העליה בנפח הכוסות, העליה בכמות האלכוהול שיש בכל כוס יין שאנחנו שותים, כל אלה ועוד, מביאים לכך שאנחנו שותים יותר, צורכים יותר אלכוהול וקלוריות. מה עושים כדי לשתות באמת את הכמות הרצויה, ולא יותר?
מחקרים לא מעטים עוסקים בשנים האחרונות בשאלה כיצד למתן את צריכת האלכוהול שלנו.
בעבר, כוס יין "טובה" הייתה לא רק קטנה יותר, אלא היא גם הכילה הרבה פחות אלכוהול. כמה פחות?
עד לפני לא הרבה זמן, ריכוז אלכוהול ממוצע ביין היה סביב 11 – 12% אלכוהול. כיום אנחנו מדברים על 15% ויותר; 35% ויותר אלכוהול, מאשר עשר – 15 שנים לאחור.
בישראל אין חובת סימון נפח על כוסות – לא כוסות משקה קל ולא כוסות שמשמשות לשתיית אלכוהול. כמו שכבר הראיתי לא פעם בעבר, אין שום יכולת להעריך כמה אנחנו שותים בפועל – לא למטה ולא כלפי מעלה.
אם לא די בכך, הרי שמחקר שהתפרסם כבר לפני כחמש שנים על ידי חוקרים באוניברסיטת איווה וקורנל, הראה שפרופורציות הכוס, הצורה בה אנחנו מעמידים או מניחים אותה, וגם צבע היין, כל אלה משפיעים על כמות היין שנמזוג.
במחקר, שפורסם ב- Substance Use and Misuse, התבקשו המשתתפים למזוג את מה שנחשב בעיניהם למנת משקה רגילה, לכוסות שונות. התוצאות מראות כמה קל להגזים בכך. המשתתפים מזגו כ-12% יותר יין לכוס רחבה יותר מאשר לכוס סטנדרטית. אותו הדבר היה נכון כאשר הנבדקים החזיקו את הכוס בזמן שמזגו לתוכה את היין, לעומת כוס שהייתה מונחת על שולחן.
"אנשים מתקשים להעריך נפחים", אמרה אחת ממחברי המחקר, לורה סמרנדסקו, מרצה לענייני שיווק באוניברסיטת איווה. "הם נוטים להתמקד יותר אנכית מאשר אופקית. לכן אנשים נוטים לשתות פחות כשהם שותים מכוס צרה, כי הם חושבים שהם שותים יותר ".
החוקרים בדקו שישה גורמים כדי להבין כיצד השפיע כל אחד מהם על כל כמות: הניגוד בין הכוס לצבע היין גרם אף הוא לשינוי משמעותי. לדוגמה, כאשר נמזג יין לבן לתוך כוס צלולה, המשתתפים במחקר יצקו תשעה אחוזים יותר יין מאשר יין אדום, אשר היה בניגוד גדול יותר לשקיפות הזכוכית. מנגד, לגודל השולחן לא הייתה השפעה על כמות היין שמזגו.
המסקנה היא כזו:
אם אתם רוצים לשתות פחות, שתו בכוסו צרות או גבוהות יותר. בנוסף, העמידו את הכוס על השולחן ואל תמזגו כאשר אתם מחזיקים את הכוס. לבסוף, שתו יין אדום, או לפחות כזה שיש לו צבע בולט יותר, ומנוגד לשקיפות הכוס.
לחיים!