מחקר גדול מאוד מאוסטרליה בחן את ההשפעה שיש לשתית אלכוהול מתונה על 17 סמנים ביולוגיים שונים, שקשורים במחלות שונות. אתם רוצים לדעת משהו? אלכוהול במידה מתונה עושה לנו די טוב
בתקציר המחקר שפרסמו החוקרים אין פרוט לגבי מקור האלכוהול וסוגיו, אבל החוקרים נרמלו את כמויות האלכוהול למנות. הם הסתכלו בעיקר על ההשפעה שיש לצריכה מתונה של אלכוהול, והמדד שלהם היה עד שלוש מנות משקה ביום (שלוש!).
המחקר כלל 8395 נחקרים, מהם 3750 גברים ו- 4646 נשים, בגילאי 18 עד 93, שסיפקו מידע על השתיה שלהם בשבוע לפני לקיחת דמים לבדיקה. החוקרים בדקו כאמור 17 מרקרים, שמשוייכים לבעיות פתולוגיות שונות כבעיות במאזן השומנים וכלי דם, מחלות לב, סכרת ועוד.
כצפוי הייתה עליה בשעורי HDL כולסטרול עם העליה בצריכת אלכוהול. מה שהפתיע את החוקרים הוא שהיתה ירידה ליניארית ברמות האינסולין עם הגדלת כמות האלכוהול, מה שמסביר אולי את הסיכון הנמוך יותר לסוכרת אצל מי ששותים שתיה מתונה.
כל המרקרים האחרים הראו התנהגות דמוית J או U, כלומר ירידה בשעור התופעה עד לשעור צריכה מתונה של אכוהול, ועליה בשעור התופעה וסיכון למחלות עם העליה בצריכה.
ריכוז טריגליצרידים נמוך נמדד בשתיית מנה אחת עד שתיים ביום. ה- CRP (מדד לשעורי דלקת) הנמוך ביותר נמדד בשתיית מנה אחת ביום בלבד. ערכי סוכר בדם ואלקליין פוספטאז – שערכים גבוהים שלו מעידים על בעיות עצם, כבד, כליה ואחרות – היו נמוכים בצריכת מנה אחת עד שלוש ליום של אלכוהול.
כך, אפקטים שליליים על אנזימי כבד, גלוקוז בדם וסמני דלקת היו שונים בין הסמנים השונים. למשל, מי שלא נהגו לשתות בכלל הראו ערכי CRP, טריגליצרים ואלקליין פוספטאז גבוהים יותר. בין השותים, ערכים גבוהים יותר של סמנים אלה נצפו רק בקרב מי ששתו 40 משקאות או יותר בשבוע.
הממצאים החשובים ממחקר זה מעידים על השפעה חיובית של צריכת אלכוהול על HDL ואינסולין, ולרוב המרקרים האחרים. לגבי רוב הסמנים לא הייתה לאלכוהול השפעה שלילית עד חריגה מכמות האלכוהול ה'מומלצת'.