בציר 2015: מה קרה שם ואיך היין?

פקקי יין תמונת אילוסטרציה המרקקה היומית

כמו שמיד נראה, תלוי את מי שואלים, אבל רמז? רחוק מלהיות ה-בציר של ישראל והוא מחייב קניה מושכלת

אני מקבל די הרבה קומוניקטים מסוגים שונים ומשונים (יותר משונים, מ'שונים') ולא פעם נראה כאילו מישהו מנסה להאכיל בקש ותבן את מי שמקבל את ההודעות האלה לעיתונות.

חשוב לומר שהרבה ממי שמקבלים את ההודעות לעיתונות הם לאו דווקא כתבי יין, וחלק גדול מהם – בעיקר בעלי אתרי צרכנות ו"לייף סטייל" – מפרסמים את הדברים פחות או יותר כלשונם. כך משתרשות טעויות ושגיאות דווקא בקרב קוראים שיין לא נמצא דווקא בראש מעייניהם.

בציר 2015 היה דוגמא מצוינת לעניין הזה, כאשר אחד היקבים כתב כך:

"רוב הטמפרטורות הגבוהות נרשמו דווקא בתחילת עונת ההבשלה, שבשיאה, הייתה מתונה להפליא. בחודשי הקיץ לא נרשמו אירועים משמעותיים למדי והטמפרטורות היו ממוצעות, נתונים שהביאו להבשלה אחידה וטובה של הפרי."

באמת?

ראו מה כותב יקב אחר:

"ספטמבר שבר את שיא החום שנמדד אי פעם ועל זה נוספה סופת אבק היסטורית."

"אה," תגידו, "ספטמבר זה כבר סתיו, לא קיץ."

יכול להיות, אבל ספטמבר הוא בהחלט חלק מעונת הבציר ואין ספק ש- 2015 לא הייתה שנה קלה והבשלה של פרי היא לא המדד היחיד לטיבה של שנה. למה? כיון שאנחנו בוצרים את התוצר של ההבשלה הזו, ולא את מה שקורה בדרך, למשל.

נסתכל למשל על יולי בתור דוגמא:

  • 2010 – שנה מזעזעת מבחינת טמפרטורות, חמה ומגעילה ממש, נראית כאילו שום דבר.
  • 2012 – שנה שזכורה לרבים כשנה טובה, בלי אירועים חריגים, נראית כמו יולי חם בצורה נוראית
  • 2015 – זו נראית כאילו משהו הולך לקרות שם. יולי – "קיץ" – היה מאוד קריר בתחילתו, אבל הוא מטפס ומגיע מ- 29 מעלות ל- 34 בתוך ימים ספורים ממש לקראת סופו; כפי שגם מראה דו"ח השרות המטאורולוגי.

אז אני לא יודע אם יולי זו תחילת עונה ההבשלה או לא (לי זה נראה כבר בציר), אבל זו בהחלט לא "שנה ללא אירועים חריגים."

ומה היו אותם אירועים חריגים?

השרות המטאורולוגי מסכם את אוגוסט – שיא הבציר:
"אוגוסט היה חם מהממוצע במידה ניכרת וברוב אזורי הארץ רק אוגוסט 2010 היה חם יותר.
במהלך החודש היו שני גלי חום משמעותיים, שבמהלכם שרר עומס חום כבד עד קיצוני וכן אירוע נדיר לאוגוסט של מעבר שקע שרבי שהביא למזג אוויר חם ויבש גם במישור החוף. אוגוסט החם הגיע לאחר שגם בחלקו השני של יולי היה חם מהממוצע, אולם חלקו הראשון של יולי וכן חודש יוני היו קרירים מהממוצע."

כמה חם יותר היה באוגוסט?

  • בהרי הצפון – מרום גולן, אבני איתן – ההפרשים לעומת הממוצע הגיעו לכדי 2.3 מעלות, ובנתיב הל"ה וראש צורים לכדי 2 – 2.4 מ"צ. זה הרבה מאוד.
  • בצרעה סיימו לבצור עד אוגוסט, אבל בחלקים הצפוניים של הארץ עדיין המשיכו ובצרו, כך שהאזורים האלה נפגעו. אני מעריך שגם הזנים העמידים יותר לחום, גם להם לא היה נעים.

ומה קרה הלאה, בספטמבר?

