למזוג את הפיינט המושלם, אבל באיזו כוס בירה? צרה וארוכה? מעוגלת וחמקמקה? בגביע? מסתבר שזה לא תלוי רק בסוג הבירה, אלא גם במהירות שבה אתם רוצים לשתות
מחקר חדש שנעשה בבריטניה מגלה שלצורת הכוס יש השפעה לא רק על טעמי הבירה – את זה אנחנו כבר יודעים – אלא על הקצב שבו שותים את המשקה. המחקר מראה שלצורת הכוס אין ככל הנראה השפעה על קצב השתיה של משקאות קלים. מחקרים קודמים הראו הבדלים באופן המזיגה בהתאם לצורת הכוס ובהשפעתם על הבירה. עם זאת, המחקר הזה הוא הראשון שבוחן האם צורת כוס משפיעה ישירות על אופן השתייה.
נתוני המחקר מצביעים על כך שהצורה של כוס השתייה משפיעה על קצב השתייה של משקה אלכוהולי, אבל לא על משקאות שאינם אלכוהוליים. באופן ספציפי, בירה נצרכת לאט יותר מכוס ישרה מאשר מכוס מעוגלת כאשר הוגשה לנבדקים כוס מלאה. השפעה זו לא נצפתה כאשר הוגשה חצי כוס, ולא נצפתה על משקאות קלים.

יתר על כן, משתתפי הניסוי לא הצליחו להעריך איפה נמצאת מחצית הכוס כאשר מדובר היה בכוס מעוגלת, ויתכן, אומרים החוקרים, שכאן עיקר הסיבה.
ניתוח נוסף של התוצאות הצביע על כך ששיעור השתייה האיטי שנצפה כאשר הוגשה בירה בכוס ישרה ומלאה, נבע מכך שהשותה בילה יותר זמן בין הלגימות, ולא בשל הבדלים במספר הלגימות או אורך הלגימה.
כל העניין, אומרים החוקרים עשוי לנבוע מהרצון של השותה לתכנן את זמן השתיה שלו: אנשים שותים עד שהם מעריכים שהגיעו לזמן החצי, ואז מאיטים או 'מסדרים' את קצב השתיה שלהם. מבחן המחשב שעברו הנבדקים, שבו התבקשו להעריך מהי נקודת החצי בשני סוגי הכוסות, הראה שהרוב התקשה להעריך היכן היא נמצאת בכוסות מעוגלת, בהשוואה לכוס הישרה. כך, אם השתיינים רצו להעריך את נקודת החצי שלהם ולא היו יכולים לעשות כך בכוס מעוגלת, הם שתו כל הנראה פשוט מהר מדי. ולחיזוק הנקודה: ההבדלים בין הכוסות לא נצפו כאשר הוגשה בירה בכוס שמלאה עד החצי: בגלל שהצורה של הכוס המעוגלת 'התיישרה' לקראת האמצע, יכולים היו השתיינים להעריך ביתר קלות איפה נקודת האמצע של 'חצי המנה', ולשתות בקצב הרצוי להם.

ההסבר הזה לא מסביר מדוע ההתנהגות לא נצפית במשקאות קלים, אבל ייתכן ושם 'תכנון' משך השתיה לא חשוב כל כך. האמת, שאם חושבים על זה, רובנו שותים משקה קל במהירות, לרוב כדי להרוות צמאון ובלי חשש: אין אלכוהול שישפיע, ותמיד אפשר לשתות עוד כוס.
ועל מה כל זה עשוי להשפיע?
ראשית, אם אנחנו מעוניינים להאיט את קצב השתיה, נניח כדי למנוע שתיה בלתי אחראית או מהירה מדי, נגיש בירה בכוס ישרה. אם אנחנו רוצים להגדיל את מחזור הבירה בבאר או בפאב, נגיש את הבירה בכוס מעוגלת.
כדי להתמודד עם בעיית ה- binge drinking מציעים החוקרים לסמן את גובה מחצית הנפח, כדי להקל על הצרכנים לשתות בקצב שלהם, ולא בקצב שמכתיבה הכוס. למרות כל זאת, הם מצביעים על הבעייתיות של המחקר שלהם, שלא בחנה את התנהגות השתיינים בסיטואציה אמיתית, כלומר כאשר יש שתיינים אחרים בסביבה, שיתכן ומכתיבים שינויים בקצב הלגימה. שאלות נוספות שנשארו פתוחות הן האם מדובר בכל סוג בירה, או ששתייני בירה ללא אלכוהול יתנהגו אחרת (כמו משקה קל, אולי?) ועוד.
צילומים – יח"צ המותגים השונים; גרף תוצאות מתוך המאמר:
Attwood AS, Scott-Samuel NE, Stothart G, Munafo` MR (2012) Glass Shape Influences Consumption Rate for Alcoholic Beverages. PLoS ONE 7(8): e43007.
doi:10.1371/journal.pone.0043007