ארגון המחקר יורוסטאט של האיחוד האירופי פרסם את מדדי מחירי הטבק, המזון והמשקאות באיחוד האירופי, מדינות סקנדינביה ובמדינות מועמדות. איפה האלכוהול הכי זול? בבולגריה. הכי יקר? נורבגיה…
קשה קצת לדעת איפה אנחנו עומדים בכל הסלט הזה, גם בגלל ששום דבר לא מוחלט כאן, לפחות בכל הקשור במיסוי האלכוהול. אבל אם ניקח את העובדה שבבריטניה, 57% ממחירו של בקבוק יין הוא מס (2 ליש"ט על 750 מ"ל), ואילו 79% ממחירו (הממוצע) של בקבוק וודקה הוא מס (7.90 ליש"ט לפני מע"מ – 20%), והמס על בירה הוא 45.6 פני לפיינט של 4.2%, נוכל לעשות איזושהי הקבלה מנטלית, לפחות:
בישראל, המס על וודקות ממוצעות יעמוד בקרוב על +- 65% מס מהמחיר הסיטוני שלהן (31.5 ש"ח מס קניה + 18% מע"מ על משהו כמו 65 – 66 ש"ח כולל מע"מ). על בירה אנחנו משלמים 2.10 ש"ח לחצי ליטר, או 2 ש"ח לפיינט, נניח (בהשוואה למשהו כמו 2.5 ש"ח בבריטניה). על יין אין מס קניה ולכן מרכיב המס עליו נמוך משמעותית מזה שבבריטניה. הצרה היא, כרגיל, שאנחנו לא מרוויחים בלירות שטרלינג וכח הקניה שלנו בכלל לא בסביבה.
אז איפה הכי זול לשתות? אם אתם מזדמנים לבולגריה, המחירים שם הם 65% מהממוצע ב- 27 מדינות האיחוד. בנורבגיה תשלמו 188% יותר ובפינלנד 75% יותר. הטורקים משלמים 105% יותר מס, הקפריסאים רק 10% יותר מהממוצע. בבריטניה המס גבוה ב- 43% יותר מזה של ממוצע האיחוד האירופי. אם עשיתי נכון את החשבון, הרי שאנחנו הרבה מעבר לממוצע האירופי; אי שם בין הממלכה המאוחדת ושכנתה הירקרקה ממערב – אירלנד.