בורדו 2021: כאוס במכירות עתידיות

בורדו - place de la bourse

קמפיין בורדו 2021 En Primeur היה אחד הפחות מוצלחים בשנים האחרונות. שוב, קונים ואספנים רבים נאלצו לשאול איזו מטרה משרת כל הרעיון הזה  – שגוזל לא מעט זמן ומשאבים – כשהוא מניב הכנסות מעוררות רחמים כל כך ולמי בדיוק הוא מיועד כשהוא מציע ערך מועט

בדוח פתיחת העונה של LivEx, הם ציינו ש- 2021 יהיה כל הנראה עוד בציר שניתן להשתמש בו כדי להמריץ את שוק ה- אן פרימור. לא אחד מהבצירים הגדולים אלא כזה שיש לו פוטנציאל, מהסוג שאפשר להציע במחירים נגישים. עם זאת, זה לא היה מה שבציר 2021 אכן סיפק.

בהשוואת המכירות בין 2021 ל-2020, משוב מסוחרים ברחבי העולם הוא שרובם מכרו הרבה פחות מהשנה שעברה, כאשר במקרים מסוימים המכירות בנפח ובערך ירדו בשיעור של עד 60% והיו מקרים שבהם יינות שבדרך כלל משקיעים בהם, קרסו לכמעט אפס.

למרות ש-2021 היה בציר קטן, מדיניות השאטואים של צמצום נפח המלאי ששוחרר לשוק בצורה זו נמשכה.

גם הקצב של הקמפיין היה לא סדיר, והוא נקטע לא פעם בגלל ירידים מקצועיים ותערוכות ואפילו חגים. סוחרים מצאו את עצמם מדי פעם מתאמצים לעמוד בקצב גבוה יותר ויותר של שחרורים ככל שהקמפיין נמשך, בלי יכולת לדברר את היינות כהלכה או להגיב לבקשות מצד הלקוחות. בנוסף על כך, שאטואים שונים שיחוררו יינות במועדים לא צפויים ובחוסר תשומת לב, אומרים LivEx, לתנאים המאקרו-כלכליים הרחבים יותר ולהשפעה שתהיה לכך על הביקוש מצד לקוחות פוטנציאליים.

שינויים במחירים משנה לשנה

סוחרים, עיתונאים ומבקרים דווקא העריכו שבציר 2021 כן יכול לספק משהו, והוא לא היה חלש כמו שהם חששו. "כל התנאים היו שם כדי לקיים קמפיין אן פרימור טוב", אמר אחד מחברי ה-Liv-ex. הבעיה הייתה שפחות מדי יינות הציעו ערך אמיתי ללקוח:

המגמה הכללית של הקמפיין הייתה של בתים שהוציאו את יינות בציר 2021 במחיר ממוצע זהה לזה של  יינות 2020: בממוצע, יינות 2021 נוקדו על ידי ניל מרטין בשתי נקודות נמוך יותר מהיינות של 2020 (92 נק' לעומת 94), אך מחירי השחרור הממוצעים של שנות 2021 היו נמוכים רק ב-1% ממה שהיו בשנות ה-2020, כל זה, כאשר ישנם עדיין יינות רבים מ-2020 זמינים במחיר השחרור שלהם.

עם זאת, היו כמה הפחתות. לדוגמה, Château Léoville Las Cases סיפקה את ירידת המחיר הגדולה ביותר של 14.6% בהשוואה לבציר של השנה שעברה, אבל אפילו הירידה הזו במחיר נתפסת כירידה שאינה מספקת.

חלק מהיינות גם העלו את מחיריהם. קלו דו מרקיז ביצע את העלאת המחירים הגדולה ביותר מבין היינות האדומים, עלייה של 12.9%. עם זאת, רוב העליות הגדולות הגיעו מהיינות הלבנים, כשהיצרנים סומכים על נפחים זעירים ושבחי ביקורת גבוהים כדי להניע את הביקוש.

באמצעות Liv-ex Fair Value Methodology, ניתן לראות את המיקום של יינות שנת 2021 בשוק לעומת בצירים קודמים:

מבחינת ציון ממוצע, עדיף להשוות את בציר 2021 עם 2014 ולא עם 2020. עם זאת, יינות 2021 תומחרו בהתאם לבציר 2020. כאשר מחיר השוק הממוצע של יינות 2014 הוא 1,646 פאונד ל- 12 בקבוקים – נמוך ב-20% ממחיר ההשקה הממוצע של שנות ה-2021 (2,080 פאונד) – רבים מצאו הזדמנויות טובות יותר בבצירים הקודמים, ולא היו צריכים לקחת את הסיכון ולקנות אן-פרימור של בציר פחות טוב.

