דלתון: אסופה מבעבעת

יינות דלתון

יקב דלתון מייצר היום כ- 1.2 מיליון בקבוקים בשנה. לאחרונה, בהובלת היינן גיא אשל, הוא הוציא ומוציא מגוון גדול של יינות חדשים, שאחרי לא מעט שנים – גם מחדשים

דלתון הוא אחד מיקבי הבוטיק המסחריים הוותיקים יותר של ישראל. הוא נבנה בתור יקב 'מסודר', בעל תוכנית, ולא נבנה מחצר בית או מרתף, וכבר מראשיתו ייצרו בו כמויות יין גדולות יחסית, כ- 300,000 בקבוקים בשנה. הכרמים רובם הגדול הם בגליל העליון וחלק נמצא באזור כפר תבור או בגולן. מיעוט קטן מסוגי היין של היין מיוצר מכרמים שאינם בגליל, מה שהופך את היקב ליקב 'גלילי' של ממש.

אחרי תקופה מאוד ארוכה שבה לא ביקרתי ביקב, פגשתי השבוע את היינן, גיא אשל, בדלתון. אשל, בוגר דייוויס שעשה סטאז' בכמה יקבים בחו"ל, בין השאר בצרפת, אוסטרליה וקליפורניה, החליף את נעמה סורקין בשנת 2015. ממה שנראה, הוא ממשיך ושומר על הקו שכל כך מאפיין את היקב מאז ומעולם: יינות שעשויים היטב, לא בומבסטיים ברוב המקרים, אלא מאופקים. מה שהוא כן עושה קצת יותר, הוא לעבוד יותר – ובוודאי שברוח הזמן – עם תסיסות ספונטניות וחביות גדולות בנות 300 ליטר ומכלי תסיסה שאינם נירוסטה או עץ.

סורקין אולי השתעשעה פה ושם עם חלק מהדברים (הזמנים היו אחרים), אבל אין ספק שאשל לוקח אותם ליותר מקומות והרחיב בהם את השימוש. כך אולי, בניגוד לכמה דוגמאות שטעמתי בעבר, מה שראיתי הפעם נותן או עושה הרבה כבוד לתסיסה הספונטנית ולפרי כשלעצמו, תוך שימוש מועט בעץ חדש. כאשר דרושות התבגרויות ארוכות, הן נעשות בעץ משומש ורגוע מאוד. ניכרת מאוד עבודת יינן טובה, בטוחה יותר ורגועה מאוד, שלא מהססת לנסות.

יש להניח שאוהבי היין הקלאסי ימצאו ב'דלתון' יד בטוחה בכל רמות המחיר ויינות טובים. מי שרוצים לחפש קצת יותר או למצוא הרפתקאות, ימצאו גם את זה, בעיקר בזנים הפחות שגרתיים ותחת תוויות 'אסופה'.

לתיירנים שביננו: ביקב יש מרכז מבקרים מאוד ותיק, עם חנות יין מגוונת מאוד שמציעה גם יינות שאינם נמצאים בחנויות. היקב מציע טעימות ומגוון גדול של גבינות ומוצרים מהאזור, ואפשר בהחלט להתארגן על כמה דברים ולהצטייד בהם, לטיול בסביבה. מחירי טעימות נעים סביב 50 – 75 ש"ח.

יינות יקב דלתון

דלתון ברוט NV

החידוש האחרון של היקב הוא יין מבעבע בשיטה המסורתית. היין עשוי מענבי פינו גרי שנבצרו בבציר ידני במשגב עם. הוא מכיל ענבים מבציר 2017 (עם 10% יין מ- 2016) ושהה על המשקעים כארבע שנים. Zero dosage, מאוד יבש ומאוד מינרלי ועדיין מאוד שמרי. כל העבודה – כולל עבודת המרתף – נעשית באופן ידני. זהו יין מעניין וטוב אבל הייתי שמח למעט יותר עידון. על פי מה שאשל אומר, יש בהחלט למה לצפות בשנים הבאות. (90) (220 ש"ח). 2022 – 2023.

דלתון פט נאט 2021

שנה רביעית שהיקב עושה את היין הזה: מעין מבעבע קליל, שנעשה מיד אחרי הבציר ומיועד לשתיה (או "צריכה") מהירה, בטווח של שנה, פחות או יותר. הוא מבוסס על סמיון ומוסקט אלכסנדרוני. בבקבוקים יש מעט משקעים, כמתחייב מהסטייל. האף הראשון מוציא הרבה תפוחים ירוקים, אבל אחרי ממש לא הרבה זמן בכוס הוא מוציא דברים שבאים מהמוסקט. כיף של יין, פשוט ולעניין. (75 ש"ח; קנייה טובה).

דלתון עלמה רוזה 2021

רוזה סלמון חיוור, יפה מאוד. עשוי בעיקר מפינו גרי שהושאר 24 שעות על הקליפות, בתוספת של גרנאש. מאוד קולינרי ולא מאוד ארומתי. כשאני אומר "קולינרי" הרי שהוא לא תות או פירות אדומים, אבל יש לו מספיק מרקם כדי שלא ייעלם עם האוכל. (89)

דלתון רוזה אסטייט 2021

זה יין מהאולד סטייל של היקב: יותר צבע, יותר ארומות ויותר 'תות'. כל הענבים – סירה, גרנאש, ברברה ומורבדר – מגודלים במיוחד עבור היין הזה, שממנו עושים 100,000 בקבוקים בקירוב, בשנה. הפה עגול אבל גם ככה, הוא לא מכביד מדי או חלילה בנאלי. (87)

דלתון פומה בלאן 2021

גם יין שהפך במהלך השנים לאחד מהסמנים הימניים של היקב. ההבדל הוא שחלק מהיין (30%) מגיע מתסיסה ספונטנית בחביות ונשאר על המשקעים במשך כחמישה חודשים. הוא בעל אף אופייני לסוביניון בלאן, עם הרבה אשכוליות אדומות, קצת מתוקות, מלוות במעט פרי טרופי. גוף טוב, מאוזן, עם חומציות טובה. (88)

טעימת מכל – סוביניון בלאן אמפורות 2021

ליקב יש אמפורות ממספר סוגים: כמה כדי Kvevry מגיאורגיה לצד אמפורות מספרד ומצרפת. האחרונות עשויות בצרפת מחמר סיני. ולפני שאתם מעקמים את האף, אני רק רוצה להזכיר שסין לימדה את העולם המערבי לא מעט על שימוש בחמר.

כך או אוחרת, הדוגמא הזו הייתה מאוד מעניינת: אין כאן מאפיינים 'רגילים' של סוביניון בלאן (אפילו לא אשכולית). האף מהודק מאוד ומעט תפוזי, עם נגיעה של ירקרקות מאוד בהירה (מנטה). מרגישים שהבציר היה מעט יותר מאוחר אבל שמר על חומציות מאוד טובה (אלקוש). היין ייכנס לאחד הבלנדים של 'אסופה'.

דלתון אסופה שנין בלאן 2021

(דוגמא לפני בקבוק) תסיסה ספונטנית בחביות קטנות, מאוד ישנות. אף מתקתק – תפוחים-תפוזים, מלא מאוד, עם נגיעות עשבוניות. מעט מלוח בסיומת. אהבתי את היין יותר מדוגמא משנה קודמת. (92)

דלתון אסופה קריניאן 2020

(נקרא "מג'סטיק") כרם יחידני בן כ- 40 שנים מסביבות כפר תבור, שההדליה שלו מזמן קרסה והוא גדל ממש כ- bush vines. חלק מהתסיסה נעשה באשכולות שלמים בתסיסה קרבונית, חלק אחר בתסיסה ספונטנית במכלי עץ אחרי הפרדה וחלק נוסף בנירוסטה.

האף מאוד מורכב: נימות בשרניות, טובות, עם נגיעות של סגול פרחוני ומשהו מינרלי. הפה עגול (10 חודשים בחביות ישנות), טאני וחומצי יחסית. כרגע זה יין שצריך אוכל ש'ישבור' אותו, אבל בעוד שנתיים – שלוש זה יהיה session wine מקסים. (92) 2023 – 2026.

