חוקרי מוח ישראלים פיתחו דרך לטיפול באלכוהוליזם באמצעות מחיקת זיכרונות. השיטה נוסתה בהצלחה על חולדות ויכולה לשמש גם לגמילה מחומרים ממכרים אחרים
חוקרים ישראלים גילו, כי באמצעות מחיקת זיכרונות הקשורים לאלכוהול, ניתן למנוע הישנות אלכוהוליזם (relapse) לאחר גמילה. כרגע מדובר במחקר בחולדות, אבל החוקרים מציינים כי לא מן הנמנע שבקרוב יערכו מחקרים דומים גם בבני אדם, וכי המחקר סולל את הדרך לטיפול בהתמכרויות נוספות. הבסיס לגילוי הוא הפרעה לנתיב הפעילות של חלבון מסוים שידוע שהוא רגיש לתרופה בשם רפאמיצין. חלבון זה אחראי לייצור של חלבונים אחרים שמעורבים בבניית תהליכי זיכרון.
האם בקרוב נוכל לקחת כדור קטן יחד עם הדרינק, כדי למנוע את האסוציאציה שבין אלכוהול וזכרונות נעימים?

המחקר נערך באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, בראשות פרופ' דורית רון ממכון ארנסט גאלו, שבאוניברסיטת קליפורניה סן פרנציסקו לחקר ההתמכרות, ובהובלתו של ד"ר שגב ברק, כיום חוקר בביה"ס למדעי הפסיכולוגיה ובביה"ס סגול למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב, שעובד על מניעת נפילה על ידי מחיקת זיכרון כבר כמה שנים. המחקר מתפרסם בכתב העת היוקרתי Nature Neuroscience.
"התמכרות לסמים ולאלכוהול היא מחלה עם בסיס ביולוגי, הגורמת סבל עצום ונזקים בריאותיים וכלכליים כבדים. סמים ואלכוהול עובדים על המנגנונים המוחיים הנורמליים של למידה וזיכרון, ועלולים ליצור בהם שינויים ארוכי-טווח המביאים להישנות המחלה ('נפילה' לסם), אפילו לאחר שנים של גמילה, וגם לאחר טיפולים תרופתיים ופסיכולוגיים", אומר ד"ר שגב ברק. "למעשה, 70-80% מהמכורים לאלכוהול ולסמים 'נופלים' וחוזרים לסם או לאלכוהול בתוך שנה מהגמילה, אפילו לאחר טיפול גמילה מוצלח."
"אחד הגורמים העיקריים להישנות המחלה בקרב אלכוהוליסטים הם אותם זיכרונות עיקשים הקושרים חפצים ומקומות לאלכוהול, דוגמת פאב, בקבוקי משקה, וכמובן הריח והטעם האופייניים לאלכוהול. לכן הממצא שלנו שלפיו אפשר למחוק את הזיכרונות האלה באופן סלקטיבי ולמנוע את הנפילה, מהווה אסטרטגיה חדשנית לטיפול".
במהלך המחקר, החוקרים נתנו לחולדות אפשרות לבחור בין מים לאלכוהול (בריכוז 20%), והחולדות שתו אלכוהול בכמויות גדולות באופן וולונטרי במשך כחודשיים. לאחר מכן אימנו החוקרים את החולדות ללחוץ על דוושה כדי לקבל אלכוהול. לאחר גמילה בת עשרה ימים, הזיכרון לאלכוהול נשלף (התעורר) באמצעות הצגת הריח והטעם של אלכוהול.

"כאשר אנחנו שולפים זיכרון, נפתח חלון הזדמנויות בן כמה שעות, שבו הזיכרון הופך פגיע למניפולציות, כיוון שהוא עובר עדכונים ועיבוד מחודש (הקרוי רה-קונסולידציה)" מסביר ד"ר ברק. "מצאנו, שבזמן התהליך הזה ישנה הפעלה מאוד חזקה של חלבון בתוך תא העצב הקרוי mTORC1, האחראי על תהליך היצירה של חלבונים חדשים בנקודות החיבור בין תאי העצב במוח (סינפסות), וממלא תפקיד חשוב בעיצוב הזיכרון".
