בארצות הברית נראה כאילו שקורה משהו. סגנון הבירה המריר, האלכוהולי, הולך ותופס תאוצה. האם זאת מגמה ממנה אנחנו יכולים ללמוד משהו גם לגבי השוק המקומי?
בשנה הקודמת הוציאו לפחות שתי מבשלות בוטיק ישראליות מותגי IPA: אלכסנדר ושפירא. צרפו לאלה בירות כמו ההודית המכוערת של רונן/שריגים ואת ה- IPA של הדאנסינג כאמל והטריניטי של הבודהות, וקיבלתם כבר מבחר לא רע. אז בארץ יש, אבל בארה"ב כבר יותר:
GuestMetrics, חברת מחקר אמריקאית שמפרסמת נתונים שמבוססים על מכירות קופה במסעדות וברים, סיכמה לאחרונה את שנת 2012, ומצאה ש- IPA הוא סוג הבירה שהציג את הצמיחה החזקה ביותר מבחינת צבירת נתח שוק מבין כל הסוגים השונים של בירה בשנה שעברה.
"מתוך למעלה מ- 25 סוגים שונים של סוגי בירה שיש במערכת, ה- IPA הציג את הצמיחה החזקה ביותר בין הבירות: 39% בהשוואה לשנה הקודמת." אמר ביל פקוריילו (Pecoiello), מנכ"ל GuestMetrics .
סגנון ה- IPA מהווה רק 1% מכל הבירות שנמכרות בשוק הקר, אבל הנתונים של החברה ממשיכים ומצביעים על מגמת גידול והתרחבות במכירות בירה בסגנון זה גם ב- 2013. "בהתבסס על נתונים אלה, מותגי IPA עם הגידול בנתח השוק הגדול ביותר בשנה שעברה היו ממבשלות Widmer , Lagunitas Sierra Nevada ו- Ballast Point.
"בקצה השני של הספקטרום נמצאות בירות הלאגר הבהירות, שעדיין מהוות את חלק השוק הגדול ביותר מבין סוגי הבירה השונים, עם נתח שוק של 33%: "שוק הלאגרים הבהירים הצטמצם בשיעור של 5% ב- 2012, בהשוואה ל- 2011." אומר פיטר ריידהד, סגן נשיא בגסטמטריקס. "בנוסף, אם מנתחים את הרבע הראשון של 2013, המצב לא נראה טוב ללאגרים הבהירים: נתח השוק שלהם מצטמצם ב- 6.2% בהשוואה לשנה הקודמת, ואובדן נתח השוק שלהן מואץ." המותגים שאיבדו הכי הרבה נקודות בתקופה זו היו מילר לייט, באד לייט ובאדוויזר.
חשוב שבעלי בארים ומסעדות יבינו ויטמיעו את השינויים שעובר השוק, אומרים אנשי גסטמטריקס: "רצוי שיהיה תפריט בירה מאוזן, אבל הגידול בבירות המיוחדות חשוב וחיובי. ההבדלים במחירים – וברווח – יכולים להיות גדולים: מחיר אייל ממוצע הוא 5.62$ דולר, בעוד מחיר כוס בירה לאגר מקבילה הוא 4.51$, ותמחיר IPA הוא אף גבוה יותר – 5.88$, בממוצע."

לגבי נושא המחיר וצמיחת השוק, צריך לזכור שאלה הבירות היקרות יותר שמצמיחות את שוק ה- craft beers האמריקאי. הבירות שנמכרות שם – בשוק הקר – במחיר של 6.65$ בערך, יקרות ב- 20-50% מכל יתר הבירות, והן מהוות 19% מסך כל מכירות בירות הבוטיק. מכירות הבירות האלה צומחות בשעורים של 27% בערך, בהשוואה לגידול ממוצע של 3% בלבד ביתר סוגי בירות הבוטיק. נתח השוק הזה – של 19% – מהווה 54% משעור הגידול במכירות בירות הבוטיק. ב- 2012, שלושת מותגי הבירה היקרים שצמחו בצורה המשמעותית ביותר בסגמנט המחירים הזה היו Lagunitas India Pale Ale, Karl Strauss Red Trolley Ale ו- Stone India Pale Ale.