחה או שתיים – מתמחה בוויסקי, למשל.
מחירי הוודקות הזולות – לוקסוסובות למיניהן, וודקות מקומיות וקגלביץ' לסוגיו – יעלו ב- 100%. פשוט יוכפלו. וודקות פרמיום – כל אותן הסטולי, הנמירוב והאבסולוטים – יתייקרו ב- 50% ויותר: וודקות ממקומות שמחוץ לשוק האירופי (ולא ארה"ב) תחלו עליהן תוספת מס של 15% בהשוואה למוצרים שמהאיחוד האירופי. זה אומר שיהיה קל יותר לסובייסקי, אבל קשה יותר לחורטיצה, רוסקי סטנדרט ואחרות. זה אומר שהייצור המקומי של אלכוהול – וודקה ואולי אפילו עראק מסוגים מסוימים – פשוט יעלם. ההפרשה במחיר שבין ברנדי, כן ברנדי, לקוניאק VS יהיה משהו כמו 20 ש"ח לבקבוק. שטוק 84 ו קגלביץ' הם שני מותגי הסופר המובילים בקטגוריה שלהם. מישהו יודע מה יהיה איתם הלאה? אולי הכשרות תציל אותם, לפחות בשלב הראשון.
מה לעשות כרגע?
אם אתם שותים אלכוהול זול – זה הזמן לקנות. עכשיו אפשר למצוא לא מעט וודקות טובות במחירים של 55 ש"ח לבקבוק. הימים האלה יעברו מהעולם. גם וודקות טובות יותר יתייקרו, ושוב, אם אתם בעניין של אבסולוט ושות' – שווה להצטייד. מהמוצרים שייתקיירו, ישנם מי מהיבואנים שכבר הודיעו שלא ישחררו "סתם" סחורה, אלא יספקו את הכמות הרגילה למי שמזמין. מה- 1.7 הם יעלו את המחיר וזהו. בינתיים הם מתחילים לקדם את המכירות של הסופר-דופר אולטרא למיניהם, מייצרים מחסור בשוק ומחכים לרגע שבו יוכלו לשחרר את שסתום הלחץ.
מה בדיוטי פרי?
אחת השאלות הגדולות היא מה יעלה בגורלה של החנות של המדינה. לאנשי ג'יימס ריצ'רדסון אין מה להכנס ליבוא מקביל, כיון שהוא יחסם די בקלות. כך, גם הרעיון לפתוח חנויות אלכוהול כלליות בארץ נראה כרגע – באקלים הנוכחי – קצת לא ישים. האופציה האפשרית היא למכור יותר יין ויותר אלכוהול שאין בארץ – מותגים קטנים ומיוחדים, ביקבוקים מיוחדים וכד' – אבל השוק לאלה, בהשוואה לשוק השיבאס והגריי גוס, קטן מאוד. ועדיין, לא הייתי קובר את הדיוטי: צריך לזכור שגם אם יהיה נמוך יחסית, עדיין יהיה מס על אלכוהול בארץ, ועדיין יהיה מע"מ ואלה יחד מצטברים לסכומים נאים. האם די בכך כדי לשלם את עלויות השכירות, התפעול והתמלוגים לרשות שדות התעופה? בכלל לא בטוח.