החוקרים סרקו את המוח כולו וגילו שזיכרונות הקשורים לאלכוהול גורמים להפעלה של החלבון הזה באזורים ספציפיים בקליפת המוח הקדמית הקשורים לעיבוד זיכרונות, ובנוסף בגרעין האמיגדלה, האחראי על זיכרונות רגשיים, ומעורב בתסמיני הגמילה מאלכוהול. לדברי ד"ר ברק, הפעלה ממוקדת וחזקה כל-כך של חלבון באזור ספיציפי במוח היא מאוד נדירה. "מיד ידענו שקורה שם משהו קריטי. לכן בדקנו האם מניעת ההפעלה הממוקדת הזו יכולה לפגוע ביציבותו של הזיכרון, ותעזור למנוע הישנות של חיפוש וצריכת אלכוהול".
ואכן, החוקרים מצאו בהמשך, שהשתקה ממוקדת של התהליכים הללו במוח מיד לאחר שליפת הזיכרון, גורמת למחיקה של הזיכרון, ולמניעה ארוכת-טווח של חיפוש אלכוהול וצריכתו בימים שלאחר מכן. ההשתקה הזו נעשה באמצעות התרופה ראפמיצין, המאושרת על ידי מנהל התרופות והמזון האמריקאי למניעת דחייה של השתלות. "חשוב לציין, שמצאנו שזיכרונות אחרים שאינם קשורים לאלכוהול, כגון זיכרונות הקשורים לתגמולים טבעיים כמו סוכר, לא נפגעו כלל. הפגיעה היתה ממוקדת בזיכרונות לאלכוהול, והיתה מאוד חזקה. החולדות האלה פשוט לא חזרו לחפש אלכוהול." מוסיף ד"ר ברק.
לדברי ד"ר ברק, שיתוף הפעולה בין קבוצות המחקר באוניברסיטת תל-אביב ובאוניברסיטת קליפורניה בסן-פרנסיסקו מתמקד כעת בהבנה טובה יותר של המנגנונים המוחיים והביולוגיים העומדים בבסיס תהליכי זיכרון שמביאים לנפילה לאלכוהוליזם. בנוסף, ד"ר ברק מפתח במעבדתו בבית הספר למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב שיטות טיפול התנהגותיות, שביצוען בזמן "חלון ההזדמנויות" הנפתח בעת שליפת זיכרון, תביא לתוצאות דומות לאלו של הטיפול התרופתי, כלומר למחיקת הזיכרון ולמניעה של "נפילה" לסמים ולאלכוהול. "אם נצליח בפיתוח שיטה יעילה ונטולת תרופות כזו, שתוכל למנוע את הנטייה למהלך הכרוני של התמכרויות מסוגים שונים, זו תהיה מהפיכה אמיתית." מציין ד"ר ברק.
Disruption of alcohol-related memories by mTORC1 inhibition prevents relapse
Segev Barak1, Feng Liu, Sami Ben Hamida, Quinn V Yowell, Jeremie Neasta, Viktor Kharazia ,Patricia H Janak & Dorit Ron – doi:10.1038/nn.3439
Relapse to alcohol abuse is an important clinical issue that is frequently caused by cue-induced drug craving. Therefore, disruption of the memory for the cue-alcohol association is expected to prevent relapse. It is increasingly accepted that memories become labile and erasable soon after their reactivation through retrieval during a memory reconsolidation process that depends on protein synthesis. Here we show that reconsolidation of alcohol-related memories triggered by the sensory properties of alcohol itself (odor and taste) activates mammalian target of rapamycin complex 1 (mTORC1) in select amygdalar and cortical regions in rats, resulting in increased amounts of several synaptic proteins. Furthermore, systemic or central amygdalar inhibition of mTORC1 during reconsolidation disrupts alcohol-cue–associated memories, leading to a long-lasting suppression of relapse.
Our findings provide evidence that the mTORC1 pathway and its downstream substrates are crucial in alcohol-related memory reconsolidation and highlight this pathway as a therapeutic target to prevent relapse.