בציר חדש ליקב המערה – הראשון שהוא כולו ידי היינן הנוכחי של היקב, יפתח פרץ
"המערה" הוא כינויו של יין הפרמיום של יקבי בנימינה, בלנד אדום, מבוסס קברנה סובניון, מרלו ומדי פעם זנים אחרים, בהתאם לרצונו והחלטתו של היינן.
היין מתיישן כשנתיים בחביות קטנות במערה ארוכה בהר חורשן שבכרמל ומיוצר בכמויות של כ- 25,000 ליטר. זהו אחד היינות הישראלים המבוקשים ביותר בין יינות הפרמיום, לא מעט כך בשוק החרדי.
השקת היין נערכה היום – 22 מארס, 2016 – בנוכחותם של אנשי הצוות הדי חדשים של היקב: יפתח הוא כבר יינן ותיק ביקב, כארבע שנים, אבל ליקב מנכ"ל חדש – תמיר בושניצקי – ויינן עוזר חדש – יונתן שוטס – שהחליף את יעל סנדלר.
בנימינה משדרים עסקים כרגיל ויותר מזה: היקב קלט בשנת 2015 לא פחות מאשר 2500 טון ענבים ליין בלבד – לא כולל מיץ – הוא נטע לאחרונה כ 150 דונם כרמים בתל עזקה והוא משקיע מאמצים טכנולוגיים ושיווקיים לא מעטים בסדרות הבסיס שלו; מקום שבו יש לו כמובן חוזקה שיווקית.
המערה 2012
זהו בלנד של 60% קברנה סוביניון, 37% מרלו ו- 3% פטי ורדו. פרץ אומר שהוא משתמש בפטי ורדו ממש כתבלין, כדי שהזן לא יעמיס על גוף היין. "אני מעוניין ביינות בעלי גוף בינוני", הוא אומר, "נוחים לשתיה ומאוזנים." רוב הפרי מגיע מהצפון – אזורי כרם בן זמרה ותל פארס, אבל יש ליקב גם מקור חדש לקברנה, בכפר שמאי, שטעימה שלו מ- 2013 הייתה מעניינת מאוד; יין שמשדר מורכבות בהחלט לא שגרתית.
המערה 2012 הוא יין בעל אף נעים. הפה מלא פרי סגול, הוא בעל חמיצות טובה וטאניות מאוד טובה ועצמתית. יש בו משהו רך ואלגנטי, שאסור לבלבל אותו עם רפיון או העדר עוצמה: זו רכות טובה, שמאפשרת ליהנות מהיין גם כשלעצמו, בלי אוכל, למשל. להשכיב. (90)
המערה גפנים בוגרות 2011
שנת 2011 הייתה שנה יחסית קרה (2012 – מתונה, מאוד מאוזנת) ויש משהו שעובר גם ביין הזה, למרות אולי ההתיישנות הארוכה שלו. זוהי גרסא מאוד אלגנטית של המערה, עם מתקפה משיית ממש, פאלט רך וטאנינים טובים. הוא מתחיל לקבל ארומות שלישוניות טובות, שהופכות את הפגישה הראשונה איתו למעניינת ומושכת. סיומת עם חמיצות ואורך טובים מאוד. אפשר לשתות עכשיו או להשכיב. (91).