אושה העתיקה: גת גדולה, כוסות יין מזכוכית ואפילו פטיש ומסמרים

פקקי יין תמונת אילוסטרציה המרקקה היומית

לצד גת גדולה ושרידי כוסות זכוכית יפות, גם פטיש ומסמרים בני כ-1400 שנה התגלו על ידי משפחה בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות באושה העתיקה

(הודעת רשות העתיקות)

גילוי החפצים בסמוך לסיגי ברזל, חשף פרטים חדשים על האתר, המזוהה כתחנה הראשונה של חכמי הסנהדרין בגליל: מסתבר שלצד יין ושמן זית, עסקו תושבי המקום היהודים בעת העתיקה גם בייצור כלי עבודה מברזל.

כ-8,500 איש הגיעו בחג הסוכות לפעילויות חפירות ארכיאולוגיות עם רשות העתיקות ברחבי הארץ, אלא שאף אחד מהם לא דמיין שימצא את החפצים המזוהים ביותר עם שיר החג – פטיש ומסמרים מהתקופה הביזנטית, בני 1400 שנה. זה מה שקרה למשפחה מטורעאן שבגליל התחתון, אשר השתתפה באירוע החפירה שהתקיים באושה העתיקה שביער קרית אתא.

לדברי יאיר עמיצור ואיאד בשאראת, מנהלי החפירה מטעם ברשות העתיקות, "באוצרות המדינה ידועים רק כ-20 פטישים עתיקים, ומתוכם רק שישה מהתקופה הביזנטית. המקורות מספרים שבאתר התקיימה תעשיית זכוכית ענפה, והיא אכן מתגלה בשטח בדמות גביעי יין וגושי זכוכית גולמית יפהפיים. עכשיו אנו מגלים שתושבי אושה עסקו גם בייצור כלי עבודה מברזל. על כך מעיד הפטיש, שנמצא בסמוך לסיגי ברזל, מסמרים ופריטי ברזל נוספים".

גם גת מורכבת ליין

לצד התעשיות האלה, נחשפו בחפירה בתי בד משוכללים לייצור שמן זית וגיתות להפקת יין, המלמדים שעיקר עיסוקם ופרנסתם של תושבי אושה היה עיבוד התוצרת החקלאית של עצי הזית והכרמים שגידלו באדמות הסמוכות לכפר.

בסמוך לבית הבד ולגת הגדולה נחשפו שני מקוואות טהרה חצובים בסלע עם גרמי מדרגות ודפנות מטויחים, המתוארכים לתקופה הרומית והביזנטית (מלפני 1800 שנה). המקוואות מלמדים שהעוסקים במלאכה היו יהודים שהקפידו לטבול במי המקווה בתחילת כל יום עבודה על מנת לייצר שמן זית ותירוש בטהרה.

יאיר עמיצור, שהוא גם מנהל פרויקט שביל הסנהדרין ברשות העתיקות, אומר: "אושה בתקופה הרומית והביזנטית מוזכרת רבות במקורות היהודיים כמקום בו התחדש מוסד הסנהדרין לאחר חורבן בית המקדש, ולאחר כשלון מרד בר כוכבא בשנת 135 לספירה."

עמיצור מזכיר גם שהמקורות היהודיים מזכירים את רבי יצחק נפחא, שלמרות ששמו מרמז על עיסוק כנפח, אולי התפרנס גם מייצור זכוכית.  גביעי היין וגושי הזכוכית הגולמית הרבים שנמצאו ברחבי האתר אכן מעידים שתושבי אושה היו  מיומנים באומנות ניפוח זכוכית וייצור כלי שולחן וכלי תאורה עדינים. בנוסף,  המקוואות שנחשפו באתר מעידים על ההקפדה של חכמי הסנהדרין בענייני טומאה וטהרה.

לנפחא, אגב, מיוחסת האמרה "אם יאמר לך אדם יגעתי ולא מצאתי – אל תאמין, לא יגעתי ומצאתי – אל תאמין, יגעתי ומצאתי – תאמין".

יגעו ומצאו, מסתבר.

צילומים:

מבט אווירי: גיתות ולידן מקווה טהרה נחשפו באתר אושה העתיקה. צילום:  אסף פרץ, רשות העתיקות.

יאיר עמיצור, מנהל  החפירה מטעם רשות העתיקות, עם הפטיש והמסמרים בני ה-1400 שנה שחשפה משפחה באושה. צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות.

חלק מכ-15,000 תלמידים ומתנדבים שהשתתפו בשנה האחרונה בחפירות הארכיאולוגיות באושה. צילום: יולי שוורץ, רשות העתיקות.

כוסות זכוכית עתיקות, עדות לתעשיית הזכוכית העניפה שפעלה באושה. צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות.