היינקן 0.0: עדיף בירה מופחתת אלכוהול

אני מצטער, באמת. שלושה בקבוקים של היינקן 0.0 אלכוהול ניסיתי, אחד מהם יחד עם נסיינית ותיקה. את מחצית הבקבוק השלישי פשוט שטפנו לכיור. לא ראינו הצדקה

במאי 2017 הודיעה היינקן שהיא יוצאת עם בירה היינקן נטולת אלכוהול, וכל העסק לווה בקמפיין אדיר מימדים של יח"צ ותקשורת בארץ, וכמובן שגם בחו"ל.

הבירה הגיעה לאחרונה גם לישראל, ונמכרת כאן לא רק כמשקה ללא אלכוהול, אלא גם כמשקה עדיף לאחר אימון גופני; בירה היא משקה איזוטוני (בעל מאזן אלקטרוליטים דומה לזה של נוזל הדם), ולכן אמור להיות עדיף כמשחזר מאזן נוזלים אחרי אימון. בירה נטולת אלכוהול אמורה – לפי ההיגיון היחצ"ני – להיות עדיפה לספורטאים, כיון שהיא לא גורמת שכרות (1) ו-(2) האלכוהול לא "מייבש".

בירה היינקן ללא אלכוהול (צילום יחצ)
בירה היינקן ללא אלכוהול – צילום: היינקן

העולם מלא מחקרים על בירה ועל היתרונות הבריאותיים שלה, באמת. ומול אחרים, אני האחרון שיפקפק בהם או בכוונות הטובות של מבשלי הבירה. מצד שני, אני מכיר לא מעט מחקרים, בין השאר את המחקר הזה (שבדק רהידרציה אחרי אימון) שבדק בירה רגילה, מול מופחתת אלכוהול אל מול בירה ללא אלכוהול, ומחקר שני, שבדק אם לשתיית בירה מתונה יש השפעה על תוצאותיו של אימון HIIT. לפחות מבשלת בירה אחת ניסתה בעבר לבחון ייצור של recovery beer אמיתית, ולא הצליחה, בגלל בעיית טעם (מינרלים ומלחים מוספים גרמו לטעמים לא טובים).

האם בבירה כלשהי יש מספיק מלחים כדי להחזיר לגוף את מה שאבד באימון?

הקומוניקט של טמפו אומר כך:

"יתרונות המשקה החדש רלוונטים במיוחד לאחר אימון גופני שכן הבירה מאזנת את הנוזלים והמלחים שאיבדתם בזמן אימון גופני יותר מכל נוזל אחר. יחד עם מספר הקלוריות הנמוך בהשוואה לבירה רגילה, היינקן 0.0 מהווה את הפתרון המושלם לעוסקים בפעילות גופנית מכל סוג שהוא."

חד משמעית – לא. מבחינה זו, עדיף לאכול משהו מלוח אחרי אימון. אין גם מספיק נוזלים בבירה, כדי להשיב לגוף את הנוזלים שאיבד, אפילו בחישובים לכאורה 1:1 (כמו שמראה המאמר הראשון).

"…poorest fluid retention percentage (was) for 5% beer (21% fluid retention) and the best percentage for the isotonic sports drink (42%). Non-alcoholic beer, low-alcoholic beer, and water resulted in fluid retention of 36, 36, and 34%, respectively (p = 0.460)."

אם יש הבדלים, הם למעשה הבדלים זניחים בין בירות מופחתות אלכוהול (2.0%) או 0.0, או מים. המחקר הזה מראה שגם אם לא די ברהידרציה שאיזה מהמשקאות מספק, אזי משקה הספורט עושה את העבודה הטובה ביותר, ולא כמו שטמפו טוענת(!).

מי שלא רוצה לשתות אלכוהול אחרי אימון, כי הוא מפחד שהאלכוהול יגרום לו להשמנה או שהוא יהרוג את מה שהוא הרוויח באימון, יכול גם כן להירגע: המחקר השני מראה שאימוני HIIT (אימון אינטנסיבי) לא מושפעים מצריכה מתונה של בירה:

"…a 10-week HIIT program improves body composition by decreasing FM and increasing LM, and these positive effects are not influenced by the concomitant intake of beer, or its alcohol equivalent, in moderate amounts. In addition, the intake of beer, or its alcohol equivalent, while exercising does not affect body fat distribution."

אז מה כן? ואיך כל זה קשור לבירה היינקן 0.0%?

בירות ללא אלכוהול הן בירות מעולות למי שרוצה לשתות כוס בירה או שתיים, שלוש או כמה שהוא רוצה, לעלות על הכביש ולנהוג, או ללכת לעבוד במנסרה. לכל היותר הוא ירגיש קצת יותר כבד, אבל לא שיכור. ברוב המקרים, זו הסיבה היחידה (מלבד דתית) לשתות מהן. מהז'אנר הזה, יש בירות טובות יותר ויש פחות.

האם היינקן 0.0% היא בצד של ה"טובות יותר"? האם ההיינקן 0.0 מספיק אטרקטיבית, טעימה, מרווה או "בירה" כדי לבחור דווקא בה כבירה ללא אלכוהול?

ממש לא.

מעבר לזה שאין לה כמעט ארומות בכלל, זו בירה כמעט שטוחה לחלוטין, בעלת טעמי לחם (לתת) חמצמצים-קלים, שמלווים במשהו שמזכיר סבון. היא לא כיפית, היא לא מרווה, אין לה אפילו את מינימום המרירות שיש להיינקן הרגילה.

לטעמי, אם אתם מחפשים בירה לאחרי אימון, קנו בירה בבקבוק 500 מ"ל, בעלת 3.8% אלכוהול. תהנו ממחיר נמוך מאוד –  הבירות האלה נמכרות ב- 4 שקלים ליחידה, עם החזר של 1.2 ש"ח. זה, במקום לשלם בקושי חמישה שקלים פחות על מארז שישיה של ה- 0.0, בהשוואה להיינקן רגילה. (הפרש של כ- 20 אגורות ל- 100 מ"ל; אני לא בטוח שזה בכלל משקף את ההפרש בגין העדר מס קניה; מחירי פנקו).

בירות 3.8% כבר נותנות טעם, ויש מגוון גדול: איגל ביר (נשר), נשר, הולסטן, כולן מגיעות בבקבוקי 1.2 ש"ח. יבוא מפולין ומוקומות אחרים נמכר בבקבוקי 30 אגורות. תכולת האלכוהול בבירות האלה היא כזאת, שגם אם שתיתם חצי ליטר, עדיין שתיתם פחות מ- 3 גרם יותר אלכוהול, מאשר בשליש לאגר רגילה (4.9 – 5%). אם אתם ממש מוטרדים, גם מההפרש הזה, השאירו 60 מ"ל מהבירה הקלה בבקבוק.