אפילו אם מרחיבים את המבחר ליינות שאינם במדד Bordeaux 500, הרי שבממוצע יינות 2021 יקרים ב-17.9% ממחיר השוק הנוכחי של יינות 2014 וב- 15% יותר יקרים מיינות בציר 2017.

ההצלחות היחסיות של הקמפיין

ההצלחות של הקמפיין היו מועטות אבל כמה יינות אכן נמכרו. ה-First Growths (גם כמה תוויות שניות), לפלר, Calon Ségur, Les Carmes Haut-Brion ו-Cheval Blanc היו כולם שמות שהוזכרו לעתים קרובות במשוב מסוחרים. שבל בלאן במיוחד הפך מ"קשה למכירה, ליקיר הקמפיין", אמר אחד המגיבים.

היקפים הולכים ופוחתים מעכבים את המכירות

2021 היה בציר קטן יחסית וכמה בתים איבדו חלק גדול מהיבול שלהם. מסיבה זו, לדוגמא, השחרור של Château Haut-Bailly היה נמוך ב-60% מהשנה שעברה. אבל אחוזות אחרות שלא חוו את בעיות הכפור והירידה ביבול ויצאו ללא פגע, עדיין צמצמו את נפחי השחרור ב-30% ועשו רע לקמפיין: מיותר לציין שזה לא עזר בשום אופן לסוחרים שהפסידו מכירות, וזה השפיע לרעה על ביצועי השוק המשני של בורדו, מה שבתורו גורם לאספנים לחפש הזדמנויות במקומות אחרים.

סיכום

קמפיין האן פרימור של 2021 לא עשה מספיק כדי לטפל במשבר הזהות של מוסד ה- En Primeur בכלל, ואפילו החמיר את הירידה באטרקטיביות של השוק הזה וגרם לו נזק.

הבציר עצמו הוא בציר מהסוג שיועד לשתייה עכשיו, ולא כזה שיכול להיכנס להתיישנות של עשרות שנים במרתפים. כעת הוא מיועד להנחות: עוד לפני סיום הקמפיין הופיעו בשוק הצעות זולות עד 15% ממחיר הפתיחה שלהן. לא יהיה מפתיע לראות הנחות גבוהות יותר במהלך החודשים הבאים והשנים הקרובות.

בעוד שהשאטואים סבלו מתפוקות נמוכות יותר, עלויות ייצור גבוהות יותר ותחזית כלכלית שלא עושה טוב לנשמה הצרכנית, הם לא יכולים להמשיך ולהציע בצירים בינוניים במחירים שכמעט לא ניתן לבדל מאלה שהם מכריזים עליהם כגדולים. שמירה על רמות התמחור והגבלת מלאי עשויה להיחשב כחלק מתהליך של שמירה על הון עצמי של המותג עבור אלה שמסתכלים החוצה. אבל עבור אלה מבחוץ שמסתכלים פנימה, זה נראה מופרך, מכה את עצמו, ובסופו של דבר, מהווה יותר מכול סיבה לשמירת מרחק.

באותו שבוע שבו הסתיים מסע הפרסום של בורדו, עם פרסומים ממארגו, מוטון, הוט-בריון, Figeac, Calon-Ségur, Clos Fourtet ו-Cos d'Estournel – לבורגון היה נתח הסחר השבועי הגבוה ביותר שלה אי פעם בשוק המשני.

קמפיין 2019 הוכיח שיש נכונות להוזיל מחירים בתקופה של אי ודאות כלכלית גדולה. הנסיבות הכלכליות במהלך הקמפיין הזה היו ככל הנראה גרועות יותר והבציר לא מתקרב לטוב, אך המחירים נשמרו ברמה הגבוהה של השנה שעברה, והתוצאות אכן היו צפויות.

ניתוח Liv-ex נלקח ממאגר המידע המקיף ביותר בעולם של מחירי יינות פרימיום. הנתונים משקפים את הפעילות בזמן אמת של 580+ סוחרי Liv-ex מרחבי העולם. יחד הם מייצגים את מאגר הנזילות הגדול ביותר בעולם – כיום 100 מיליון פאונד של הצעות על פני 16,000 יינות. מדובר בנתונים בלתי תלויים, ישירות מהשוק.

(מקור: LivEx) צילום אילוסטרציה: פלאס דל לה בורס/ויקיפדיה