דלתון אסופה לבנטינה 2020

בלנד של פטיט סירה, קריניאן וגרנאש עם 10% פטי ורדו, שמכיל ענבים מקדרון ועד רמת הגולן: ארומתי, מאוד מקסים ומאוד שונה, כאשר אין ספק שיש בו פטיט סירה. כן, יותר עץ. כן יותר 'עפרון' ופרי בשל עם מתקפה שכבר היא טאנית, אבל עדיין מצליח לשמור על איזון. שני יינות מאוד שונים זה מזה (היין הזה מקודמו ברשימה). (91) 2023 – 2027.

דלתון עלמה אדום 2019

סירה, גרנאש, קריניאן, כאשר כל זן תוסס בנפרד. 10 חודשים בחביות ואז עוד חצי שנה בנירוסטה אחרי חיתון. הסירה שולט באף יחסית מאופק, בעל מאפיינים מעושנים-בשרניים. סיומת טאנית ליין עגול, שמרגיש מאוד קלאסי בפורטפוליו של היקב. (89)

דוגמת מכל – צוּרימן 2021

'חירבת צורימן': בצפון רמת הגולן, צופה אל קונייטרה. צורימן היה כפר צ'רקסי והוא נחרב עם השנים, והמלחמות. בסביבות החורבות ישנם שרידים לבוסתן ובהם נאספו (ע"י ד"ר שיבי דרורי) דוגמאות מגפן מקומית. הזן הוא זן ביניים – לא מאכל ולא יין מבחינת תכולת הסוכר – ששימש ככל הנראה לייצור דיבס. הוא בעל פיגמנטים מאוד כהים, וכאמור בעל תכולת סוכר יחסית נמוכה. היקב נטע כארבעה דונם ברמת דלתון, ומהם הוא מפיק יין בעל צבע יפה וסמיך. הוא לא מאוד ארומתי, בעל גוף מתון, ויש בו עניין. שווה לחכות לראות מה ייעשה בו בשנים הבאות.

דוגמת מכל – "כרם נדב" 2020

בלנד של 66% קברנה סוביניון והשאר פטי ורדו מכרם בשם זה, בתסיסה משולבת, חלקה בעץ חדש. בעל צבע מאוד יפה ועמוק. האף הראשון מאוד בשרני, שחור-סגול וכבד. הפה עגול וקטיפתי במתקפה והשאר טאני ובעל סיומת ארוכה. יש כאן איזון טוב והפרי מקבל יפה את העץ החדש: היין נעים ולא כבד או עמוס. (טנטטיבי – 92)

דלתון קברנה סוביניון ריזרב 2018

נעשה מענבים שנבחרו מחלקות בעלות עוצמת פרי גבוהה יחסית: כפר שמאי, אלקוש, בן זמרה-רמת דלתון) שנה וחצי בחביות בורדו.  הפה עגול, רך, עם טאנין מצוין. האף מאוד קברנה סוביניון על הצד הירוק שלו, שמתפתח ונותן גם דברים סגולים (פירות יער, אוכמניות). גם פה, עבודת העץ לא מעמיסה על היין (91) 2022 – 2027.

דלתון גלילו 2017

עשוי 60% קברנה סוביניון, 30% שיראז ו- 10% גרנאש מכרמים בגליל העליון והמערבי, ושוהה כ- 20 חודשים בעץ צרפתי. יש כאן שילוב מעניין של פרי סגול-אניסטי במקצת, עם הרבה שוקולד ו'קלוי'. החומציות טובה ונראה שהיין צריך זמן בכוס, כדי לתת יותר ממה שהספקתי לטעום. 250 ש"ח. (91) 2023 – 2030.

סיכום? דלתון מספק היום יין לכל פאלט, אני חושב, ולכל טעם. המגוון גדול מאוד ובאמת מאפשר בחירה טובה, מהנה, מכל סטייל.

צילומים: יקב דלתון