ספטמבר היה חם כמו בגיהינום, ואני מצטט שוב את השרות המטאורולגי:

"ספטמבר 2015  היה חם מהממוצע ב- 0.3 – 0.5 מעלות צלזיוס, ובכך הפך לספטמבר החם ביותר מאז תחילת המדידות. במהלך החודש היו מספר אירועי שרב וכן גל חום קייצי קשה שבמהלכו שררו עומסי חום כבדים במרבית שעות היום."

אבל הרבה יותר גרוע מזה היו סופות אבק שהשתוללו בחלקים שונים של הארץ, ובמיוחד באזורים בהם בוצרים ענבים – כמו רמת הגולן.

הסופות האלה כיסו באבק מדברי כתום ומסריח שטחי כרמים רבים, ומי שעדיין היה בתהליך הבציר עמד בפני צורך לשטוף את הענבים שהגיעו במים, בין אם בריסוס בשטח ובין אם ביקב. יקבים שלא עשו את זה והכניסו את הענבים כמות שהם לקראשר, אני יכול רק לרחם על מה שהם פינו אחר כך מהמכלים שלהם.

כל אלה הביאו אותי למחשבה שאולי הגיע הזמן לטעום כמה שיותר מהיינות האלה או לסכם חלק מהטעימות שעשיתי. אמנם אנחנו עדיין לא רואים את כל היינות בשוק – במיוחד לא אלה שמוגדרים "גדולים" – אבל יש כבר מגוון יפה.

ויתקין
בטעימה של מגוון יינות של יקב ויתקין היו יינות מצוינים מבציר 2015, אבל הם 'הרגישו' בשלים יחסית ומוכנים לשתיה. למרות ציונים של 91 – 92 שנתתי לחלק מהיינות, הייתי שותה אותם לפני בצירי 2014 ו- 2011.

מוני
יינות כמו נחל פטי ורדו 2015 (55 ש"ח), מלבק ריזרב 2015 הצליחו להרשים אותי משני קיצונים: הפטי ורדו ממש פראי ולעיס ואילו המלבק מתובל וטאני ובעל חומציות יחסית גבוהה אבל בעת ובעונה אחת בעל רכות ועגול במתקפה.

קסטל
גראנד וין של 2015: אולי לא יקבל את הציונים הגבוהים ביותר שקסטל קיבלו מאז ומעולם, אבל הוא בהחלט עומד בסטנדרטים של היקב.

מעבר לאלה ערכתי טעימה מסודרת וארוכה של יינות מהבציר הזה, כאשר מתוך יותר מתריסר יינות, רק ארבעה השיגו ציונים של 89 או יותר ואף לא אחד מהם עבר את ה- 90:

טוליפ אספרו 2015 היה מצוין, עם תיבוליות טובה והרבה פרי אדום. יין יחסית צעיר שיש לתת לו עוד זמן (90).

צרעה שורש 2015 היה בעל פה יפה, חלק וקטיפתי וקצת אגרסיבי בסיומת. צעיר? אולי מפצה קצת על גוף לא כבד? יכול להיות – אבל אהבתי את המורכבות שלו וכאן בהחלט ראוי לקחת עוד זמן כדי להעריך את היין (89/90).

קובננט סירה 2015 – הרבה פרי שחור בפה, חומציות טובה וקצת בעטני (89)

ברקן ריזרב קברנה סוביניון 2015 – שהיה בעל אף מאוד קלוי, קצת ירוק אבל בסופו של דבר מאוד נעים. (89)

יינות אחרים – מסדרות ביניים שונות של יקבים מכל מגוון הקשת לא הצליחו להמריא מעבר לציונים של "יין טכני טוב", כמו  86 – 87.

אז מה השורה התחתונה? שנה טובה? סבירה?

נראה לי שקשה יהיה להתייחס לבציר 2015 כמו לבצירים אחרים. ללא ספק יהיה צורך לבחור בצורה מאוד קפדנית יינות מהבציר הזה ובכל מקרה לא הייתי קונה מהם יין כדי להשכיב במרתף. לא בלי טעימה מוקדמת או טעימה בעוד שנה.

בהחלט ישנם יינות טובים, אבל ההתרשמות שלי היא שמדובר בבציר חם, די בשל ומאוד בעייתי. בוודאי שכצרכן יין הייתי מתעלם מכל הקומוניקטים למיניהם, ובוחר את היינות שאני קונה בצורה קפדנית יותר.